Kat maliki tapu sahibi midir? Evet, kat malikleri tapu sahibidir. Tapu sicilinde, bir binada birden fazla kat olduğunda, her katın sahibi ayrı ayrı kaydedilir. Kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı oldukları için binanın mülkiyetinde belirli bir paya sahiptirler.
Kiracılar kat maliki midir? Kiracılar kat maliki değildir. Kiracılar kat malikinin sahip olduğu gayrimenkulden aylık bedel ödeyerek yararlanırlar.
Ortak gidere katlanmamakta direnen kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25.maddesi uyarınca bağımsız bölüm üzerindeki kat mülkiyeti hakkını devretmek zorunda bırakılabilir. Yani aidat borcunu ödememekte direnen bağımsız bölüm malikinin evi sattırılabilecektir.
Kat Maliki; Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapımı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir binanın bağımsız alanları üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilere denir.
Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaştığımız malik, tapu işlerinde tapu maliki veya taşınmaz maliki olarak adlandırılır ve söz konusu malın sahibine verilen isim anlamını taşır. Kat Mülkiyeti kapsamından baktığımızda ise bir kişi kat sahibi ise kat maliki olarak kabul edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
İmam Mâlik'in kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Mâlikî Mezhebi denir. Ehl-i Sünnet itikadında olan Müslümanlardan amellerini, yani ibadet ve işlerini bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Mâlikî denir.
Kat mülkiyetli tapu, ilgili bağımsız bölümü binada bulunduğu kat, numara, nitelik, yüzölçüm gibi detaylarıyla resmi olarak belgeler. Bu özelliğiyle kat mülkiyeti, çok katlı yapılarda daha yaygın kullanılan bir tapu çeşididir ve sadece iskânlı, yani, yapı kullanım izni bulunan gayrimenkuller için geçerlidir.
Kat malikleri, bağımsız bölüm üzerinde tek başına (münhasıran) mülkiyet hakkına sahip olmakla Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere (kullanma, yararlanma, tasarrufta bulunma) sahiptirler. (KMK m.15)Malik, bu bağımsız bölüm üzerinde her türlü borçlandırıcı ve tasarrufi işlemi yapabilir.
Kanun'un 34'üncü maddesinde açık bir şekilde ifade edildiği üzere, yönetici kat malikleri arasından da seçilebilir, dışarıdan da seçilebilir. Hatta öyle ki; yöneticinin kat maliki ya da kiracı olması bir yana, apartmanda oturması bile gerekmez. Buna göre evet, kiracı kesinlikle yönetici olabilir.
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Kiracılar kat maliki değillerdir. Kiracılar kat maliklerinin sahip oldukları gayrimenkulden aylık belli bir bedel ödeyerek yararlanırlar.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Konut veya işyeri olarak kullanılan taşınmazı yeni satın alan kişi, taşınmazı kiracı olarak kullananı açacağı dava ile tahliye ettirebilir.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre bağımsız bölümde kiracı olan kişi kiraladığı bağımsız bölümden, yasaya ve yönetim planına uygun biçimde yararlanmasına engel olan hususlarda dava açma hakkı tanınmıştır.
Yeni Maliğin İhtiyacı
Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Hiç bir kat maliki Yönetici veya denetçi olmaya zorlanamaz. Denetçiler kat malikleri kuruluna karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Denetim kurulu kararlarında birlikte hareket etmek zorundadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre site yöneticisi bağımsız bölüm malikleri tarafından seçilir. Bu seçimde sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır. Yönetici 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 34. maddesi gereğince dışarıdan birinin yönetici olması mümkündür.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
Kat malikleri ana gayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumludur. Kat malikleri ortak yerlerin bakım, onarım masrafları ve giderlerine arsa payları oranında katılmakla mükelleftir. Kat malikleri ortak yerlerin giderlerine katılmaktan, bu yerleri kullanmadıklarını öne sürerek kaçınamazlar.
Mülk sahiplerinin hakları arasında , kendi haklarını taciz şekline girecek kadar kısıtlayan mülk sahiplerini apartmandan attırma hakkına sahiptirler.Bunun için mülk sahipleri bulunulan katın müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.
Kat maliki, yapımı tamamlanan ve içerisi oturuma hazır hale gelen binanın bağımsız bölümleri üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilerdir. Kat maliklerinin hakları, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre düzenlenmiştir.
Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaşılan malik ise tapu maliki taşınmaz maliki olarak kullanılır ve söz konusu malın sahibine verilen isimdir. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ise bir kişi kat sahibi ise kat maliki olarak nitelendirilir.
Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri