Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir.
Kahverengi akıntı ya da kanlı akıntı
Lekelenme, adet dönemleri dışında meydana gelirse ve yakın zamanda korunmasız ilişki yaşanmışsa bu hamilelik belirtisi olabilir. Gebeliğin erken evrelerinde lekelenme, düşük işareti de olabilir. Bu sebeple böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısının en yaygın nedeni üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kahverengi vajinal akıntı: Serviks kanseri, pelvik inflamatuar hastalıklar (PID), perimenopoz, menopoz, ya da gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülür.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25'inde görülebilir.
Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez. Adet ağrısına benzer ağrı durumunda en iyi seçenek ilgili bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olmaktır.
Kasık ağrısı bir gebelik belirtisidir. Erken gebelik döneminde adet sancısına benzer bir şekilde görülebilir. Ancak kasık ağrısının gebelik dışında birçok nedeni bulunmaktadır.
Kasık ağrısı acil bir durum olmasa da genellikle hamilelikte görülebilen durumlardandır. Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir. Gebelik belirtileri, süresi ve sıklığı her kadında farklılık gösterebilir.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Sol kasık ağrısına; sol taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklı problemler neden olmaktadır. Sol taraftaki yumurtalıklarda gelişen kistler, bu kistlerin büyümesi, kistlerin yırtılması, yırtılma sonrası kist içine kanama olması ciddi sol yumurtalık ağrısına neden olmaktadır.
3- Kahverengi Akıntı: Adet dönemi veya sonrasında yaşanan kahverengi vajinal akıntıya ağrı ve kaşıntı eşlik etmiyorsa normal kabul edilir. İki adet dönemi ortasında yaşanan kahverengi akıntının sebebi öncelikle yumurtlama kanaması olarak düşünülür.
Adet dışında yaşanan kanamalar yerleşme kanaması olabilir. Hafif lekelenme şeklinde pembe veya kahverengi kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Üstelik bu belirtiler erken hamilelik belirtisidir.
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Adet ağrılarına benzeyen kramplar, hamileliğin erken dönemlerinde ve ilk haftalarında ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle hormon değişimleri ve büyüyen rahimden kaynaklanır. Genellikle ilk haftada hafif ağrı ve kramp yaşanırken hamilelik ilerledikçe bu ağrılar daha da şiddetlenebilir.
Her gebelikte adet sancıları görülmeyebilir. Bu nedenle adet sancıları her zaman gebeliğin bir belirtisi olmamaktadır. Fakat günümüzde bazı kadınlarda bu ağrılar doğum gününe kadar sürmektedir. Bu nedenle bu ağrılar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Kadınlarda genital bölgenin pH oranındaki küçük değişiklikler, az miktarlarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Az miktardaki kahverengi akıntı önemli bir durum değildir ve 2-3 gün sürmektedir. Hamile kadınların özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi akıntıyı fark etmesi yaygındır.
Gebelikte kahverengi akıntı, gebelik başladığı süreden itibaren sadece 5-6 gün kadar sürebilir. Döllenen yumurta rahme tutunacaktır ve bu durum da yerleşme olarak düşünülecek, böyle bir akıntının yaşanması normal karşılanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri