Kasır, hükümdarlar için şehir dışında yaptırılmış küçük saray veya köşktür. Anadolu beyliklerinin ve valilerinin, tehlikelere karşı savunma tedbirlerine sahip olan binalarına da kasır denirdi. Bu tip kasırlar, şehirlerin yüksek yerlerinde yapılan hisarların içerisinde, iç kaleler özelliğindedir.
Kasr, tarihte savunma amacıyla yapılmış olan yerlere verilen isimdir. Ayrıca şehir dışında hükümdarlar için yaptırılan saraylara verilen isim olarak bilinmektedir.
Kasır denilen yapılar bazan köşk olarak da adlandırılmıştır. Osmanlı devrinde aynı yapıların köşk veya kasır olarak anılması bu duruma işaret etmektedir. Esasında köşk, kasır (Ar. kasr), saray ve hatta kale (iç kale) arasında hükümdar ya da beylerin meskenleri olmaları açısından fazla fark yoktur.
kasir / kasîr
(Kasr. dan) Kısa, boynuz, ufak boylu.
Muhatap bir vasıf veya hükümde birden çok şeyin ortaklığına inanıyorsa bunlardan birine tahsis için yapılana "ifrâd" (birleme) kasrı, muhatap hükmün aksine inanıyorsa bunu red için olana "kalb" (ters çevirme) kasrı, hükümde mütereddit ise bunu gidermek için yapılana da "ta'yin" (belirleme) kasrı denir.
İlgili 23 soru bulundu
Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir. Belâgat terimi olarak kasr: “Bir şeyin başka bir şeye özel bir yolla tahsis edilmesi ve sadece onu belirtmesidir”5 şeklinde tarif edilmiştir.
Murat'ın eşi Safiye Sultan adına 1589'da başlandı. Bir süre yapımı durduktan sonra IV. Mehmet'in annesi Valide Turhan Sultan'ın emriyle 1663'te tamamlandı. Külliyenin en göz alıcı manzarasına sahip olan Hünkâr Kasrı caminin bitişiğinde yer alır.
Harfi, tabii meddine ilâve yapmaksızın okumak anlamında kıraat terimi. Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi.
kasır / kâsır
Eksik, kısa, yetersiz.
Seferi olan kişinin dört rekat olan farz namazını iki rekat olarak kılmasına "Kasr-ı Salat" denilmektedir. Kasr'ı Salat, namazı kısaltmak manasına gelmektedir. Namazın beş vakit halinde kılınması esastır.
Kasr Arapça bir kelime olup, Latince “castrum” (çoğul “castra”) kelimesinden gelmektedir ve “istihkâm edilmiş yer”, “bir hükümdarın veya yerel yöneticinin ikametgâhı” manasında kullanılmıştır. Köşk kelimesi ortaçağdan itibaren “saray” veya “kasr” yanında eş anlamlı kullanılmıştır.
kasır - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳsr kökünden gelen ḳaṣr قصر “korunaklı konut, köşk, kale, şato” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen ḳastrā קסטרא veya ḳaṣrā קצרא sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Yunanca aynı anlama gelen kástron κάστρον sözcüğü ile eş kökenlidir.
[1] Kasr-ı Hinduvân, Hintliler, Hindular Köşkü demektir. Kasr-ı Ârifân da Arifler Köşkü anlamındadır.
Sözlükte “kısa ve eksik olmak, sona ulaşamamak; kısaltmak, hapsetmek” anlamındaki kasr kökünden ism-i fâil olan kāsır İslâm hukukunda tam edâ (fiil) ehliyeti bulunmayan kişiyi ifade eder.
Kasrın ana girişinin ortasında mermerden yapılmış bir çeşmesi ve bunu takip eden çeşme ve havuzları bulunmaktadır. Hıdiv ünvanı; Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır'a atadığı valilerine verilen bir ünvandır.
İstanbul Anadolu Hisarı'nda yer alan, geçmişte padişahların vakit geçirdiği görkemli cephesiyle sizi içeriye göz atmaya sürükleyen eski adı ile Göksu Kasrı'nı gelin daha detaylı inceleyelim. Küçüksu kasrı, Sultan Abdülmecit döneminde Balyan ailesine yaptırılmış bir biniş kasrıdır.
Kasır, hükümdarlar için şehir dışında yaptırılmış küçük saray veya köşktür. Anadolu beyliklerinin ve valilerinin, tehlikelere karşı savunma tedbirlerine sahip olan binalarına da kasır denirdi.
(Kış') Şaşkın ve ahmak adam. Zayıf adam.
kaşane / kâşâne / كاشانه
Gösterişli ev.
- Arapçada eskiden beri, soruda gösterilen P, J, Ü, Ö, Ç, G ve İ harfler yoktu. Arap harfleri “lam elif” hariç 28'dir. Arap lisanıyla vahyedilen Kur'an'da da yalnız bu 28 harf kullanılmıştır.
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ) Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir. Aslî medd'in üzerine ziyade etmeye de med denir.
غ (Gayin): Boğaz evvelinden çıkarılır. Kalın, açık ve yumuşak okunur. ف (Fe): Ön dişlerin ucu ile alt dudağın içinden çıkarılır. İnce ve yumuşak okunup, telâffuz edilir.
Hıdiv Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 1907 yılında Mısır'ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.
Sultan Abdülaziz tarafından 1860'lı yıllarda yaptırılmış olan Maslak Kasırları, 1868 yılında Padişah tarafından yeğeni Şehzade Abdülhamid Efendi'ye tahsis edilmiştir.
1800'lerin başından itibaren aynı aileye ait olan Hünkar Suyu Korusu, Silahtar Ali ağanın torunları olan Hamamcıoğlu ailesi tarafından itina ile korunmaktadır. Yeşilin tarihi bir manzarayla birleştiği Hünkar Suyu Korusu, Sarıyer'de 160.000 metrekarelik bir alana kurulu İstanbul'un önemli tarihi mekanlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri