Katı Pekmez (Tahta-Külek Pekmezi)
Soğuyan pekmezin içerisine az miktarda bal ya da gün pekmezi ilave edilir. Çırpma işlemi için özel olarak tasarlanmış aparatlarla pekmezin rengi açılana kadar çırpılır. Pekmez, çırpıldıkça sarımsı bir renk alır ve kıvamı katılaşır. Son halini almış olan katı pekmez, özel kaplara konularak saklanır.
ANTEP PEKMEZİ NASIL YAPILIR? Toplanan üzümler, özel hazırlanan çuvallara konularak ve ezilerek şıraları çıkartılıyor. Harlı ateşlerde kaynatılan üzümler, soğuşma işleminin ardından tekrar süzülerek yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak, pekmez hâline getiriliyor.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir.
İlgili 17 soru bulundu
tahtadan yapılmış silindir kutularda satılan, çukurovalılar olarak belen pekmezi diye bildiğimiz, yöresel gıda ürünü.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Üzüm suyundan yapılan üzüm pekmezinin tahta kutulara konulması ile elde edilen doğal pekmez hem besleyici hem de lezzetlidir. Katı tahta kutu pekmezin diğer ismi Külek pekmezidir.
İlçedeki bağlardan hasat edilen beyaz üzümün, dağdan getirilen killi toprakla karıştırılmasıyla suyu çıkarılıyor. Kovalara doldurulan toprak karışımlı üzüm suyu, "kestirme" denilen yöntemle kazanlarda ısıtılıyor. Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor.
Pekmez ve unu önce pişireceğimiz tencerede karıştırıyoruz pürüzsüz hale gelince 2 su bardağı suyu ekliyoruz ve ocağa alıyoruz kaynayana kadar karıştırıyoruz. Eğer kaynamaya başlayınca çok koyu bilirse biraz daha ılık su ekleyip açabilirsiniz. Çırpıcı ile yaptığınızda düzelecektir.
Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir.
Evet, pekmez doğal bir gıda olduğundan hava ile temasa geçince bozulabilir. Uzun süre yenilmeyen pekmez, sıcak ortamda saklanan pekmez bir süre sonra bozulur. Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne ve kokusuna bakmalı eğer anlaşılmıyorsa son olarak tadına bakmalıdır.
Cevap. Açıklama: Sıvılara örnek olarak pekmezi verebiliriz çünkü pekmez sıvıların özelliklerini taşır.
ısıtmaya başlayın. sallayın. Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Karlı pekmez, bir diğer adı ile karsambaç tarifi araştırılmaya başladı. Yurdun dört bir yanı beyaza bürününce, vatandaşlar, nostaljik bir tat olan karlı pekmezin yapılışını merak etti. Ağırlıkla ülkemizin güney illerinde meşhur olan bu tatlı, Adana'nın bici bici tatlısına benzemektedir.
Harnup pekmezi ya da keçi boynuzu, Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen, yaprakları sert ve yeşil renkte olan maki türü bir bitkidir. Çalı ya da ağaç şeklinde yetişen harnup pekmezi, ülkemizde daha çok Antalya, Mersin, Muğla çevrelerinde civarlarında görülür.
bazı meyvelerden yapılan pekmezin kaynatma süresini uzatarak elde edilen katı pekmez. karadenizde yaygındır. pepeçuraya benzer.
Çeşitleri Nelerdir? Pekmez; meyve şırasının yoğunlaştırılıp kaynatılmasıyla oluşur. Katı Pekmez; Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Zile Pekmezi cevizli ve sade olmak üzere iki çeşitte üretilmektedir. Ceviz zile pekmezinin üzerine serpilerek yenilir. Genellikle sabah kahvaltılarından ekmeğe sürülerek tüketilir.
Günbalı pekmezi özenle seçilen beyaz çekirdeksiz olgun üzümlerden yapılır.Üzümler geleneksel yöntem ile önce ak toprak ile mayalandırılır.Odun Ateşinde kaynatılan pekmez ardından güneşte bekletilir.Tamamen geleneksel yöntemlerde hazırlanan ve şifa kaynağı olan GünBalı Pekmezi. 660 cc lik kavanozlarda gönderim yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri