Vücudun en yüksek performans seviyesine ulaştığı bilinen öğleden sonra saatlerinde, özellikle kas kütlesini artırmak amacıyla yapılan spor egzersizleri uygulanabilir. Akşam saatlerinde spor yapmayı tercih eden bireylerin yemekten en az bir saat sonra yürüyüş, koşu ya da yoga gibi egzersizleri uygulamaları mümkündür.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
Ayrıca akşam egzersizlerini etkisiz kılabilen sosyal sebepler de mevcut. En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır. İkinci tur içinde devam edilecekse; akşam 16.00- 18: 00 arası olduğu düşünülmektedir.
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Günün ilk saatlerinde hızlanmaya başlayan ve öğleden önceki saatlerde maksimuma ulaşan metabolizma hızı sebebiyle uzmanlar sporun sabah saatlerinde yapılmasını öneriyor.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
Sabah spor yapmak oksijen alımının ve kan dolaşımının artması ile gün içinde fiziksel ve psikolojik olarak daha kaliteli vakit geçirmeye yardımcı olur. Sabahları spor yapıldığında düzenlenen biyolojik fonksiyonlar, sağlıklı bir şekilde uyumayı destekler.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Akşam saatlerinde spor yapanların uyku süre ve kaliteleri sabah spor yapanlara göre daha kaliteli olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla akşam yapılan yoğun egzersizler, kişinin çok daha sağlıklı bir uyku çekmesini sağlayabilir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
sorusunun cevabı ayak ve kollarda bulunan kaslardır.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir.
Her gün spor yapmak, kasların dinlenmesi ve kendini yenilemesine vakit bırakmayacağı için sonuç almayı geciktirebilir. Uzmanlar her gün spor yapmanın kasların sakatlanmasına yol açabileceğini söylüyor ancak kasları erittiğine dair net bir bilgi yok.
Aç karnına yapılan spor yağ yakmaya ve kilo vermeye çok ciddi katkılar sağlamaktadır. Sabahları bir şeyler atıştırdıktan sonra yapılan egzersizde vücut, enerji olarak bu atıştırmalıkları kendisine enerji olarak alır. Bu da mevcut yağların yakılmasını engeller.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Sabah erken saatte spor yapmayı seven biriysen öncesinde bir şeyler yemen gerektiğini biliyor olmalısın! Çünkü aç karnına spor yaptığında fazlasıyla yorulabilir ve istediğin performansı elde etmekte güçlük çekebilirsin. Aksine spordan önce bir şeyler yemek enerjik kalmana yardımcı olur.
Bunun da nedeni vücutta fibrinolitik sistem dediğimiz; pıhtıyı parçalayan sistemin aktivasyonunun sabah en düşük seviyede olmasıdır. Bu bilgiler ışığında sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saatte spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söylemek mümkün.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Gece yapılan hafif bir egzersiz vücudunu zinde tutar, depresyon seviyeni azaltır, sindirimini kolaylaştırır. Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri