Baş düşman olarak gördüğü babanın kendisine zarar vereceğini düşünür. Çünkü baba cezalandırıcıdır. Babanın kendisini cinsel organından yoksun bırakacağından korkar. Freud bu korkuya “kastrasyon anksiyetesi”, yani hadım edilme korkusu demiştir.
Kastrasyon kaygısı, kişinin kendisinin veya yakınlarının başına bir şey gelecek kaygısının olması. Ayrılık Kaygısı, yaşamı sürdürmek için gerekli olduğuna inanılan kişiden ayrılma ya da bunun olabileceği düşüncesi ile ortaya çıkan kaygı.
Kastrasyon Korkusu Nedenleri
Kastrasyon korkusunun oluşmasının temelinde ergenlik döneminden önce erkek çocuğun kendisine rakip belirlemesi ve bu kişinin de baba olması yer almaktadır. Bunun sonucunda erkek çocuk, babaya karşı öfke duygusu beslemeye başlamaktadır.
Klasik Freudçu teoriye göre kastrasyon, cinsler arasındaki anatomik farklılığa (penisin varlığı ve yokluğu) ilişkin çocuğun karşı karşıya kaldığı muammaya cevap olarak üretilen bir fantazi ve bu fantazi temelinde örgütlenen karmaşadır.
3-6 yaş arası çocukta kastrasyon anksiyetesi olarak adlandırılan kendisine ceza verilmesi amacıyla pipisinin kesilmesi endişesi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu dönem beden bütünlüğünün önem kazandığı, korkuların yoğun yaşandığı, küçük yaralanmaların abartılabileceği bir dönemdir.
İlgili 42 soru bulundu
Kız çocukları 9 ay, erkek çocukları 7 ay civarında cinsel organlarını keşfeder. Çocuklar böyle bir dönemde; onlarla ilgilenen ve bakanlara güvenmeyi öğrenerek temel olarak güven duygusunun gelişimine odaklanacaklar.
Kastrasyon Korkusu
Erkek çocuk kız çocukta penisin olmadığını fark etmesiyle, kendi penisini kaybetme korkusu yaşar. Çocukluk döneminde “pipini keserim” şeklinde yapılan şakalar bu korkunun devam etmesine neden olur.
Sigmund Freud'un ortaya koyduğu “kastrasyon anksiyetesi” teoremine dayanır. Bu teoriye göre, fallik dönem denilen 2-6 yaş arasında, erkek çocuğun annesine beslediği cinsel içerikli duygular ve babasına karşı duyduğu öfke çocuğun onlarla çatışmasına neden olur.
Kastrasyon, cerrahi bir müdahale ile erkek üreme organı olan testislerin vücuttan izalesi yoluyla yapılabileceği gibi, bireyin vücuduna ilaç zerk etmek suretiyle testislerin, testosteron hormonu salgılaması engellenerek de gerçekleştirilebilir.
Kastrasyon: Hadım Etme
Kastrasyon, memelilerin erkeklerinde genital organlarının kısmen ya da tamamen alınmasıyla üreme ve cinsel faaliyette bulunabilme yetisinin ortadan kaldırılmasıdır. Kastrasyon, tarih boyunca öncelikle hayvanlarda daha sonraları ise insanlarda çeşitli sebeplerle uygulanagelmiştir.
Üstün rakibi olan babasının kendisine kötülük yapacağından endişe duyar ve bu cezanın cinsel organına yönelik olacağını düşünür. Bu korkuya Freud kastrasyon adını vermiştir. Bunun sonucu oluşan hadımlık (kastrasyon) kompleksi babaya olan düşmanca duyguların ve anneye duyulan cinsel isteğin bastırılmasına neden olur.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Kız çocuk annesine benzeyerek babasının beğenisini kazanmaya, erkek çocuk da annesinin beğenisini kazanmaya çalışır. Eğer bu aşamada çocuklara aşırı baskı yapılırsa, erkekte odipus, kız çocukta elektra karmaşası ortaya çıkar.
Kısırlaştırma, olası pek çok hastalığın önüne geçiyor
Kısırlaştırma olarak bilinen “kastrasyon” operasyonu, erkek kedi ve köpeklerde testis ve epididimis denilen erkek genital organlarının cerrahi yöntemlerle alınması esasına dayanıyor.
Süperego anksiyetesi, suçluluk hissetten anksiyete olarak bilinir. Kişi eğer dürtülerine (arzu, istek ve saldırganlık) uyarak hareket eder ve süperegodan gelen değer, inanç ve kurallara uygun hareket etmezse kendini suçlu hisseder.
Psişik determinizm (nedensellik) klasik psikanalizde ve bu akımın kişilik oluşumu üzerindeki varsayımlarında önemli bir yer teşkil eder. Bu fikre göre psikolojik etmenler davranışlara ve semptomlara sebep olur. Zihindeki her oluşum, ondan öncekiler tarafından belirlenir. Dolayısıyla hiçbir şey şans eseri olmaz.
Dolayısıyla fantezi dünyasında babasını öldüren veya babasından daha güçlü olan çocuk suç işlediğini ve cezalandırılacağını düşünür. Bu cezalandırılacağı düşüncesi o kadar güçlüdür ki çocukta çok büyük bir kaygı yaratır. Bu kaygıya “kastrasyon anksiyetesi” (iğdiş edilme korkusu) adı verilir.
Bu işlem ya cerrahi kastrasyon yani bilateral orşiektomi (her iki testisin de kesip çıkarılması (yani eksizyonu)) veya kimyasal kastrasyon yani farmasötik ilaçlar ile testislerin devre dışı bırakılması ile olur. İğdiş etme işlemlerinin neticesinde kişi kısırlaşmış (eskilerin tabiri ile akîm) olur.
Kastrasyon, kişilerin cinsel faaliyette bulunma ve üreme kabiliyetini geri dönüşü olmayacak bir şekilde tamamen sonlandıran veya geçici olarak donduran cerrahi ya da kimyevi olarak gerçekleştirilen bir müdahale olarak tanımlanabilir3.
Kısırlaştırma operasyonu erkek köpeklerde genellikle sürekli çiftleşme isteğinin önlenmesi amacıyla yapılır. Buna bağlı olarak kavgacı ve hırçın mizaçlı köpeklerin sakin bir hayata geçişide dolaylı olarak sağlanmış olur.
Kendine ya da başkasına zarar verme potansiyeli olan davranışları gerçekleştirmeye yönelik karşı konulamaz dürtülerle karakterize ruhsal sorunların oluşturduğu bir kategoridir.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar.
Ayrılma anksiyetesi ise; temel bağlanma figüründen, ölüm, boşanma, hastalık ve diğer nedenlere bağlı olarak ayrılma sonucunda ortaya çıkan aşırı kaygı halidir. Bu kaygı sadece gerçek ayrılma durumlarında değil, ayrılma beklentisi durumunda da oluşabilmektedir.
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Genel olarak libido yaşla birlikte azalır, ama 60-70 ve daha yukarı yaşlara kadar da devam eder. 60 yaş altında 1/4 ila 1/7 değişik derecelerde libido azalması görülür, 60 yaş üstünde bu oran daha yüksektir.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri