Katı olan çorba nasıl sulandırılır? Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Dolapta beklediği için katılaşan çorbalarınıza biraz su ekleyerek karıştırdığınızda çorbanız eski haline gelir. Sütlü çorba yaparken tuzu en son aşamada ekleyerek sütün kıvamlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını bir tavada kızdırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi ekleyin ve 2 dakika yağı kızdırdıktan sonra ocaktan alın. Çorbayı bir kaseye alın ve üzerine kızdırdığınız yağdan gezdirip servis edin.
İlgili 31 soru bulundu
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Çorbanız kıvamlı olursa sonradan kaynar su ekleyebilirsiniz ama iyice kaynaması su tadının gitmesi lazım. ben sonradan su eklememek için ilk önce suyu fazla koyuyorum.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur.
Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
Öncelikle çok kısa mercimek çorbasının kıvamının tutmamasının nedenlerinden bahsedelim. Sadece suyu fazla koyduğunuzda değil, yağını fazla koyduğunuzda ya da mercimeğini az koyduğunuzda da çorbanız dilediğiniz kıvamda olmayabilir. Özellikle de mercimeğini az koyup blenderdan geçirdiğinizde çorbanız daha sulu olacaktır.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına yol açar. Bu yüzden mercimekler mutlaka yıkanmalıdır. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekmektedir.
Çorbada iyice eriyene kadar ). Sonra bir cezve veya sos tavası yardımıyla 2 yemek kaşığı tereyağını, 1 çorba zeytinyağını ( tereyağın patlamaması için) ve pulbiberi ekleyip tavada eritiyoruz. Sosu çorbaya ekledikten sonra tuzu da ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra çorbamız hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Mercimekleri düdüklüde haşladıktan sonra bir plastik süzgeç alıp mercimekleri süzgece döküp bir kaşık yardımıyla mercimeği ezelim. Ezildikten sonra süzme kıvamına gelecek ayrı bir tavada yağ, salça, pul biber nane kavurduktan sonra mercimeğe koyup et suyunu da ilave edelim.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum.
Suyunu çeken mercimekler biraz karıştırılarak tekrar sıcak su eklenir. Not: Eğer çorbayı yoğun kıvamda seviyorsanız 3-4 su bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz. Fakat daha akışkan bir çorba için daha fazla su koyabilirsiniz.
Mercimek çorbasını yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat ederek ve bir defadan fazla tekrar ısıtmamanız önerildi. Mercimek çorbasının bu şekilde yapılmadan ısıtılması durumunda bakteri ürettiği bildirildi.
Mercimeklerimizi yıkayalım ve suyunu süzdükten sonra tenceremize ekleyerek karıştıralım. Daha sonra zerdeçal, kimyon, tuz ve karabiber ekleyelim. Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak çorbamızı pişmeye bırakalım.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri