Divle obruk peyniri Karaman ili Ayrancı ilçesi Divle köyünde yapılan bir çeşit peynirdir.
Divle Tulum Peyniri; Karaman İli Ayrancı İlçesi Üçharman (Divle) Köyü ve çevre Köylerin sınırları içerisinde bulunan yüzlerce şifalı otu bünyesinde barındıran bir floraya sahip yayla ve meralarda tamamen doğal yollarla beslenen koyun ve keçilerden elde edilen genellikle çiğ sütten yapılan peynirdir.
Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyü ve civar köylerde, nisan ve mayıs aylarında koyun ve keçi sütünden elde edilen peynirler, yine koyun ve keçi derilerinden yapılan tulumlara basılıyor. Ardından da 256 metre uzunluğunda, 36 metre derinliğindeki Divle Obruk Mağarası'na konuyor.
Küflü peynir olarakta bilinen Divle obruk peynirinin küflenme süreci normalde obruktan çıktıktan sonra 2-3 ay bekletilirse küflenecektir. Obruktan çıktığında küflü olması istenirse obruğa konulurken deri tulum hafif ezilerek deri içindeki peynirin arasına hava girmesi sağlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Seçenekler: 250 gr364,84 TL/kg. 500 gr344,70 TL/kg.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Dünyanın en pahalı peyniri Sırbistan'da üretiliyor. Kilosu 700 sterlin yani yaklaşık 2 bin 800 Türk lirası olan peynirin üretiminde eşek sütü kullanılıyor. Sırbistan'da üretilen Pure adındaki peynir, 2 bin 800 Türk lirası fiyatıyla dünyanın en pahalı peyniri.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peynirde oluşan küfün rengi önemlidir. Yeşilimsi olanların dışındaki peynirleri yemeniz önerilmez.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Divle obruğu Karaman'ın bir tarafı Toros dağlarına dayalı Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyünde bulunuyor. Köyün hemen üzerinde bulunan, 236 metre uzunluğunda ve 35 metre derinliğindeki obruğun ısı derecesi yaz kış ortalama 7 derece civarında oluyor.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
lor peyniri ve yesil biberin muhtesem birlesiminden olusan peynir. icindeki biber o kadar aci olabilmekte ki; burnunuzun akmasina, gozlerinizden yas gelmesine neden olur. ama yine de yemeye devam edersiniz. yörsan'ın ürettiği göçmen peynirine, susurluk'taki yörsan tesisleri dışında rastlanmamıştır.
Yeni yeni keşfedilmeye başlayan bu peynir çeşidi doğal yöntemler kullanılarak yapılmaktadır ve son derece sağlıklıdır. Dünyanın en iyi beş peynirinden biri olan Divle Obruk Peyniri, Karaman ili Ayrancı ilçesindeki meralarda otlatılan Akkaraman cinsi koyunlardan elde edilen sütlerle üretilmektedir.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Atların Asya´da evcilleştirilmesine dayanarak İskit Türklerinin (MÖ 600-200) peyniri icat ettiği ileri sürülse de, peynir yapımı ile ilgili ilk izleri taşıyan Sümerlerin tarihi (MÖ 4000 yılları) daha eskidir.
Armola peyniri Seferihisar'da yapılan bir çeşit peynirdir. Yunanca armolagos denilen armola katmak, karıştırmak ve birliktelik anlamına gelir.Armola orijinalinde deri tulumu içerisinde yapılan bir peynir çeşididir.Peynir kırıntılarından,lor peyniri ve yoğurttan yapılır.
Tulum peynirinin kendine özgü tadı, sıcacık köy ekmeğiyle buluşunca herkesin beğenisini kazanıyor. Günümüzde restoranlarda ana yemek gelmeden hemen önce meze olarak da sunulan tulum peyniri, tereyağı ve sıcak lavaş ile vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor.
Lezzetiyle iddialı bu peynir bu gün Karaburun'a özgü bir kültürel mirastır. Ege'nin az bilinen lezzetleri arasında yer alan Kopanisti peyniri, Urla ve Karaburun yarımadasında hala beğenilen bir meze olarak tüketiliyor.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Casu marzu (Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio), kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniridir.
Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir)
Basma tip Civil peynirinde olgunlaşma sırasında spontan gelişen mavi-yeşil küfler peynire özel bir lezzet katmakta ve yöre tüketicisi için büyük bir tercih unsuru olmaktadır.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri