Kasık fıtığı tanısı nasıl konur? Kasık fıtığı genellikle fiziksel muayene yolu ile teşhis edilebilmektedir. Şişlik oluşturmadan sadece ağrı ile ortaya çıkan “nokta” fıtıklarda ise ultrasonografi, MR gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri gerekmektedir.
Uzman doktor tarafından hastanın fiziki şekilde muayene edilmesi ile kasık fıtığı tanısı yapılır. Doktor muayenesinde hastanın anlattığı şikâyetler kasık fıtığı teşhisi için oldukça önemlidir. Küçük kasık fıtıklarında tanısı veya teşhisi görüntüleme teknikleri kullanılarak ultrasonografi yapılır.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kasık bölgesinde veya karın ön duvarında fıtık oluşumundan şüphelenildiğinde kesin tanı için yüzeyel ultrasonografiden yararlanılır.
Kasık fıtığı teşhisi koymak için çoğu zaman sadece muayene yeterlidir. Genellikle başka bir tahlil ya da görüntüleme yöntemine gerek duyulmaz. ♣Kasıkta şişlik olmadan sadece ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda ultrason yapılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir.
Fıtık bölgesinde ağrı, hassasiyet veya yanma hissi. Özellikle eğilme, oturma, ağırlık kaldırma veya öksürmeyle şiddetlenen kasıkta rahatsızlık hissi. Kasıkta güçsüzlük veya basınç hissi. Testis torbasında şişlik ve ağrı
Kasık ağrısı yaşayan kişiler hastanelerin Genel Cerrahi Bölümüne başvurur. Genelde burada yapılacak olan teşhis ile birlikte tedavi ele alınır. Ancak farklı sorunlara bağlı olarak bu konuda üroloji devreye girebilir. Genel Cerrahi bölümü üzerinden üroloji bölümüne sevk yapılır.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
Kasık fıtığının tanısı için fiziki muayenenin yeterli olmamasıyla beraber ultrason istenmesi normaldir. Ultrason ses dalgalarını kullanarak kasık bölgesinin görüntüsünün alınmasını sağlamaktadır. Böylelikle kasık fıtığı ile alakalı daha detaylı bilgiye ulaşmak mümkündür.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vakada ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir. Kasık fıtığında başlıca belirtiler ise kasık bölgesinde ele gelen şişlik ve kasıkta ağrıdır.
Fıtık tanısı temelde hastanın öyküsü ve fizik muayene ile konur. Hastanın fıtığa uyan belirtiler tanımladığı ancak muayenede net fıtık saptanamayan olgularda bölgeninultrasonografik incelenmesine ihtiyaç duyulabilir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Ayırıcı teşhis için kan ve idrar incelemeleri yapılabilir. Neticede yapılan muayene, tetkik ve tahliller sonucunda hastanın bel fıtığı olup olmadığı, bel fıtığı ise hangi safhada bulunduğu net bir şekilde ortaya konacaktır.
Genel olarak bölgesel olarak ağrı eşlik eder ve el ile palpasyon yapıldığında hissedilebilir. Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Genel olarak karın ve kasık bölgesinde hissedilir. Bunun dışında bele de vurduğu görülmektedir.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Kasık fıtıklarının görünümü karın iç basıncına ve hastanın o anki durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak oluşmuş fıtıklar kendiliğinden iyileşmezler. Fıtıkların ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığının tedavisi cerrahi yöntemlerle, ancak kasık fıtığı ameliyatı ile yapılır.
Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Erkeklerde meydana gelen kasık fıtığında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmaz. Tek ve en kesin çözüm yolu olarak cerrahi yöntem uygulanır. Kişiye göre değişen durumlar dışında cerrahi işlem yani ameliyat yapılması uygundur.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi? Kasık fıtığı kişinin hareket kabiliyetini sekteye uğratabilir. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de imkan dahilinde olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de cerrahi müdahaledir.
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri