Kat mülkiyeti tapusu için yapı kullanım izni (iskân belgesi), inşaat ruhsatı, proje onayı, mesken raporu ve kat mülkiyeti senedi gibi belgeler gerekmektedir. Kat mülkiyeti tapusu için ayrıca gerekli evraklar; iskân belgesi, kimlik fotokopisi ve kimlikler, deprem sigortası, vergi borcu belgesi bulunmaktadır.
Kat mülkiyeti alınması için inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin olması gerekir. Yapı kullanım izni alınması konusunda sorumlu şahıs inşaat firmasıdır. İnşaat firması kat mülkiyet alınması için de sorumlu kişidir. İskan belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Bir binanın üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri gereği kat mülkiyeti kurulabilmesi için inşaatının tamamlanmış ve kullanılabilir olması, yapının tamamının kâgir olması, bağımsız bölümlerin ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya uygun olması ve her paydaşa en az bir bağımsız bölümün düşmesi gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)
Kat irtifaklı yerlerde tek bir malikin talebi ile cins değişikliği de yapılabilir. Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Arsa Tapusundan kat mülkiyetine nasıl geçilir? Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçmek için öncelikle arsa üzerinde yapılacak olan binanın mimari projesi hazırlanır ve belediye tarafından onaylanır. Daha sonra, kat mülkiyeti kurulu oluşturulur ve arsa sahipleri arasında anlaşma sağlanır.
Henüz inşa aşamasındaki ana yapı tamamlandığında bir binaya dönüşür. Bu binada size ait bir daire varsa kat irtifakı tapusu ile aldığınız arsa payını kat mülkiyeti tapusu ile daire cinsine çevirirsiniz. İnşası tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
Üzerinde kat irtifakı kurulmuş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış olan yapılarda; Kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen ...
- Bina temsilcisi ilgili yazıyı tapu kadastroya vererek, binayı tapu haritasına işletecek. - Temsilci, bu işlemin ardından tapu müdürlüğüne giderek kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmını “arsa”dan “bina”ya çevirterek kat mülkiyeti tapusunu alacak. - Her aşama vatandaşa döner sermaye ücreti olarak geri dönecek.
İlk olarak, daire sahibi olup olmadığınızı doğrulamanız gerekmektedir. Bunun için tapu sicil müdürlüğüne gidilmeli ve daire tapusu incelenmeli. İlgili daire tapusu inceledikten sonra, tapu sicil müdürlüğünden kat mülkiyeti belgesi için bir talep dilekçesi doldurarak belge alma başvurusu yapılabilir.
1-) Kat mülkiyetine geçiş için tüm malikler ile anlaşma sağlanamaz ise bireysel başvuru yapılabilir mi? Hayır, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tam muvafakat gerekmektedir.
Diğer taraftan Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) gider cinslerine göre bir ortak giderin malik tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı ödeneceği konusunda bir değerlendirme yapmamıştır. KMK'ya göre tüm giderlerin asıl sorumlusu kat malikidir.
İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş
Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında; yol yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda daha önce yapı kayıt belgesi olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir.
Kat irtifakı, arsa maliki veya ortak malikleri tarafından bir arsa üzerinde yapılacak veya yapılmakta olan taşınmazın bağımsız bölümleri üzerinde kurulan, kat mülkiyetine esas olacak özel bir irtifak türüdür. Kat irtifakı yapının tamamlanmasından sonra, kat mülkiyetine geçiş sürecinin bir ön adımı olarak oluşturulur.
Bir bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda o gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan bir dilekçenin tapu idaresine verilmesi veya istemde bulunulması gerekiyor.
Kat Mülkiyeti Nedir? Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskân belgesine sahip olunması gerekir. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olmasını da gerekli kılar.
Hesaplama: Satış bedelinin %2'sini hesaplayarak tapu harcı miktarını bulabilirsiniz. Örneğin, 500.000 TL değerinde bir gayrimenkul için her bir tarafın ödeyeceği tapu harcı 500.000 TL x %2 = 10.000 TL olacaktır.
Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.
Hisseli Tapuda Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır? Paylı veya el birliği ile mülkiyet fark etmeksizin hisseli tapu sahiplerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi hissedarların tamamının muvafakati ile mümkündür. Müracaatlar e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi kurum ve kuruluşlara gidilerek de başvuru yapılabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. Maddesine göre, kat malikleri anagayrimenkulün yönetimini bir yöneticiye ya da bir yönetim kuruluna verebilirler. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması mecburidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri