Deşifre, diğer adıyla transkripsiyon, genel kullanımıyla daha önce sesli olarak kaydedilmiş bir içeriğin yazıya dökülmesidir. Deşifre, genellikle konuşmaların delil niteliğinde olması veya arşivlenmesi amacıyla yapılır.
Deşifre hizmeti, herhangi bir ses kaydı veya videoda yer alan her türlü sesli ögeyi yazıya dökmektir. Bu hizmet, genellikle tek bir dilde verilir, diğer bir deyiş ile Türkçe olan bir ses kaydı, yazıya da Türkçe aktarılır.
Deşifre ya da bir diğer ifadeyle transkripsiyon video veya ses kayıtlarının dinlenerek yazıya dökülmesi işlemidir. Deşifre esnasında ilgili kayıt dinlenir ve yine aynı dilde yazıya dökülür. Örneğin, İngilizce dilindeki bir video, deşifre işlemiyle yine İngilizce olarak yazılı metin şeklinde hazırlanır.
Herhangi bir ses dosyasında yer alan kaydın dinlenmesi ve yazıya aktarılması deşifre olarak adlandırılır. Deşifre tercümesi ya da deşifre tercümesi ses kaydının yazıya dökülürken hedef dile tercümesi işlemi olup çeviri alt türlerinden biridir.
Deşifre çeviri; herhangi bir amaç ile video yada ses dosyası olarak gelmiş konuşmaların, anlık yada farklı bir zaman diliminde yazıya dökülmesine deşifre çeviri denir. Genel olarak, konferans, toplantı, sunum, video ve ses kayıtlarının deşifre çevirisi yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
(Fr. déchiffré) Türkçe'de “bir şeyin şifresini, anlaşılması güç tarafını çözmek” anlamına gelen Deşifre etmek ve “gizli yanı açığa çıkmak” mânâsındaki Deşifre olmak kullanışlarında geçer: Mektuplarını aldın mı? (…) Okudun mu? Doğrusu bâzılarını deşifre etmeye çalışıyorum (Peyâmi Safâ).
Deşifre Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Deşifre sözcüğü, jurnal, çözümleme, açığa vurma, ifşa ve beyanat anlamına gelir.
Deşifre, diğer adıyla transkripsiyon, genel kullanımıyla daha önce sesli olarak kaydedilmiş bir içeriğin yazıya dökülmesidir. Deşifre, genellikle konuşmaların delil niteliğinde olması veya arşivlenmesi amacıyla yapılır.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar, çoğunlukla okullarda “rehber öğretmen” unvanıyla çalışan kişilerdir.
Ülkemizde Eğitim Fakültelerinin 4 Yıllık Mezunlarına Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen unvanı verilir.
Türkiye'de ses kaydı deşifresinin fiyatı yaklaşık 90 TL / saattir (≈$ 24 / saat).
Deşifre, 2001-2015 yılları arasında yayımlanan ve Mehmet Ali Önel tarafından sunulan tartışma türündeki Türk televizyon programıdır. Program Mehmet Ali Önel tarafından hazırlanmıştır. Program, 2001 yılında Kanal 7'de yayımlanmaya başladı.
Müzikte deşifre, pratik yaparak kazanılmış beceriler olmaksızın yazılı bir eseri ya da partisyonu bir seferde okuyarak seslendirebilme becerisidir.
Metin deşifresi. • Notalara bakarak çalışma. Genelde bizler müzik eserinin üzerinde çalışmadan önce, çalıştığımız eserin kaydını dinler, bu eserin stilini, hangi çağa ait olduğunu inceler ve bestecinin özgeçmişini araştırırız.
Kişilerin konuşmalarına ilişkin ses kayıtları kişisel veri niteliğindedir. Kişilerin, aleni içerikli olmayan konuşmalarının korunacağına ilişkin haklı bir beklentisi bulunmaktadır. Dolayısıyla aleni nitelikle olmayan konuşmaların kaydedilmesi özel hayatın gizliliği hakkını ihlal ettiğinden suç teşkil eder.
“Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
eleman.net verilerine göre, Rehber Öğretmen 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Rehber Öğretmen , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Psikolojik Danışman 2023 yılında ortalama 21.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolojik Danışman , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.340 TL maaş alıyordu.
Tanımlamalar ve alınan eğitimler dayanağında Psikolojik Danışma ve rehberlik lisans mezunlarının klinik psikoloji yüksek lisans yapmaları bilimsel ve yasal olarak haklarıdır.
Deşifre etmek bilinmeyen yahut yanlış bilinen bir şeyin şifresini çözmek ve ortaya çıkan gerçeği paylaşmak / ilan etmek olarak açıklanabilir.
Fransızca kökenli olarak Türkçede yerleşik bulunan sözcüklerden biri de şifre kelimesidir. Sıfat olarak cümle içerisinde kullanılan bu sözcük, özellikle deşifre etmek kelime grubu kapsamında daha fazla kullanılmaktadır.
Deaktif kelimesi herhangi bir cihazı kapatmak için kullanılan bir kelimedir. Karşılığı devre dışıdır. Örneğin bir makineyi kapattığınızda onu deaktif yapmış olursunuz. Yani aktif olmayan bir duruma getirmiş olursunuz.
Bu kelime günümüzde, daha çok mecazi anlamda kullanılır. Kişiyi bunaltan, üzülmesine, sıkılmasına ya da kaygılanmasına neden olan şeylerden kurtulmasına deşarj olmak denir.
İfşa etmek, haberleşmenin içeriğini öğrenmeye yetkili olmayan kimselerin bilgisine sunmak demektir. İfşa: Görüşmelerin yayılması Haberleşmenin açığa vurulması
İfşa kelimesinden türeyen ifşa etmek sözcük grubu aynı anlam ile değerlendirilir. Yani gizli bir şeyi açığa vurmak, ortaya çıkarmak, ilan etmek, yaymak ya da afişe etmek şeklinde anlatılır. Gizli kalması gereken olayların ve durumların daha fazla kişiye ulaşması şeklinde ifade etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri