Çok genel bir sınıflama yaparsak, tahıl, tahıl ürünleri, şeker ve türevleri karbonhidrattır; et, süt ve hayvan ürünleri ise proteindir. Bakliyatlar ise doğal karbonhidrat ve protein yapısındadırlar.
Et, meyve ve sebzeler yarı katı parçalar sınıfına girerler. Bunların pek çoğu da lifli gıdalar olarak bilinirler. Yarı katı gıdaların boyutlarını küçültmek için sıkıştırma, kesme, parçalama ya da yırtma işlemlerinden birisi ile ufalayan makine veya ekipmanlara genel adı ile “kesme makineleri” diyoruz.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Yemek saatleri dışında kek yapmak, salata yapmak gibi çocuğunuzun yiyecek hazırlığında yer almasını sağlayın. Aile sofrasında çocuğunuzun yer almasını sağlayın. Sizin yediklerinizi izlemesi, kokusuna ve görüntüsüne alışması ona fırsat verir. Yaşıtları ile ara öğün saati oluşturun.
Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki pek çok sağlık kuruluşuna göre bebekler mümkünse ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan sonra ise bebekler katı gıda ile tanıştırılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Pütürlü gıda tam olarak pürüzsüz ek gıdan farklı olarak içinde biraz daha fazla yemek parçası barındırır. örneğin, havucu haşlayıp ya da buharda pişirip çatalla ezip yedirirseniz bu içinde bazı pürüzler barındırır. Bu, çocuğunuza farklı bir duyum deneyimlemesine fırsat tanıyacaktır.
Zayıf ve iştahsız çocuğa ne yedirilir? sorusuna cevaben, örneğin çocuk bir küçük kâse çorba içecekse bu çorbanın içeriğinin lezzet ve besleyicilik açısından zenginleştirilmesi gereklidir. Kemik suyu, ince bulgur, sebze suyu, mercimek ilaveli çorbalar besin ve lezzeti artıracaktır.
3 Yaş Çocuk Gelişimi
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Bu dönemde şeker tüketen bebeklerin bağışık sistemlerinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar görülebiliyor. Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar. Ayrıca, şeker tüketimi bu yaş grubundaki bebeklerin diş gelişimini de olumsuz etkiliyor.
Kolonoskopiden bir gün öncesine kadar; yumurta, yoğurt, peynir, sakatat hariç kırmızı veya beyaz et, balık tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
Yumuşak diyet, rejim II (R-II) olarak da adlandırılır. Yumuşak kıvamlı, kolay çiğnenebilen ve sindirilebilen besinlerden oluşur. Hafif çorbalar, patates püresi ve haşlaması, muhallebi ve sıvı içecekler vb. içerir. Örneğin; gastrointestinal hastalıklarda kullanılır.
Hamilelik döneminde yumurta ve et gibi beyin gelişiminde önemli rol oynayan proteinleri tüketmek, demir ve omega-3 takviyesi almak önemlidir. Ayrıca bebeğinize güzel sesler, ruhu okşayan melodiler dinletmeniz, kendinizi mutlu ve huzurlu hissetmeniz bebeğinizin zekasını olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır. Boy uzamasında en önemli faktörler genetik ve yeterli beslenmedir.
B1 vitamininden zengin yiyecekler iştah açıcı kilo aldırıcı besinlerdir. Askorbik asit olarak bilinen C vitamini iştah arttırıcı bir vitamindir.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
İştah kaybının nedenleri arasında sigara içme alışkanlığı, hamilelik, metabolik problemler, stres, depresyon, migren, anemi, kronik karaciğer hastalığı, beyin sarsıntısı, diyabet, irritabl bağırsak sendromu, mide bulantısı, kusma, KOAH hastalığı, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp ...
6. aydan sonra ek gıdaya geçtiğinizde bebeğinize çorba ve blenderden geçirilmiş gıdalar verebilirsiniz. 1 ve 1.5 ay sonrasında artık yavaş yavaş verdiğiniz pürenin yoğunluğunu katılaştırarak pütürlü gıdalara geçebilirsiniz. 10. aydan sonra bebeğiniz artık kendi yemeğini kendi yiyecek hale gelebilir.
Beslenme reddi genellikle bebekler 6-9 aylık olduğunda başlayan bir beslenme problemidir. Bebek aşırı yemek reddi veya iştah azlığı nedeniyle beslenmediği zaman büyüme ve gelişme geriliği görülebilir.
- yemek saatleri dışında kek yapmak, salata yapmak gibi çocuğunuzun yiyecek hazırlığında yer almasını sağlayın. - aile sofrasında çocuğunuzun yer almasını sağlayın. Sizin yediklerinizi izlemesi, kokusuna ve görüntüsüne alışması ona fırsat verir. - yaşıtları ile ara öğün saati oluşturun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri