Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin. Ilık bir cam kabın içerisine boşaltarak muhafaza edin. Afiyetler olsun!
Karameli plastik bir spatula ile 5 dakikada bir karıştır. Sık sık karıştırmak karamelin yanmasını önleyecek ve daha eşit pişmesine yardımcı olacaktır. Daha ince bir kıvam istiyorsan içine yoğun krema veya süt ekle.
İlk olarak orta boy geniş ve hafifçe derin bir tencere içine 1 buçuk çay bardağı toz şeker koyun. Ocağın orta gözünde kısık ateş üzerinde şeker tamamen kahve rengi ve sıvı hale gelene kadar bekletin. Yani şeker tamamen eriyecek. Daha sonra tamamen sıvılaşan şekerin üzerine yarım su bardağı su dökün.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Oda sıcaklığına gelen karamelinizi 10-15 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak karamel donunca sertleşir bu nedenle kullanacağınız zaman bain marie usulü eritmeniz gerekir. Karamelinizi küçük küpler halinde dondurup toffee şeker olarak da tüketebilirsiniz.
Karamel sos süt içerdiği için buzdolabında saklanması gerekiyor. Buzdolabında 2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Krema oda sıcaklığında olmazsa şekerinizi katılaştırır ve istediğiniz o akışkan kıvamı elde edememiş olursunuz. O yüzden kremayı oda sıcaklığında kullanmaya mutlaka dikkat edin. İyice amber renk aldığında ocaktan alın. Kremayı yedirdikten çok kısa bir süre sonra almanız yeterli olacaktır.
Tüm yüzey kaplanana kadar kurabiye tepsisin sirke dökün. Tepsiyi bir gece bekletin, sonra kalan sirkeyi dökün. Kurabiye tepsisine hidrojen peroksit dökün ve önceden 250 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika pişirin. Hidrojen peroksitin kaynama etkisi, yanmış şekeri çözer.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
İdeal kıvamı, yoğun karamel lezzeti ile dayanılmaz olan Karamel Sos'u her türlü kek, pasta, sütlü tatlı, krep ve dondurmaları süslemek için kullanabilir, tatlılarınızı taçlandırabilirsiniz.
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın.
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz. ☝☝Ayrıca kremayı ekledikten sonra ne kadar kaynatırsanız hem rengi hem kıvamı daha koyu olacaktır bilginiz olsun lütfen.
Arada bi tavayı sallayın ki üstte kalan şekerler de erisin çünkü eğer çok pişerse acımsı olur. Karamel sos altın rengine dönüp tüm şekerler eriyince hemen margarini ekleyin karıştırın.
Çok fazla ısıtmayın, ılıktan biraz sıcak olsa yeterli. Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekin üzerine dökün, iyice yedirin. Soğuyan karamel sosu üzerine gezdirin.
Soğudukça kıvam alır. Not: Soğuduktan sonra karamelin kıvamının koyu olduğunu düşünürseniz bir kapta yağ eritip karamele ekleyip karıştırın. Tekrar ocakta pişirmeye gerek yok sadece yağı eritin ve ılıyan karamele ekleyip karıştırın. Dondurma ya da keklerin üzerine gezdirebilirsiniz.
Basit yöntemlerden biriyle sertleşen kahverengi şekerinizi yumuşatın. Kahverengi şekeri mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyun ve nemli bir kağıt havlu ile örtün. Mikrodalga 20 saniyelik artışlarla şeker yumuşayana kadar tutun. Sert kalan kümeleri yumuşatmak için parmaklarınızı veya çatalınızı kullanın.
Çelik bir tencereye toz şeker ilave edilir ve tahta kaşıkla şeker koyulaşıncaya kadar orta ateşte veya duruma göre kısık ateşte karıştırılır. Şekerde topaklanmalar olacaktır. Şekerin rengi koyu kahverengi bir kıvam aldığında ve şekerin eridiğini gördüğünüzde suyu kenardan yavaş yavaş ilave edin.
Toz şeker tamamen eriyince 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir ve eriyene kadar sürekli karıştırılır. Bir kutu sıvı krema eklenir, ocak orta ateşe alınır. Uygun bir kaba alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan karamel sos kıvamını alacaktır.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri