Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir. Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan bu sirke, etkili ve doğal temizleyici özelliği ile lavabo ve tuvalet temizliğinde de kullanılabilir.
Kimyasal temizlik ürünleri yerine zararlı olmayan sirke kullanımı, ev hanımlarının en önemli tercihidir. Mobilya gibi yüzeylerin temizliğini içinde su olan bir sprey şişesine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek yapabilirsiniz.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
Antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan yaraların iyileşme süresini kısaltır. İçeriğindeki asetik asit sayesinde siğillerin de iyileşmesine yardımcı olur. Cilt üzerinde güneş sebebiyle oluşan lekelerin hafifletilmesine yardımcı olur. Beyaz sirke saç bakımı için de oldukça önemlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz sirkenin kullanım alanı çok geniştir. Bu çok yönlü ürün yiyeceklerin hazırlığında kullanıldığı gibi ev temizliğinde de çok işe yarar.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
3- Bulaşık makinenizi görünür parçalardan ve tıkanıklıklardan temizledikten sonra sıra görünmeyen deterjan ve mineral birikintilerinde. Bu birikintileri temizleyebilmek için bulaşık makinesinin dibine bir bardak sirke dökün ya da bir bardağı sirke ile doldurup makinenin içine yerleştirin.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
BULAŞIK MAKİNESİ
Birçok kişi bulaşık makinesini temizlemek için beyaz sirke kullanımını doğru buluyor ancak aslında bulaşık makinesini temizlemede çok az etkisi bulunuyor. Ek olarak beyaz sirke makinenizin borularına ve lastik parçalarına da zarar verebiliyor.
Her şeyi temizleyebilen iksir: Beyaz sirke
Halı ve koltuk temizliği de bu alanlardan. Koltuk temizliği için, sıcak suyu ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bir bez yardımıyla kirli bölgeleri bu karışımı kullanarak silin. Lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.
Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Önceden yemeklerde ya da temizlikte kullanılan sirke, günümüzde beden temizliğinde ve cilt bakımında da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra saç bakımı için de çok fazla kullanılmaktadır. Uzmanlar, sirkeli su ile yıkanmanın herhangi bir sakıncası olmadığını açıklamışlardır.
Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır. Sirkeli Su İle Temizlik Nasıl Yapılır? Sirkeli su tek başına kullanıldığı gibi çeşitli temizlik maddeleri ile de kullanılabilir. Bardaklardaki çıkmayan lekeleri çıkarmak için bir kabın içerisine beyaz sirke koymak yeterlidir.
Tuz, elma sirkesi ve limon karışımını yaparak, kötü enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Bu karışımı yapmak için; bir su bardağının için su, bir çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tuz koyun. Bu karışımı karıştırmadan yattığınız odada, yatağın altına koyun.
Doğal bir yöntem olarak karbonat ve sirke tuvalet taşı temizliğinde yeterli olacaktır. Karbonatı tuvalet taşına döktükten sonra sirkeli suyu üzerine boşaltıp durulama işlemini gerçekleştirin. Aynı şekilde limon suyu ve karbonat karışımını da sararmaya karşı etkili bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
Sirkeli su ile yıkanmanın sağlığa inanılmaz faydaları bulunmaktadır; bedendeki yorgunluğu giderir, nazarı yani negatif elektriği yok eder, kepek sorununu ortadan kaldırır, akne, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını tedavi eder.
Çamaşırların daha yumuşak olmasını sağlıyor
Her derde deva olan beyaz sirkemiz bu sefer yumuşatıcı olarak hayatımıza giriyor. Durulamadan hemen önce yarım su bardağı beyaz sirke kullanarak onları yumuşacık bir şekilde makineden çıkarabilirsiniz.
Beyaz kıyafetlerdeki çamaşır suyu lekesini çıkarmak için, sirke kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi, 1 bardak temiz su ile seyreltin ve lekenin üzerine uygulayın. Ardından temiz bir bezle yavaşça lekeyi silin. Arada suya bandırarak bezi nemlendirin.
Çamaşır suyu ve sirke
Çamaşır suyu ile sirke karıştırılabilir mi? Cevap: kesinlikle hayır. En çok yapılan yanlışlardan biri, çamaşır suyunu başka malzemeler ile karıştırmaktır.
3- Yapılışı: Bardağın 3'te 1'ini dolduracak şekilde tuzu ekleyin. Ardından yarısına kadar su koyun. Diğer kalan yarısına da sirke ilave edin. Bu karışımı evinizde görünmeyen bir noktaya koyun ve bir gün boyunca bekletin.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Kur'an'da bazı gıda maddeleriyle birlikte bazı meyvelerin adı da zikrediliyor. Bunlardan hurma, bal, sirke ve zeytin en çok bilineni.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri