Menopoz döneminde sık yaşanan sıkıntılar (adet kanamalarında düzensizlikler ve adet kanamalarının kesilmesi, sıcak basmaları, terlemeler, kemik erimesi, kalp damar hastalıkları riskinde artma, genital organlarda kuruluk, idrarla ilgili sorunlar) genellikle östrojen seviyesinin düşmesi ile ilgilidir.
Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma, sıcak basmaları ve gece terlemeleri, uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma ve çarpıntı menopoza girildiğini işaret edebilir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Menopoz döneminde kadınlarda ruhsal olarak en sık görülen ve yaşanan belirtiler; özgüven kaybı ve hayattan zevk alamama, alınganlık, nedensiz ağlamalar, kendini beğenmeme, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, üzüntü veren hatıraları yeniden hatırlama ve yaşantılama, uyku döngüsündeki değişikliklerdir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Genellikle 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda adet düzensizliği, kanamanın eskisinden çok daha az olması, sıcak basması, uyku bozuklukları, gerginlik ve depresyon gibi belirtiler menopoza işaret ediyor.
Sıcak basması, 30 saniye ile 30 dakika sürebilir. Bunun nedeni, vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkileyen östrojen seviyelerinin değişmesidir. Menopoz 45-55 yaşları arasında görülür. Semptomlar hafiften (bazı vakalarda) aşırı şiddetliye kadar değişebilir ve birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopoza bağlı ateş basmalarının giderilmesinde ( aynı zamanda E vitamini ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ) Clonidine adlı ilaç kullanılır. Menopoza bağlı kemik erimesini engellemek için özellikle de osteoporoz riski yüksek olan kadınlarda biofosfonatlar kullanılır.
Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor.
Ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik gibi menopoz belirtileri de hormon tedavisi ile azaltılabilir. Bu dönemde verdiğimiz ilaçlar vücudun ihtiyacı olan hormonları yerine koymak içindir. Düzenli yıllık kontroller yapılarak 5 yıl ilaç kullanımı önerilir.
Bu dönem sanki hayatın ve cinsel yaşamın sona ermesi gibi algılanabilir. Bu algıyı yaşayan kadınlarda sık olarak depresyon olmak üzere anksiyete bozuklukları, sinirlilik, kronik stres, uykusuzluk olarak tezahür edebilir. Bu sorunların menopoz döneminde değişen hormonlarla da bağlantısı olduğu iddia edilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Premenopoz, menopoz ve postmenopoz olarak üç farklı döneme ayrılan menopoz, sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, libido azalması, cilt kuruluğu gibi belirtilere yol açar.
Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır. Gün içinde kat kat giyinmek ve hava geçiren kumaşlar giymek gerekir.
Menopoz döneminde hızla kilo almamak için yüksek enerjili, işlenmiş besinler ve basit karbonhidratlardan (çikolata, kurabiye, şekerli çay, reçel vb.) kaçının. Kompleks karbonhidrat kaynakları olan çavdar ekmeği, tahıllı gevrekler, yulaf, meyve, nohut, mercimek tercih ederek porsiyon kontrolü dahilinde tüketin.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar.
Kadın yaşamında olağan ancak önemli bir dönüm noktası olan menopoz döneminde duygudurumda değişimler görülebileceğini belirten uzmanlar, özellikle çökkünlük hissi, kaygılar, huzursuzluk, unutkanlık ve dikkatte azalma, uyku bozukluğu, cinsel istekte azalma gibi yakınmaların birçok kadında görülebileceğine işaret ediyor.
Menopoz sonrası dönemde depresyon, anksiyete, sinirlilik, üzücü anılar, huzursuzluk, nefret, özgüven kaybı, konsantrasyon eksikliği, hayattan keyif almama, hafıza sorunları, sebepsiz ağlama, panik veya korku ve libido kaybı gibi psikolojik değişiklikler meydana gelir.
Eğer ilaçlar aksatılır ya da önerilen zamanlar dışında kullanılır ise beklenen sonuç alınmayabilir. Menopoz dönemine giren bireyler bunu anladığı ilk andan itibaren bir doktora başvurmalıdır.
Adaçayı bileşenlerinde doğal bir follikülin hormonu içerir. Bu da ateş basması, gece terlemeleri gibi menopozun olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda 40 yaş üzeri kadınların adaçayı tüketmeleri menopozu geciktiriyor.
Kadınlık hormonu östrojenin azalmasıyla damar yapısında sertleşme meydana gelir. Damar yapısındaki bu değişim ile birlikte hipertansiyon ve kalp hastalığı oluşma riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri