Fetal DNA Testi Nedir? Anneden kan örneği alınıp bebek DNA'sı ayrıştırılır, standart inceleme paketine dahil olan genetik incelemeler yapılır. Sonuçlar Down sendromu (trizomi 21) başta olmak üzere trizomi 18 ve trizomi 13 gibi patolojik durumlar ve bazı ender genetik hastalıklar hakkında bilgi vermektedir.
Fetal DNA testi, genellikle Down sendromu gibi kromozomal anormallikleri veya genetik hastalıkları tespit etmek amacıyla yapılır. Bu test, daha invaziv olan amniyosentez veya korion villus biyopsisi gibi geleneksel prenatal testlere göre daha az risk taşır.
Sağlık sigortaları tarafından karşılanmayan nipt testi birçok sağlık merkezinde yapılabilen bir testtir. Her sağlık merkezinden testin fiyatı farklılık gösterebilir. Ancak testin fiyatı 2024 yılında genel olarak 9000 TL civarlarında değişkenlik gösterir.
Fetal DNA testi 4 farklı yöntemle yapılabilir:
Nifty testi (anne kanından), Amniyosentez (bebekten su alma), Koryon villus (bebekten parça alma) Kordosentez (bebeğin kordonundan kan alma).
Bunun dışında genetik tarama yöntemleri de bebeğin cinsiyetinin erken dönemlerde öğrenilmesine yardımcı olmaktadır. Basit test, annenin kanındaki fetal DNA'yı analiz eder ve erkek 'Y' kromozomunun izlerini arar.
İlgili 39 soru bulundu
Gebeliğin onuncu haftasından itibaren tüm gebelik boyunca yapılabilmektedir. Serbest fetal DNA testi kimlere yapılır? Bu test tüm gebelere yapılabilir. Ancak ücretinin yüksek olması nedeniyle henüz ülkemizde rutin uygulamaya girememiştir.
Fetal DNA Testi Türkiye'de Yapılıyor mu? İsteğe bağlı olan bu test bebeğin kaybedilme riskini göze almak istemeyen ebeveynler için bir seçenektir. Hem tek hem de ikiz gebeliklerde yaptırılabilen bu test Türkiye'de de uygulanmaktadır.
Testin kullanıldığı diğer bir alan cinsiyet tespitidir. Fetal Dna Testi yüksek güvenilirliğe sahiptir ancak %100 doğru sonuç alınacağına dair bir garanti verilemez. Fetal Dna testinin pozitif çıkması durumunda, koryon villüs örneklemesi ve amniyosentez gibi diğer anomali saptama testlerine başvurulabilir.
İkili, üçlü ve dörtlü tarama testlerinin güvenilirlik oranları %70-90 aralığında iken fetal DNA nın güvenilirliği %99 lar civarındadır.İkili, üçlü ve dörtlü tarama testlerinin kolay ulaşılabilir ve ucuz olmaları avantajlarıdır.
Bu testin en yüksek yakalama oranına sahip olduğu bozukluklar, Trizomi 21 (Down sendr) ve Trizomi 18(Edward Sendr) larıdır ve bu bebekleri yakalama oranı %99 civarındadır. Hatalı pozitif oranı, yani bu test ile bebekte Down sendromu var dendiği halde bebeğin normal yani sağlıklı olması ihtimali %1'den daha az görülür.
📌Genetik testleri SGK karşılıyor mu? genetik testleri ücretsiz olarak yapmaktadır.
Bunun dışında özel veya devlet hastanelerinde böyle bir hizmet verilememektedir.
Riskli gebeliklerde 10. haftadan itibaren anne kanında serbest fetal DNA (cell free DNA) testi yapılabilir.
Fetal DNA Testi (NIPT)
Anne kanından bebeğin kromozom yapısı hakkında bilgi edinilebilir. Gebeliğin 10. haftasından sonra istenmesi daha uygundur.
Test sonucu düşük risk (negatif) gösteriyorsa bu fetusun çok büyük bir olasılıkla %99 etkilenmemiş olduğu anlamına gelir.
RİSK TAYİNİNDE NIFTY TEST İLE YÜZDE 99 SONUÇ
NIFTY Test ülkemizde de yapılmaktadır.
Özellikle yüksek riskli gebelikleri önceden saptayabilmek, down sendromu gibi kromozom ilişkili hastalıkları doğumdan önce fark edebilmek ve doğumun hem anne hem de bebek açısından en sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlamak için gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde uygulanan üçlü tarama testleri son derece önemlidir.
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
üçlü test ve dörlü test :16-20. haftalar arasında yapılır.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur. Sadece 20. haftada ayrıntılı ultrason muayenesi ile bebekte olası organ sakatlıkları var mı baktırmalısınız.
Down Sendromu dışında birçok trizomi hastalığı (2 adet olması gereken kromozomdan 3 adet olması), silme kromozom hastalıkları (Kromozomların bir kısmının silinmesine bağlı kromozom parçasında eksilmelere bağlı genetik hastalıklar), cinsiyet kromozom hastalıkları taraması bu yöntemle yapılabilmektedir.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir. Sınır değer, eşik değer veya cut off olarak da geçmektedir.
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Genetik Yatkınlık Testi nedir? DNA ve genetik kod testi olarak da bilinen genetik testler, kromozomlarda, genlerde ya da proteinlerde meydana gelen değişiklerin tespit edilmesini sağlayan tıbbi testlerdir. Hücreler kanserleşmeden önce, fazla sayıda genetik değişiklikler geçirmesi gerekir.
Babalık testi; çocuğun olası babası ile arasındaki biyolojik bağlılığın tespiti için yapılmaktadır. Babalık testi için olası babanın ve çocuğun genetik izlerine ait örnekler gerekmektedir. DNA testleri Genetik Dizi Analizi prensibine göre yapıldığı için güvenilirlikleri %99.99 olarak belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri