Merkez bankası tarafından belirlenen kısa vadeli faiz oranları, bankaların para yaratma sürecini etkileyen en önemli unsurdur. Faiz oranı arttığında kredi maliyeti de artar. Dolayısıyla insanlar borç almak istemez ve daha az kişi kredi kullanmak ister. Bu şekilde de para arzı azalır.
TCMB daraltıcı para politikası amacıyla tahvil satar. Sattığı tahvil karşılığında para arzını azaltır. Genişletici para politikası amacıyla ise tahvil satın alarak para arzını arttırır.
Para arzının enflasyon , kamu harcamaları ve GSMH üzerinde doğrudan bir etkisi sözkonusu iken, faiz oranları ve yatırımları diğer yollardan etkilediğini belirtebiliriz.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Zorunlu karşılık oranlarını düşürür. Merkez bankaları para arzını azaltmak istediğinde; • Politika faiz oranını artırır. Açık piyasa işlemleri (doğrudan satım, geri alım vaadiyle satım, likidite senedi ihracı, Türk lirası depo alım ihaleleri) yoluyla piyasadan para alır.
İlgili 26 soru bulundu
Krediler ve mevduatlar aracılığı ile para arzını artırır. Tasarruf amacıyla kasada tuttuğu paranın bir kısmını kredi olarak kullandırarak kar elde eder. Kar elde etmesi için Mevduat faizinin,kredi faizinden küçük olması gerekmektedir. Banka da tutulan paraya banka parası ya da kaydi para adı verilir.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ekonomik büyümeyi canlandırabilmek için negatif faiz uygulamasına geçme kararı aldı. Buna göre ticari bankalar Merkez Bankası'nda tuttukları mevduat hesapları için yüzde -0,1 oranında faiz ödeyecekler.
Mevduat bankaları ile birlikte, kendi bilanço büyüklüğü yardımıyla para arzını belirlemekte ve yönetmektedir. Mevduat Bankaları (kaydi para yaratan kurumlar): Temelde tasarruf sahibi kişi ve kurumlardan mevduat kabul etmekte, bu mevduatları kredi şeklinde kullandırtmaktadır.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Bir ülkenin parasının değeri, ayrıca o ülkenin uluslararası ticaretinde de önemli bir rol oynar. Düşük bir para birimi değeri, ihracatı artırabilir çünkü diğer ülkeler, düşük fiyatlar nedeniyle ürünleri satın almayı tercih edebilirler.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Basit bir örnek verelim: Diyelim ki ülkedeki iç piyasada x kadar TL, ve y kadar da dolar var. Biz bir x kadar daha TL basarak iç piyasadaki dolarları topladığımızda, dolaşımdaki TL miktarı 2 katına çıkacağından, TL'nin değeri 2 kat kadar düşer. Doların değeri ise 2 kat artar.
Para basmak, bir ekonomideki para arzını arttırmanın bir yoludur. Bu işlem, ekonomik büyüme için para arzının artırılmasını gerektiren durumlarda yapılabilir. Ancak, para basmanın enflasyon üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Enflasyon, genel fiyat seviyesindeki sürekli artıştır.
Parasal genişleme, bir merkez bankasının para arzını artırmak, borç verme ve yatırımı teşvik etmek için açık piyasadan uzun vadeli menkul kıymetler satın aldığı geleneksel olmayan bir para politikası biçimidir. Paranın ekonomideki yeri ve etkisi paranın miktarıyla yakından ilişkilidir.
Denge faiz oranı gelir, fiyat ve para arzı değişirse değişir. Gelir ve fiyatlar artarsa (Para arzı sabit) Para talebi eğrisi (Md) sağa kayar, denge faizler yükselir. Para arzı artarsa, (Para talebi sabit) Para arz eğrisi paralel sağa kayar denge faiz düşer.
Para talebinin gelire duyarlılığı arttıkça, milli gelirde yaşanacak artış sonucu para talebindeki artışın şiddeti büyüyecek, para arzı sabitken faiz oranındaki artışo kadar çok artacak, dolayısıyla LM eğrisinin eğimi artacak, eğri dikleşecektir.
Para arzı ekonomide farklı şekillerde test edilmekte ve M harfi ile temsil edilmektedir. Dolaşımdaki banknotlar ve madeni paralara ek olarak mevduatlar, fonlar, menkul kıymetler gibi ekonomi araçları da para arzı içerisinde yer almaktadır.
Para arzı, bir ekonomide bir dönemde piyasada bulunan para stokuna verilen addır. M harfiyle gösterilir. Bu kavram emisyon hacminden büyüktür, içinde emisyon yani dolaşımdaki banknotlar ve madeni paralara ek olarak başka satınalma araçları da vardır. Para arzının çeşitli şekillerde ölçülmesi mümkündür.
Merkez Bankası; Türkiye'de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
M2 değeri de M1'e vadeli mevduatın dahil edilmesi ile bulunmaktadır. Ayrıca M3 değeri, en geniş anlamdaki para arzıdır. Geniş para arzı ölçüm formülleri ise şu şekildedir; M2 = M1 + vadeli mevduat.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan üç ülke
Avro bölgesi ülkelerinde sıfır faiz uygulanırken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de de negatif faiz var. İsviçre yüzde -0.75'le dünyanın en düşük politika faizi oranına sahip ülkesi.
Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesi demek vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesine neden olur. Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalır.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan 3 ülke
Euro Bölgesi ülkelerinde 0 (sıfır) faiz varken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de negatif faiz uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri