Maya olarak da şirden mayası kullanın.
Ot yemeye başlamamış olan, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için şirden olarak adlandırılan dördüncü bölümde rennet adı verilen salgı ile birlikte ortaya çıkan ve peynirlerimizin üretimini yaparken kullanmış olduğumuz mayaya şirden mayası denir.
Gerçek kaşar peyniri sütün mayalanması ile elde edilir ve süt, maya, tuz haricinde başka maddeler eklenmeden üretilir.
En iyi kaşar peyniri kesinlikle doğal ve tam yağlı çiğ sütten elde edilmektedir.
Geleneksel peynir yapımı için hayvan kaynaklı mayalar kullanılır. Bunun dışında Roma döneminde, incir suyu özünü pıhtılaştırma (koagüle) özelliği bulunan kapari yaprakları, ısırgan, ebegümeci ve diken gibi bitkiler de kullanılmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Hayvansal peynir mayası ise klasik bir yöntemdir, hayvanların midelerinde bulunan enzimin alınarak işlemden geçirilmesi yoluyla elde edilir. Günümüzde en çok bilinen ve tercih edilen peynir mayası çeşidi, hayvansal peynir mayasıdır.
HAYVANSAL MAYALAR (ŞİRDEN/RENNET)
Şirden mayası doğal, peynire gerçek tadını veren ve yerel üreticilerin sıklıkla kullandığı en temel mayadır. Şirden, geviş getiren hayvanların midelerinin dördüncü kısmına verilen addır. Hayvansal peynir mayaları, şirdende doğal olarak bulunan ve sütü ekşiten enzimleri içerir.
Telemenin belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak suda haşlanıp yoğrulması esasıyla elde edilen deliksiz ve bakteriler ile olgunlaştırılan bir peynir çeşididir. En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir.
Pastörize inek sütü, sofra tuzu, peynir kültürü, tuz, peynir mayası. Kuru maddedeki süt yağı oranı en az %45'dir.
Kaşar peyniri, inek, koyun veya keçi sütü ile yapılan, hafif sarı renge sahip sert bir peynir çeşididir.
Mayalama aşaması aynen yoğurtta olduğu gibi yaklaşık 45 derecede en güzel mayayı tutuyor.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Gerçek kaşar peynirini ayırt etmenin yöntemleri ise şöyledir: - Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Kaşar peyniri protein, kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir. Tost peyniri ve kaşar peyniri arasında süt farkı var. Kaşar peyniri ham sütten üretiliyor ama tost peyniri eritme peynirden üretiliyor. Yani kaşar peynirinde ham madde süt iken, eritme peynirinde ham madde daha önce üretilmiş peynirlerdir.
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
Kaşar peynirinde nişasta kullanılır mı? Sadece aromalı ve/veya çeşnili taze peynirlerde stabilizör amaçlı olarak nişasta, teknolojinin izin verdiği miktarda kullanılabilir" açıklamasında bulundu.
Peynirler, iyice suyu akana kadar bir kaç kez çevirmek şartıyla ertesi güne kadar tezgah üzerinde bırakılır. Daha sonra tuzlama işlemine geçilir. Tuzlama kuru tuzlama olarak veya salamurada yapılmaktadır. Salamurada yapılan tuzlama 4 günde tamamlandığı halde kuru tuzlamada tuzlama işlemi 15-20 günde tamamlanmaktadır.
Ev yapımı birçok peynir tarifinde olduğu gibi kaşar yapımında da pastörize paket süt kullanılmaz. Taze, çiğ inek sütü kullanarak evde kaşar peyniri yapabilirsiniz. Peynir yapım aşamaları oda sıcaklığında gerçekleşir. Sütün bozulmaması için tarifte belirtilen süreleri aşmamaya özen gösterin.
Toplanan peynir temiz bir tülbente süzülür ve 6-7 saat suyunun akması beklenir. Suyunu tekrar kullanacağımız için süzgecin altına büyük bir kap koymalısınız. Dereceyle yapmak isteyenler için mayalama kısmında ki sıcaklık 40-45 derece. Haşlama kısmında ki sıcaklık 80-85 derecedir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri