Genital bölge temizliğine başlamak için belirli bir yaş yoktur. Çünkü her kişinin hormonal ve cilt yapısı farklı olduğundan kıl yoğunluğu yaşa göre fark edebilir. Genital bölge temizliğine rahatsız etmeye başladığında başlanabilir.
Genital bölge ve koltuk altında 13 yaşından itibaren tüyler çıkmaya başlamaktadır. Kol ve bacaklarda çıkan tüyler ise 15 yaşında daha yoğunlaşmaktadır. Erkeklerde 8-9 ila 12-15 yaşları arasında tüylenme problemleri yaşanmaya başlamaktadır.
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-16 (veya 18) yaşlarda hormonal üretim ve kıl köklerinin bu hormonlara duyarlılığı ise fazla oluyor. Bu yaşlarda uygulanacak lazer epilasyon, kılların dökülmesinde çok etkili olmamakla birlikte yanıt da geç alınıyor. 16 yaş ve altına lazer epilasyon önerilmiyor.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Kişiye göre değişen bu durum bir anormali olmadıkça 9 yaşından 12 yaşına kadar olabilir. Bu tüylerin alınmasında hiçbir sakınca yoktur. 10 yaşında ağda yapılır mi evet yapılır; ancak bu yaşta seçilen epilasyon yöntemi ne olursa olsun yanında bir yetişkinin yardımcı olması gereklidir.
İlgili 21 soru bulundu
Koltuk altında kıllanma ise genellikle meme gelişiminin başlamasından 1-2 yıl sonra, ortalama 12-13 yaşlarında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda daha erken yaşta da başlayabilir. Koltuk altında kıllanmanın, genital kıllanmadan önce başlamış olması nadir görülen bir durumdur.
İlk epilasyon ve istenmeyen tüy sorunu söz konusu olduğunda epilatörler en uygun ve acısız yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bireysel kullanıma uygunluğu genç kızların utanmasını engellerken en az acı ile uzun süre pürüzsüz bir cilt vaat etmeleri de yine tercih sebebi olmalarını sağlamaktadır.
KAÇ YAŞINDAN ÖNCE EPİLASYON YAPTIRMAK SAKINCALIDIR? Epilasyon, sanılanın aksine belirli bir yaştan önce yapılırsa bir sağlık problemine neden olmaz. Bazen epilasyonun başlamasıyla ince ayva tüyleri tetiklenebilir ve tüyler kalınlaşabilir. Fakat tüylenme çok rahatsızlık verici ise her yaşta epilasyona başlanabilir.
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-18 yaş arasında hormon üretimi ve kıl köklerinin hormonlara duyarlılığı fazla olduğundan lazer epilasyon çok etkili olamayabilir veya yanıt geç alınabilir. Epilasyon işleminin kalıcı olması için ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra yapılması uygundur.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Bu değişikliklerin yanı sıra boynun ön yüzündeki adem elması denilen çıkıntı da erkek çocuklarda bu dönemde görülen başka bir gelişmedir. Ses kalınlaşır ve boyun, göğüsler, kalçalar, bacaklar, kollar gibi vücudun çeşitli bölümleri kıllanmaya başlar. En son kıllanma yüzde bıyık ve sakalın çıkmasıyla tamamlanır.
Ergenlik, farklı yaşlarda başlayabilir ve başladığında bacaklarda daha kalın tüylerin yanı sıra koltuk altları ve özel bölgelerde de yeni tüyler uzamaya başlar.
Normal kıl büyümesi
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır.
Kıl kökü iltihabı, abse oluşumu, sivilcelenme ve iltihaba bağlı yani mikrop kapmaya bağlı yaralar olabilir. Yalnız bu olumsuzluklar kılların hiç alınmayacağı anlamını da taşımıyor. Uzayan ve devamlı ıslak kalan kıllar, mantara ya da bakteri oluşmasına sebebiyet verir.
Kasık kıllarını düzeltmek, aynı zamanda bu bölgeyi tıraş etmeden önce atılacak temel adımlardan biridir. Kılların daha uzun olduğu bölgeleri yeniden tıraş etme ihtiyacını ortadan kaldırarak cildinizi tahriş olmaktan korur ve tıraş bıçağınızın daha uzun süre keskin kalmasını sağlar.
Kasık bölgeni tıraş etmek için kullandığın jileti, yüzün ve koltuk altların için kullandığın jiletten ayır. İster erkek ol ister kadın; unutma ki cinsel organların çok hassastır ve tıraşa alışmaları biraz zaman alabilir. Dört ya da beş tıraştan sonra bu hassasiyet azalmalıdır.
Kılların kesilmesi hiçbir yaşta sıkıntı veya hastalığa neden olmaz.
Ağda gibi can yakıcı yöntemler çocuk-genç için korkutucudur. Bu konuda son yılların gelişimi lazer epilasyon büyük kolaylık sağlar. Adet gören ve tüylenmesi tamamlanan kızların mümkün olan en erken devrede tüylerden kurtulması lazer ile sağlanabilir. 18 yaş beklenecek diye bir şart yoktur.
Yenidoğanların vücutlarında meydana gelen tüyleri ifade eden lanugo tüyleri, bebeklerin büyük bir çoğunluğunda görülür. Genellikle bebek anne karnındayken meydana gelen bu tüylenmeler 14. hafta itibarıyla başlar. 20. haftaya gelindiğinde tüyler bebeğin vücudunu bütünüyle kaplar.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 - 20 yaş arasında kabul edilmiştir.
Dolayısıyla ergenlik döneminde lazer epilasyona yanıt oldukça güçtür. Hem lazer epilasyonun etkisi yetersiz kalabilir hem de yanıt almak daha uzun sürer. Bu nedenle 18 yaşına kadar (özellikle 16 yaş altına) lazer epilasyon yaptırılması önerilmez.
Eğer endişeniz İslam dinine göre günah işlemiş olmak ve cezalandırılma korkusu kaynaklı ise o yaştaki davranışlarınızdan sorumlu olmadığınızı ve çocukluk yaşında yapılan hataların günah olmadığını belirteyim.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri