Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Talep edilen kaşeler standart kaşeler içinde bulunuyorsa, kaşenin basımı 10 ile 15 dakika içinde gerçekleşiyor. Standartların dışında ya da özel bir kaşenin yapılması isteniyorsa, en geç aynı gün içinde kaşenin yapımı tamamlanabiliyor.
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır. Bu türden şirketlere kaşe hazırlayan ve bunun satışını gerçekleştiren yerler ise matbaa firmalarıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kaşe yaptırmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, isteyen herkes kaşe yaptırabilir. Yaptırdığınız kaşe şirket kaşesi ise bilgilerin vergi levhası ile karşılaştırılması germektedir.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Tüm firmalar tarafından yaptırılması ve kullanılması zorunlu olan kaşe, ait olduğu firma ya da sahibinin bilgilerini taşır. Pratik olduğu için iş hayatında çoğunlukla kaşe tercih edilir. Özellikle muhasebe kayıtları ve diğer resmi evraklarda kaşe kullanımı okudukça yaygındır.
Şirket kaşelerinde bulunması gereken pek çok unsur vardır. İsim ve ünvan, sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletme bilgileri, mail adresi ve varsa web sitesi bilgileri yer almalıdır.
Seslendirme sanatçılarının kazançlarını belirleyen en önemli faktörlerden birisi; “kaşe bedeli” adı verilen bedeldir. Kısaca popülaritesinin bedelidir.
Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Kaşe üzerinde kimin adına veya kimin unvanı için yaptırıldığı mutlaka belirtilmelidir. Bu bilgiler kaşenin görünen ve okunacak şekilde bulunması zorunludur. Şirketler için kullanılan unvanlar da bu kaşelere yer edinmelidir. Kaşe bir kişiden ziyade şirketi temsil eden bir obje olarak da karşımıza çıkabilir.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir.
Kaşe Nerede Yaptırılır? Kaşe Yapımı İçin Bulunan Polimer Makine, Lazer Makine ve Flash Makinesi Bulunan Matbaalar ve Kırtasiyelerde Kaşenizi Yaptırabilirsiniz.
Ad, Soyad ve İmza:
İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
Daha önce de belirtildiği gibi, kaşe üretimi için daha kalın kauçuk kullanılır. Bu, gravür derinliğinin daha büyük olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, lazer tüpünün gücü, mühür üretmek için kullanılandan daha yüksek olmalıdır. Bir diğer önemli nokta da kaşelerin birkaç tirajda işleniyor olmasıdır.
Genelde Firma Adı, Şahıs ismi, Ünvan bilgilerini, Adres, Telefon varsa Vergi Dairesi, Vergi numarası şahıs şirketiyse T.C. Numarası içeren 6 satırlık yazılar için kullanılır.
Yüzey kısmı keçeleştirilmiş bir kumaştır. Ağır olmayan hafif bir kumaştır. İnce örgüler ile örülüp, keçeleştirilmiş olan bir kumaştır.
Kaşe mürekkebi kullananlar bu damgaların dolum işlemi de kolayca yapılabilir. Belirli bir süre içinde bol miktarda lazer kaşe mürekkebi tüketen firmalar, yüksek miktarlı alım yaparak ve kendi imkanları ile dolum gerçekleştirerek maliyeti düşürebilirler.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Yasa gereği her avukat ve hukuk bürosunun sahip olması gereken avukat kaşesi, üzerinde birtakım bilgileri barındırmak zorundadır. Kaşe kullanımı, yasal olarak imza yerine geçmese de kullanımı zorunlu olduğundan üzerinde, avukat ile ilgili gerekli tüm yasal bilgileri vermelidir.
Kaşeler firmalar ve şahıslar açısından önemi büyüktür. Kaşelerin kaybolması durumunda firmaların kaybolan kaşe için gazeteye kayıp ilanı vermesi önemlidir. Eğer kaşeniz kayboldu ise eski kaşeniz ile yapılan tüm işlemlerden kurtulmak ve yeni kaşe çıkartmak için gazeteye kayıp ilanı verin.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL. Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 500-850 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri