Trenlerin ve tırların tekerlek sayısının çok olması basıncı düşürdüğünden ray ve yolların batarak şekil bozukluğuna uğraması önlenir. Kesici aletlerin sivri uçlu olması etki ettikleri yüzeye basıncı artırır. Ağırlığı büyük olan kara hayvanlarının ayak taban alanlarının büyük olması yere uygulanan basıncı azaltır.
Katı cisimlerde uygulanan kuvvetin kaynağı cismin ağırlığı olduğundan, cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Katılarda basınç
Katı maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemine kuvvet uygularlar. Bu nedenle katıların bulundukları zemine uyguladıkları basınç oluşturan dik kuvvet, ağırlıklarıdır. Uygulanan kuvvet ve yüzey alanı değiştirilerek basıncın büyüklüğü değiştirilebilmektedir.
Bir katı cismin yer yüzeyine temas ettiği alan büyüdükçe basıncı azalmakta iken temas yüzeyi küçüldükçe basıncı artmaktadır. Katı cisimler, ağırlıkları ile bulundukları yüzeye kuvvet uygularlar buna etki kuvveti denir. Bu kuvvet etkisiyle de yüzeyde bir basınç meydana gelir.
Katılarda basınç, uygulanan kuvvetin artmasıyla artar. Katılarda basınç, kuvvetin uygulandığı yüzeye temas eden yüzey alanı azaldıkça artar. formülü elde edilir. Bu demek oluyor ki, aynı kuvvetle, yüzey alanını azaltacak olursak daha fazla basınç uygulayabiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Basınç kuvveti, genel olarak yüzey alanına ve dik kuvvete bağlıdır. Maddelerin yüzey alanına uyguladığı basınç kuvveti bu noktada değişiklik gösterecektir. Katı, sıvı ve gazlarda basınç kuvvetleri bu noktada faklı olgulara bağlıdır. Belirli bir şekli bulunmayan sıvılar, içinde bulunduğu kabın şeklini alır.
Katı Basıncı: Bıçağın ağzının keskinleştirilmesi sayesinde meyveyi kesmesi basıncı artıran bir işlemdir. Baltanın ucunun bilenmesi de yine katı basıncı artıran unsurlardır. Kar üzerinde ayağın batmaması için geniş tabanlı kar ayakkabıları da yine basıncı artıran önemli örnekler arasında yer almaktadır.
Katılarda basınç, cismin ağırlığının yüzey alanına bölünmesi ile bulunur. Birim yüzeye dik etki eden kuvvete basınç adı verilir. Basınç 'P' harfi ile gösterilir . Basınç, ağırlıkla (kuvvet) doğru orantılıdır.
Yükseklik: Basınç ile yükselti arasında ters bir orantı ortaya çıkar. Yükseklerde basınç düşmeye başlar, alçaldıkça basınç yükselir. Bu durum; yüksekliğin artması ile atmosfer kalınlığı, ağırlığı ve gazlar azalmaya başlamaktadır. Dinamik Etkenler: Hava kütleleri yükselerek seyrelmeye alçalarak ise yığılmaya başlar.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Sıcaklık ile basınç arasında sıkı bir ilişki vardır. Sıcaklığın artması ile gaz moleküllerinin hareketliliği artar ve yoğunluğu azalır. Bu da basıncın azalmasına neden olur. Bunun tersi durumda ise, sıcaklık azaldıkça yoğunluk artacağından hava basıncı da artar.
Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseklere çıkıldıkça yer çekiminden dolayı atmosferdeki gaz yoğunluğu azalır ve basınç değerleri düşer. Sıcaklık arttıkça basınç azalır. Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri başına düşen enerji payı da artar.
Hava yoğunluğu arttıkça, yüksekliklerle basınç değişimleri de artar. Bu sebeple, soğuk hava ( daha yoğun bir hava) yükseldiğinde, sıcak havaya göre basıncı yükseklikle daha hızla azalır.
Tepkime hızına etki eden etkenler
Çünkü girenlerin derişimi arttıkça çarpışma sayısı da artar. Basınç: Gaz durumundaki tepkimelerin hızı basınç arttıkça artar. Çünkü basıncın artması gaz derişimini arttırır. Katı ve sıvı durumdaki tepkimeler için basıncın etkisi daha küçüktür.
Şöyle ki; deniz seviyesinde hava basıncı 760 mm cıva (Hg)'dır. 1500 metrede ise basınç 641 mmHg, 8000 metrede ise 284 mmHg 'ya düşer.
Balta, bıçak, toplu iğne, çivi, vida gibi aletlerle ve büyük kayaların parçalanmasında kullanılan kama gibi araçlar, katıların basıncı iletmesi niteliğinden yararlanılarak üretilmiştir. Katı nesnelerin geniş alanlarına uygulanan kuvvet direkt olarak sivri uca aktarılır.
Bir cisim yerden yukarı doğru cismin ağırlığına eşit bir kuvvetle hareket ettirilirken yerçekimine karşı iş yapılır. Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. W = F.h W = mg.h'dir. Eğer cisim h yüksekliğinden serbest bırakılıp aşağı doğru düşerse, yerçekimi iş yapmıştır.
Katıların basıncı, cismin ağırlığına ve yere dayanma yüzeyinin büyüklüğüne göre değişir. Ağırlığı fazla olan cisimlerin yere uyguladıkları basınç da fazladır. Cismin yere dayanma yüzeyinin alanı büyükse basınç azdır. Yüzey alanı küçüldükçe basınç artar.
c Karlı zeminde kar ayakkabısı, kızak, kayak takımı, snowboard kullanılması basıncı azaltır. c İş makinelerinin paletli olması, traktörlerin arka tekerleklerinin geniş yüzeyli yapılması basıncı azaltır. c Sporcuların çivili krampon giymesi basıncı artırır.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir.
Yeryüzü civarında atmosfer basıncı yükseklik arttıkça (her 30 metrede 3,5 mb) azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri