Bebeklerin banyo yaparken sağlıklı koşullarda olması için 6 aydan sonra oturak kullanılabilir.
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Çok açken banyo yapılırsa bebek çok ağlar, emdikten hemen sonra da kusabilir. Bu nedenle en uygun banyo zamanı beslendikten 1,5-2 saat sonrasıdır. Bebeklerin kulaklarına kolay kolay su kaçmaz, dış kulaktaki yağlı salgılar suyu iter.
İşte 1 yaşındaki bebeğinizi yıkamanın püf noktaları:
Suyun ortalama 32 derece civarında olması önerilir, Bebeğinizi küvete sokmak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle ilk önce ayaklarından başlayarak bebeği suya alıştırın. Sonrasında boyun ve başını destekleyerek suya sokabilirsiniz.
Her banyoda şampuan kullanmaya gerek yoktur. Akciğerlerine kaçma riski nedeniyle bebeklerin vücuduna pudra kullanılmaz. Bebeklerin 6. aydan sonra küvetin içinde durması zorlaşır. 6 aylık bebek banyosu için oyuncaklar ile bebeği oyalamak ve banyo oturağına koyarak yıkamak daha rahat olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer ki bebeğinizi tek başınıza yıkayacaksanız, bir elinizi bebeğinizin koltukaltından geçirip, sırt bölgesinden diğer koltukaltına doğru uzatın ve sıkıca tutun. Bebeğinizin başı da dirseğinize dayanır pozisyonda olmalı. Boşta kalan elinizle yavaş yavaş suyu bebeğinizin bacaklarına dökerek suya alıştırmaya çalışın.
Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Çocukların kendi başına 7 ila 10 yaş aralığında bırakılması gerekiyor. Bu yaşlar, aynı zamanda, çocukların cinsel kimliğinin oluşması açısından da oldukça önemlidir. Eğer, çocuğunuzun sorunsuz bir şekilde, yaralanmada, banyo yapmasını istiyorsanız bunun için duşakabin tercih etmeniz gerekebilir.
Kapatmaya çalışmayın. Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir. Bebeklerinizi her gün yıkayabilir veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeğiniz için herhangi bir yatma zamanına banyo rutinini ekleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bebeklerde yatmadan önce alınan ılık bir banyonun iyi bir uykuyu desteklediğini söylüyor!
pH 7 Değerine Sahip Olmalı
Bu sebeple pH değeri nötr olan bir şampuan kullanılması gerekir. Çünkü bebeğiniz doğduktan sonra cildinin pH değeri nötr yani pH 7'dir. Bebek şampuanının da bu değerde olmasına dikkat etmeniz önemlidir.
Bir çocuk banyo yapmaktan çok korktuğunda, korkusunu ciddiye almak ve onu banyo yapmaya zorlamamak en iyisidir. Bunun yerine, çocuğunuza nazik davranarak ve elinizi karnının üzerine koyarak kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu onun sıcaklığı dengede tutmasına da yardımcı olabilir.
Bebeklerin yüz ve boyun bölgesini temizlerken nemli bir tülbent, yumuşak bir bez veya pamuktan yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin yüzünü ve boynunu temizlerken kaynatıp ılıttığınız su ile ıslattığınız pamuk kullanarak yüzünü nazikçe silebilirsiniz.
BANYO SONRASI VÜCUT
Sıcak suyun etkisi ile bütün kaslarımız yumuşamıştır. Banyo sonrasında yapılan küçük bir masaj ile kan dolaşımı hızlanacak ve bebeğimizin ağrıları dinecektir bunun için masaj önemlidir. Ayrıca masaj yapılan bebek daha rahat bir uyku uyuyacaktır.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
İdeal oda sıcaklığı 21-22 dereceyken banyo sırasında ortam ısısını 23-24 derecelere çıkarabilirsiniz. Banyoyu karnı tokken yaptırmamaya dikkat edin. Çünkü tutuş pozisyonunuza göre kusabilir. Yine karnı çok açken banyo yaptırmanız huzursuzlanmasına neden olabilir.
Çocuklar üç yaşına kadar ebeveynleriyle birlikte banyo yapabilir.
"5 yaşına gelene kadar çocukları kimin yıkadığı (baba veya anne; hatta ikisi birlikte) pek fark etmez. Ayrıca anne ile baba birlikte çocuğunu bir oyun gibi yıkayabilir. Sırtını keseleme, başını yıkama vs. bir birliktelik ve eğlence fırsatı olabilir.
Bebek kaç yaşına kadar anne yanında yatmalı, diye merak ediyorsan da uzmanlar 2-3 yaşa kadar çocuğun anne baba ile yatmasını uygun buluyorlar. 3 yaştan itibaren çocuğu ayrı yatmaya alıştırmak gerekiyor.
Banyodan sonra bebeğini giydirirken, aşırı sıcak olmayan, rahat ve nefes alabilen giysiler tercih etmelisin. %100 pamuklu bir tulum veya body, bebeğinin cildinin hava almasını sağlayacak ve olası bir pişik riskini azaltacaktır.
Bu aylarda bebeğiniz düşen nesneyi arayabilir, birisine tutunarak ayakta durabilir, oyuncağı elinden alındığında itiraz edebilir, kendi kendisine parmak yiyecekler yiyebilir, insan seslerine doğru dönüp bakabilir, eşyalara gitmeye çalışabilir, bazı bebekler emekleyebilir, anlamını bilmese de anne ve baba diyebilir.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri