Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları kedilerin tuvaletleri dışında bir yere çiş yapmalarına neden olabilir. Erkek kedi işeme problemi yaşadığında ürolitler yani idrar yolu taşlarından şüphelenilebilir.
Kedilerin tuvaletinin hijyenik olmaması kedinin farklı bir tuvalet noktası aramasına neden olabilir. Kedi tuvaletini düzenli aralıklarla temizlemeniz ve yeterli miktarda kum içerdiğinden emin olmanız gerekir. Evde birden fazla kedi yaşıyorsa kedi tuvaletinin hijyenine ekstra özen göstermeniz tavsiye edilir.
Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar. İdrar genelde az miktardadır, kanlı da olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür.
Özellikle kimyasal içeren kristal adı verilen kum çeşitleri bu davranışa neden olur. Eşlenebilen, kokuyu hapsedeni kanserojen içermeyen ve sivri, sert taneli olmayan kum çeşitleri tercih edilerek, kedilerin koku bırakması belirgin oranda düşürülür.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
İdrar yolunun veya bağırsakların çevresindeki kasların zayıflaması, kediniz bunları ihtiyacını gidermek için etkili bir şekilde kullanamadığından idrar kaçırmaya neden olabilir. Bazı durumlarda, yaşlanan kedilerde artritin de idrar kaçırmaya neden olduğu görülebilir.
Koltuğunuzun üzerine yarım bardak ılık su ile aynı miktarda sirke karışımı hazırlayarak, dökmelisiniz. 3 ile 5 dakika bekleme süresi sonucunda ilgili bölgeyi temizleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak karbonatın gücünden faydalanabilirsiniz.
1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı sirke karışımını kedinin çişinin üzerine döküp 3-5 dakika kadar bekletip siliyoruz. ikinci olarak karbonat: su ve sirke ile sildiğimiz yer kuruduktan sonra üzerine bolca karbonat serpip 1-2 saat bekliyoruz ve elektrikli süpürge ile karbonatı çekiyoruz.
Kedilerin ev içerisinde koku bırakma eğilimlerinin en yüksek olduğu zaman kızgınlık dönemlerinde girdikleri zamandır. Evin belirli yerlerine idrarlarını püskürterek diğer kedilerin dikkatlerini çekmeye çalışırlar. Kızgınlık döneminde yapılan bu davranış hem erkek hem de dişi kedilerde görülebilmektedir.
Bunun için; Tüm odayı dip bucak temizlemek gerekir.. Başta perdeleri @Rinso Limon ve karbonat deterjanı ile temizlemelisiniz. @Rinso Limon ve karbonat perdelerinizdeki tüm sinen kokuları saklamaz, yok eder.. Daha sonra yerler, zemin, pencere, lambalar, mobilyalarınız ve duvarları silmelisiniz.
Kediler, kokulara karşı insanlardan daha hassastır, o yüzden turunçgiller ve lavanta gibi güçlü kokuları olan esansiyel yağlar, onları kaçırmayı sağlayabilir. İstersen limon, yabani portakal ve lavanta yerine misket limonu, nane ve/veya okaliptüs kullanabilirsin.
Eğer enzim bazlı temizleyiciniz yoksa Sirke çözeltisi tam size göre. Eşit miktarda beyaz sirkeyi ve suyu bir kâseye veya sprey şişesinde karıştırın. İdrarın bulunduğu alana bu karışımdan püskürtün.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Genel olarak bu durum mesane enfeksiyonları, sistit ile ilişkilendirlebileceği gibi bu durum tümörler ve hormonal bozukluklarda da görülebilir. Eğer kedinizin tuvalet kabından şiddetli bir kötü koku geliyorsa, mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Yataktaki idrar lekesini çıkarmanız için yapmanız gereken tek şey lekeli bölgeye bir miktar karbonat dökmek 6 – 7 saat kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi elektrikli süpürgeyle süpürün. İdrar lekeleri için en etkili çözüm ise oksijenli su ile karbonatı karıştırıp lekeyi silmektir.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir. Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri