Ameliyat genellikle belden aşağısı uyuşturularak (spinal anestezi) altında uygulanır. Kasık bölgesinde 5-6 cm bir kesi yapılarak, karın duvarının direncini sağlayan derin zarsı katmanlara kadar ilerlenir. Gevşek veya yırtılmış zarlar onarılır.
Klasik açık kasık fıtığı ameliyatı; Kasık bölgesine yapılan 8-10 cm lik oblik ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Bu ameliyat kesisi cilt, cilt altı katmanlarını geçerek defektin olduğu alana ulaşarak yapılan bir işlemdir.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir.
Ameliyat çoğu zaman 20-30 dakika sürer. Hastanede bir gün yatış gerekir. İki taraflı fıtığı olan hastalarda her iki taraf birden aynı seansta ameliyat edilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Açık ya da laparoskopik dediğimiz kapalı ameliyat da olsa, cerrah, yama dediğimiz sentetik bir örgü ağını fıtık bölgenizi sağlamlaştırmak için yerleştirecektir. Fıtığın nüks etmesi yani yinelemesi ile ağrı oluşabilir.
Zira karın duvarında sertlik, hareket kısıtlılığı ve yabancı cisim hissine bağlı rahatsızlık gibi sorunlar daha ziyade büyük boyutlarda standart ağır yama kullanılan hastalarda gözlenmektedir. Ancak bazı bilimsel veriler bu tip yamaların yetersiz olduğunu, nadiren kendiliğinden yırtılabildiklerini de ortaya koymuştur.
Kasık fıtıklarında ise standart yama şu ana en sık kullanılan ve güvenilir prostetik materyal gibi gözükmektedir. Dünyadaki güvenilir fıtık merkezlerinde açık kasık fıtığı ameliyatında standart polipropilen yama kullanılmaktadır.
Ağrıya neden oluyor
Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler. Örneğin her iki cinsiyette de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Ayrıca oluşan şişlik kişileri estetik yönden rahatsız ederek özgüven eksikliği oluşturabilir. Bu faktörlerin etkisiyle de zamanla cinsel isteksizlik sorunu başlayabilir.
Kasık fıtığının etkileri
Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Ancak ameliyat; testislere giden damarların yakınında yapıldığı için damarlar veya spermi taşıyan kanalda bir yaralanmanın oluşması, ağrı ya da testiste küçülmeye yol açabiliyor.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Kasık fıtıkları ameliyatlarında ameliyat sonrası tekrar ihtimali her zaman vardır.
Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasıkta şişliktir. Şişlik genellikle ayakta dururken belirginleşir, yatınca uzanınca hafifler veya kaybolur. Bu şikayet belli belirsiz bir kabarıklıktan, yumruk büyüklüğünde bir şişliğe kadar değişik ölçülerde gözlenebilir.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Elektif şartlarda yapılan, yani hiçbir acil durum söz konusu olmaksızın hasta en iyi şekilde ameliyata hazırlanarak planlı şekilde en uygun zamanda yapılan fıtık onarımlarında risk çok çok düşüktür. Hayati risk pratik olarak yoktur.
Ameliyat oldukça zorlu olsa bile iyileşme süresi biraz daha kısa sürecektir. Diğer ameliyatlara kıyasla bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama bir ya da üç gün arasında değişir.
Kasık ve göbek fıtığı ameliyatlarından sonra fıtığın tekrarlama yani nüks etme oranı genel olarak %10'un altında değildir. Yani her 10 ameliyattan en az 1'i bu anlamda başarısız sonuçlanmaktadır.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Üç-dört saat sonra ayağa kalkmak yürümek mümkün hale gelir. Spinal anesteziye bağlı olarak, özellikle genç erkek hastaların bir kısmında bir seferliğe mahsus olarak idrara çıkma zorluğu (idrar retansiyonu) yaşanabilir. Sadece ameliyat olunan günün gecesi hastanede kalınması yeterlidir.
Eskiden ameliyat olan her 5 hastadan birinde nüks görülürken, günümüzde nüks oranı kasık fıtığı ameliyatı sonrası %2-4 civarına düşmüştür. Kapalı yöntem ile yapılan kapalı ameliyatlar sayesinde fıtığın tekrarlama riski yüzde birin altına düşmüştürtür.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Kasık fıtığı ameliyattan sonraki ilk 2 gün yara kapalı tutulur. Enfeksiyon nadirdir.Yarada kızarıklık, akıntı vb. bir sorun olursa doktora başvurulmalıdır. Üçüncü günden itibaren PANSUMAN kaldırılıp atılarak yara açık bırakılabilir. BANYO yapılabilir.
Ameliyat kesileri genellikle kendiliğinden kaybolabilen gizli dikiş tekniği ile kapatılmaktadır. Bu nedenle, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe dikiş aldırmak için başvurmanıza gerek yoktur. Dış dikiş konmuş olması halinde ise dikişiniz ameliyattan 1 hafta sonra doktorunuz tarafından alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri