Kasım ayında genel olarak kışlık sebzeler; Brokoli, bakla, enginar, yer elması, ıspanak ve turp ekimi yapılır. Buğday, yulaf, arpa, yonca ve bezelye tohumları ekilebilir. Soğuk havanın hakim olması ile birlikte, yenilen içilen besinlere daha çok dikkat edilmelidir.
Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir. Aralık: Bakla, buğday, arpa, yulaf ve çavdarın tohumları ekilir.
Ekim ayı meyve ve sebzeleri: Lahana, armut, nar, patlıcan, havuç, pırasa, karnabahar, üzüm, kestane. Kasım ayı meyve ve sebzeleri: Ispanak, kivi, havuç, kereviz, balkabağı, karnabahar, roka, tere, trabzon hurması, kestane, lahana, mandalina, greyfurt.
* Erkenci laleler, nergis, sümbül, safran ve zambak soğanlarının, turfandacılık amacı ile, saksılara dikimi yapılır. * Seralarda bakım işlerine devam edilir. * Hava koşulları uygun olduğu sürece, ağaç ve ağaççıklarla, yaprağını döken çit bitkilerinin dikimi yapılır. * Bazı ağaççıklardan çelik alınmaya başlanır.
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Kasım ayında genel olarak kışlık sebzeler; Brokoli, bakla, enginar, yer elması, ıspanak ve turp ekimi yapılır. Buğday, yulaf, arpa, yonca ve bezelye tohumları ekilebilir. Soğuk havanın hakim olması ile birlikte, yenilen içilen besinlere daha çok dikkat edilmelidir.
Sonbahar Sebzeleri Hangi Aylarda Ekilir? Sonbahar sebzeleri, sonbahar aylarında hasat edilen ve genellikle kış aylarında tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında havuç, lahana, ıspanak, turp, kereviz, pancar, pırasa ve pazı gibi sebzeler bulunur.
Ekim ayında ekilebilecek sebze sayısı oldukça fazladır. Ispanak, maydanoz, taze soğan, nane, semizotu, dereotu, marul, kabak, roka gibi çok sayıda sebze bu ayda ekilebilenlerden bazılarıdır. Her mevsimin kendine özgü özellikleri olması nedeni ile ekilen sebze ve meyve türlerinde de değişiklik olması kaçınılmazdır.
Ağaçların iki dönemde dikildiğini söyleyen Öztürk, "Ağaçlar iki dönemde dikilir. Birisi açık köklü dönem birisi de ambalajlı olarak dikilen dönemdir. Ambalajlı olan ağaçlarda on iki ayda da dikim yapılabilir. Açık köklü fidanlarda kasım ile nisan arasında dikim yapılır.
Kasım ayı sebzeleri: Karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kasım ayı meyveleri: Mandalina, kivi, portakal, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar, bal kabağı.
tohumlar sıcak yastık veya kasalara Aralık sonu- Ocak ayı başında ekilirler. Şaşırtma büyüklüğüne ulaşan 1-2 hakiki yapraklı fideler ılık yastıklara, saksılara, plastik torbalara ve viyollere şaşırtılarak pişkin fide elde edilir ve bu fideler daha sonra esas yetiştirilme yerlerine dikilir.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç. Serin iklim sebzeleri, Aylık ortalama sıcaklık 15-18 °C' de en iyi gelişim gösterirler.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir. Özetle: İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında, Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.
Ispanak birçok yerde bütün bir yıl boyunca ye- tiştirilebildiği halde ülkemizde genellikle sonbahar ve bazen de ilkbahar olmak üzere yılda iki devrede yetiş- tirilmektedir. Sonbahar yetiştiriciliğinde tohumlar Eylül- Ekim aylarında ekilir. Hasat ise Kasım- Aralık ayların- da yapılabilir.
Taze soğan ve bakla ekimi yapılması aralık ayı için uygundur. Enginar fideleri de aralık ayında ekilebilir.
Ispanak ekimi için en ideal dönem Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu dönemde yapılacak ekim ile kış döneminde taze ıspanak tüketilebilir. Usulüne uygun şekilde ekimi yapılan ıspanağın çimlenme süresi 8-12 gün arasıdır. Ispanak, nemli ortamı seven bir sebzedir.
Havuç, turp, marul, kıvırcık, nane, maydanoz, roka, tere sonbaharda ekilebilecek sebzelerdir. Tohumları ektikten sonra toprağın nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Balkonda ilk yetiştiricilik için önerimiz aromatik bitkilerdir. Nane, maydanoz, fesleğen gibi.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Domates tohumu için verim alınabilecek en ideal ekim ayları, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı çok daha lezzetli olacaktır.
Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Marul fidelerinin ekimi için ideal aylar Eylül-Ocak ayları arasıdır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri