Ancak yedek anahtar yaptırmak da maliyetli bir işlemdir. Anahtar eksikliği kasko açısından da bir sorundur. Kasko şirketleri, yedek anahtar yoksa sigorta yapmamakta ya da çalınma sigortasını kapsam dışında bırakmaktadır.
Ek teminatın alınması kaydıyla, Kasko poliçesi ile sigortalı aracın anahtarının kaybolması ve/veya çalınması halinde araç güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan kilit sisteminin değiştirilmesi, anahtarın kopyalanması veya yeniden kodlanması masrafları teminat altına alınabilmektedir.
Ancak kasko sigortası, anahtarın çalınması durumunu her zaman kapsamayabilir. Poliçenin ayrıntılarına ve sigorta şirketinin belirlediği kurallara bağlı olarak, çalınma sırasında aracın çalışır durumda olması veya anahtarın araç üzerinde unutulmuş olması gibi faktörler bu teminatın uygulanmasını etkileyebilir.
Satın aldığınız kasko poliçeniz içerisinde yedek anahtar teminatınız var ise limiti doğrultusunda ve sigorta şirketinin onayı ile yedek anahtar çıkartabilir veya bunun yerine kilit mekanizmanızın değişimini sağlatabilirsiniz. Bu teminat için her sigorta şirketi poliçe üzerinde bir limit belirler.
Kabaca söyleyecek olursak, yedek bir araba anahtarı yaptırmanın maliyeti ortalama 120₺ ile 1000₺ arasındadır. Tabi anahtarlarınız tamamı kayıp ise bu ücret 3 katına kadar çıkacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Araç, satış öncesinde kaskolu ve anahtar ile ilgili teminata sahipse satıcıdan sigorta şirketine müracaat etmesini istemelisiniz. Böylece yedek anahtar çıkarma gibi işlemlerin ücreti, kasko şirketi tarafından ödenecektir.
Elektronik şifreleme yapılan anahtarlarda, pc yardımı ile şifreler çözülüp yeni elektronik kartlara bu şifreler girilir ve anahtarlar çoğaltılmış olur. Ücretler kullanılan teknolojiye göre değişiklik göstermektedir. 10 TL ile 250 TL arasında çoğaltma hizmetlerinden faydalanılabilir.
Anahtar kaybı teminatının kapsamadığı durumlar için tramere hasar kaydı yazılacak ve hasarsızlık bozulacaktır.
Yedek anahtarı, yetkili servislerden temin edebileceğiniz gibi oto anahtarcısında da yaptırabilirsiniz.
Deneyimli bir anahtarcı sadece 15-20 saniyede anahtar kopyalayabilir, hızlı yapılırsa normal bir ev anahtarını kesmek, boşluğu hızlı bir şekilde belirleyebilir, daha az deneyimli bir anahtarcı için daha uzun sürebilir.
Anahtarın kaybolduğuna/çalındığına dair polis tutanağı hazırlatılarak sigorta şirketine başvurulmalıdır. Poliçede anahtar kaybı teminatı var ise, anahtar yapımı ve kilit sisteminin değişimi masrafları poliçeden karşılanır.
Aracınızın herhangi bir parçasında oluşan arıza veya bozulmanın sebebi eğer yaptırılması gereken rutin kontrollerin (yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve poliçede belirtilen hayvanların vereceği zararlar) ve bakımların ihmal edilmesi ise kasko, araç arızasını karşılamaz.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir. Eskiden kaybolan anahtarlar yerine yenisini yapılıyordu.
Yapmanız gereken şey oldukça basit, bulunduğunuz şehirde oto anahtar yapımı hususunda uzman bir anahtarcıya giderek yeni anahtar yaptırabilirsiniz, tabi yedek yaptırırken de kaybolan anahtarlarınızı aracın sisteminden sildirmeyi de unutmayın.
Araba çalınması çalınma sonucu hasar ile çalan kişinin aracı kullanımı sonucu oluşan bütün hasarlar sigorta tarafından karşılanır, çalınan aracın bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenir.
Yedek anahtar bulunmaması kasko yaptırırken de sorun yaratır. Bu durumda kasko şirketleri, çalınma durumunu kasko kapsamı dışında tutar veya kasko yapmayabilir. Eğer aracınız sigortalıyken anahtarı kaybolduysa, sigorta şirketi poliçe kapsamına göre zararı karşılar; fakat her durumda değil.
Eğer sizin de anahtarınız kırıldıysa, bu durumda tek çaresi yeni bir anahtar çıkartmaktır. Yeni anahtarınızın sahip olacağı kod, aracınızın beynine tanımlanacaktır. Bu sayede yeni anahtarınız ile aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebileceksiniz.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
Kasko sigortası poliçesine eklenen mini onarım teminatı sayesinde ise hasarsızlık indirimi hakkından yararlanılabilmektedir. Mini onarım TRAMER sistemine işlenmemektedir.
Kasko sigortası ile ilgili olarak yanıtı en çok merak edilen sorular arasında “Kaskodan cam değişimi hasar kaydı olarak işlenir mi?” bulunmaktadır. Kasko cam değişimi hasar kaydı olarak tramer sistemine işlenmektedir.
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri