Daha çok kadınlarda görülen psikolojik kas seğirmesi, tedavi edilmemesi halinde kronik ağrı bozukluğuna dönüşebiliyor. Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor.
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
Kas seğirmesi pek çok nörolojik hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı olan kişilerde de kas seğirmesi reaksiyonu ile karşılaşmak mümkündür. Bu nörolojik hastalıklar içerisinde motor nöron hastalıkları, polinöropatiler, sinir sistemi hastalıkları, elektrolit bozukluklar da bulunmaktadır.
Kas seğirmesi bir hastalık olarak görülmemektedir. Genellikle bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Bu rahatsızlıklar ve hastalıklar arasında nörolojik hastalıklar ve sinir sistemi hastalıkları yaygın olarak görülebilir.
ALS ilerledikçe aşağıdaki semptomlar daha belirgin hale gelir: Özellikle el ve ayaklarda kas seyirmesi ve kramp, seğirme ya da güçsüzlük.
İlgili 22 soru bulundu
Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr.
ALS'nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG (elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon (belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.
Miyoklonik seğirmeler veya sarsılmalar yaşayan kişilerde beklenmedik şekilde kasılan (pozitif miyoklonus) veya gevşeyen (negatif miyoklonus) kasları vardır. Kas seğirmeleri bir elde, kolda, bacakta veya yüzde meydana gelebilir. Bazen miyoklonus aynı anda birçok kası içerebilir.
Birçok sağlıklı bireyde de görülebilen kas seğirmesi, nörolojik hastalıkla da ortaya çıkabiliyor. Kas seğirmesi, genellikle motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak çok sık görülebiliyor. Kasların seğirmesi (miyokimi), istemsiz bir şekilde kasların kasılması ile ortaya çıkıyor.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
ALS, genellikle bir uzuvda kas seğirmesi ve güçsüzlük veya konuşma bozukluğu ile başlar. Hastalık ilerledikçe hareket etmek, konuşmak, yemek yemek ve nefes almak için gerekli olan kasların kontrolü kaybedilir. ALS hastalığı çoğu durumda kişinin cinsel fonksiyonlarını, bağırsak veya mesane işlevlerini etkilemez.
Sol veya sağ göz seğirmesi nedenleri sıklıkla aşağıdaki gibidir: Stres: Stres psikolojik bir sorun olmakla birlikte, yorgunluk, uykusuzluk ve alkol tüketimi gibi farklı sorunların tetikleyicisi olması nedeniyle seğirmelerin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
'Ruhsal gerginlikten kaynaklanabilir'
Hüsnü Erkmen, "Ruhsal gerginlik olarak da açıklanabilen anksiyete bozukluğu benzeri durumlarda da sıklıkla bu durum ortaya çıkabilir ve hastanın ilk yakınması seğirme olabilir" diye konuştu.
Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor. Ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yanıcı, sızlayıcı olarak yayıldığını ifade eder.
Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.
Kaşın seğirmesi: Sağ ve sol her yer dostlukla dolar. Dil seğirirse: Sağı hüzün - solu coşkunluktur. Burundaki seğirme: Sağ tarafta kahır - sol taraftaki mevkiye işarettir. Dudak altının seğirmesi:Sağda ve solda daima güzellik alametidir.
ALS bazen konuşma güçlüğü ile başlayabilir, daha sonra yutma güçlüğü, zaman içinde de kol ve bacaklarda güçsüzlük eklenir. ALS hastalarında sıklıkla seğirme ve ağrılı kramplar görülür. Seğirme ya da fasikülasyon, deri altında göz seğirmesi gibi küçük kıpırdanmalardır. Güçsüzlüğün artmasıyla seğirme ve kramplar azalır.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Tıp literatüründe tremor olarak adlandırılan titreme hastalığı, vücudun herhangi bir yerinde ve herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Bu, beynin kas hareketini kontrol eden kısmındaki bir problemin sonucu olabilir. Tremor, her zaman ciddi bir durumun göstergesi değildir.
Kas spazmı, çoğunlukla birkaç saniye süren ve kendi kendine geçebilen bir durumdur.
Bacak seğirmesi : Sağda üzüntü – solda sevinç alametidir. Sırtın ortasının seğirmesi : Sağda yol – solda erzak işaretidir. Karın arkasının seğirmesi : Sağda mal – solda ayrılık alametidir. Topuğun seğirmesi : Sağda mal – solda yolculuk alametidir.
Bazı uzmanlar, buna yoğun stres, yorgunluk, aşırı kafein gibi durumların neden olduğunu söylüyorlar. Ancak bu iddialar henüz ispatlanabilmiş değil. Başka bir görüşe göre; seğirmeler uykuya dalış sürecinin normal bir parçası ve sinirlerin teklemeye başlaması sonucunda meydana geliyor.
Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder. Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik eder. Solunum ve göğüs kasları etkilenmesi ile nefes alıp vermede zorluk görülür. Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.
Ortalama başlangıç yaşı 55'tir. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun 100 binde 2-6 kadarı ALS hastasıdır.
ALS hastalarında ortalama hayatta kalma süresi 3 ila 5 yıl olmasına rağmen, birçok hasta 10 veya daha fazla yıl yaşayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri