(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Kasten işlenen suçlar açısından fiilin belli bir amaca yönelik olarak işlenmesi, bu suçlar bakımında yapılacak değerlendirme için yeterlidir. Sadece taksirle işlenen suçlarda haksızlığın oluşumu açısından fiilin belli bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilmesi tek başına kafi değildir.
Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Kastın unsurları bilme ve istemedir. Bilme ve isteme; fiile ilişkin hareketi, neticeyi, hareket ve netice arasındaki illiyet bağını ve kanuni tanımda yer alan unsurları bilmeyi gerektirir.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Kast, kişi ile işlediği suçun maddi unsurları arasındaki psikolojik bağı ifade etmektedir. Suçun kanuni tanımındaki maddî unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
İlgili 34 soru bulundu
(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Failin ancak aktif bir davranış içinde bulunması ile işlenebilen suçlara icrai suçlar denir. Örneğin, kasten adam öldürme, kasten yaralama ve hakaret gibi suçlar icrai suçlardandır[11]. İhmali suç ise, ihmali hareketle işlenen suçlara denir. İhmali hareket, kanunun işlenmesini emrettiği fiilleri işlememektir.
Özel kanunla belirlenen yüz kızartıcı suçlara dolandırıcılık, sahtecilik, hırsızlık, hileli iflas, rüşvet, irtikap ve zimmet suçları girer.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
“Suçların içtimaı” başlıklı bölüm altında düzenlenen “Zincirleme Suç”tan anlaşılması gereken, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi ya da aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesidir.
Türk Ceza Kanunu madde 21 ilk cümleye göre suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Yani kast, temelde tüm suçların unsurlarından birisidir. Suçu tanımlayan düzenleme kastın aranmadığını açıkça belirtmemişse, taksirle işlenen bir suç değilse, suç yoktur.
Taksir türleri
Bilinçsiz taksir, TCK m. 22/3 uyarınca "önceden öngörülebilecek bir durumu öngörememek sonucunda taksirle suç işlenmesi durumuna" denmektir. Bilinçli taksir ise TCK m. 22/3 uyarınca "kişinin neticeyi öngördüğü hâlde öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde" mevcuttur.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
Ceza kanununda suç olarak belirlenen herhangi bir fiilin, birden fazla suç ortağı tarafından iştirak halinde icra edilmesi durumunda “müşterek faillik” durumu ortaya çıkacaktır. Müşterek faillik durumuna uygulamada “suç ortaklığı” da denilmektedir.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
CMK katalog suçları 100/3 maddesinde açıklamıştır. Buna göre kasten adam öldürme, hırsızlık, insan ticareti, silah kaçakçılığı, uyuşturucu imalatı, cinsel istismar, örgüt kurma, soykırım ve işkence suçları katalog suçlardır.
Karma suç; suçun yasal tanımında zorunlu olarak daha hafif bir suçu içermesidir.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
4/4 Ceza Ne Demek? Hakkında adi suç sebebiyle 4 yıl hapis cezasına hükmedilen kişinin bu cezasından şartlı salıverilme süresi çıkarıldığı takdirde 2 yıl hapis cezası yatarı söz konusu olur. Sonuç ceza süresi 1 yıldan fazla olduğu için direkt denetimli serbestlik hükümlerinden istifade edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri