Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyet. Özellikle yoğun aktivitelerden dolayı yırtılan kasın zorlanması ağrıları ve hassasiyeti arttırır. Ancak aktivitenin ardından dinlenme ağrı ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur.
Kas yırtılması belirtileri aşağıdaki gibidir;
Dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyet. Ciltte morluk ve şişlik. Hareket etmede kısıtlılık. Yaralanmanın olduğu bölgeye kramp girmesi.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyet. Özellikle yoğun aktivitelerden dolayı yırtılan kasın zorlanması ağrıları ve hassasiyeti arttırır. Ancak aktivitenin ardından dinlenme ağrı ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur.
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Tıpkı melisa otu gibi papatya çayı da kas ağrılarını dindirmede etkilidir. 4- Kivi: İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, kireçlenmeye de iyi gelir.
Kas yırtığı en sık supraspinatus adı verilen kasta görülür, ancak tedavi edilmezse yıllar içinde diğer kaslar da etkilenip kopabilir.
Tendon kopması, kas içi fasya zar yırtığı, tam kat kas yırtığı gibi durumlarda ise ortopedik cerrahi girişimlerle yırtılan dokular bir araya getirilerek onarılır. Kas yırtıklarının tedavisinden sonra tekrar profesyonel spora geri dönmek mümkündür.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Çok kolay bir hareket bile yaparken kramp ile birlikte yaşanan spazm durumu kas yırtılmasına işaret eder. Yırtılmanın oluştuğu bölgede kas dokusunda ezik ya da boşluk oluşmasıdır. Tüm bu semptomlar, lif kopmasını işaret eder ve ciddiye alınması gerekir.
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır. Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Çoğu kas ağrıları gün içerisinde yok olmakta ve geçmektedir. Fakat bazı ağrılar uzun sürmekte ve bazı ağrılar aylar boyu geçmemektedir. Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir. Daha sonra; omuz çevresi kasların kuvvetini arttırmak için güçlendirici egzersiz programına geçilir. Fizik tedavi süreci 6-8 hafta devam edebilir.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Hafif yırtıklarda uygulanan tedavi olarak, istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür.
Kas ağrısı boyun, sırt, bacaklar ve elleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun hemen hemen her yerinde gelişebilen bir ağrı türüdür. Kas ağrısının en sık nedenleri; Gerginlik, stres, aşırı kullanım, küçük yaralanmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri