Türkiye'deki her üç kapıdan biri Kastamonu'da üretiliyor. Ancak en büyük sürpriz maden ve mermerlerde bulunan rezervler.
Bunların başında bakır-kurşun-çinko ve kuvarsit yatakları gelmektedir. Bunun dışında ilde metalik madenlerden manganez ve civa, endüstriyel hammadde kaynaklarından da kil, kaolen, kuvars kumu, grafit, çimento hammaddeleri ve fosfat oluşumlarına rastlanmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin Anadolu topraklarında XVII. yüzyılda bakır madeni, sadece Gümüşhane ve Kastamonu Küre'de üretilmiştir. Bu nedenle Küre denildiğinde, akla hiç şüphesiz Bakır madeni gelmektedir. Küre'nin tarihteki bilinen adı “Küre-i Nühâs” olup eski Türkçede “Bakır Ocağı” anlamına gelmektedir.
Bakır; Rize, Artvin ve Kastamonu'da çıkarılır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Küre deyince akla ilk gelen Ecevit çorbası. Biz yaptıktan sonra bu çorba yine meşhur oldu, başkaları da yapmaya başladı.
"Küre Dağları" adı, dağların orta kesimindeki Küre ilçesinin adından gelir. Kastamonu'nun ilçesi, bakırlı pirit yataklarının da ev sahibidir. Anıldığı bir diğer isim olan "İsfendiyar Dağları", 1291–1461arasında bölgede hüküm süren sekizinci Candaroğulları Beyi olan İsfendiyar Bey'e atfedilir.
2007. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding tarafından satın alındı. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Çatısında faaliyetlerine başladı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyünde 37 yıl önce uzun süre petrol çalışmalarının yapıldığı sondaj kuyusu, demir boru ile kapatıldı. Köyde yaşayan vatandaşlar, yakın bir zamana kadar ağzı kapaklı olan demir borudan aşağıya sarkıttıkları bidon ile çıkarttıkları petrolü yaktıklarını söyledi.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Bugün, Eti Bakır A.Ş. Küre işletmesinde yeraltı madenciliği ile yılda 1.350.000 ton Tüvenan Bakır Cevheri, 170.000 ton Bakır Konsantresi ve 400.000 ton Pirit Konsantresi üretimi yapılıyor.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gas'ların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalı'lar, Pers'ler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir.
Kastamonu, Türkiye'nin kuzey kesiminde, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ildir. İlin komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri oluşturmakta olup, ilin ayrıca kuzeyde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi aynı isimli Kastamonu şehridir.
Evliyalar şehri olarak da bilinen Kastamonu Anadolu'daki en eski şehirlerden biridir, antik çağ ve Türk-İslâm dönemine ait birçok tarihi eser vardır. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser mevcuttur.
Kastamonu'nun neyi meşhur sorusuna verilebilecek yanıtlar oldukça çeşitlidir. Bunların arasında yiyecekler, gezilecek yerler, hediyelik eşyalar yer almaktadır. Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Maden konusunda çok zenginiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri