“Katı pekmez” Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tokat'ta ise üzümün yumurtayla karıştırılmasıyla elde edilir.
Katı Üzüm Pekmezi, üzümlerin ezilerek uzun süre kaynatılması ve bir süre dinlendirilmesiyle üretilir. Ekmeğe sürerek, yoğurda, tahine karıştırarak istenilen her öğünde tüketilebilir.
Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir. Pekmezi buzdolabında saklamak mümkündür.
Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Katı pekmez , pekmez hazırlanırken fazla kaynatılması ya da uzun süre beklemesi sonucunda oluşan bir durumdur ve pekmezin besin değerinden bir şey kaybetmez. Özellikle birçok yörede saklamanın daha kolay olduğu ve daha az yer kapladığı için pekmez bilerek fazla kaynatılır ve katılaşması sağlanır.
Üzüm suyundan yapılan üzüm pekmezinin tahta kutulara konulması ile elde edilen doğal pekmez hem besleyici hem de lezzetlidir. Katı tahta kutu pekmezin diğer ismi Külek pekmezidir.
Çünkü pekmez toprağının yapısında %50 ila 90 oranında kireç, %80'in üzerinde kalsiyum karbonat bulunuyor. Zaten içeriğindeki bu maddeler sayesinde pekmezin pH dengesini sağladığı söylenen pekmez toprağının kurşun gibi vücuda çok zararlı olabilecek ağır metaller içerme olasılığının da yüksek olduğu biliniyor.
PEKMEZ LİMON KÜRÜNÜN FAYDALARI
Kan dolaşımını hızlandırır. Tatlı yeme isteğini azaltır. Bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin sona ermesini sağlar. Boğazda oluşan ağrı, kaşıntı ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı olur.
Pekmezin topraklı bölümünü dipte bırakmalı, buna yakın kısımları da iki kere süzmelisiniz. Pekmezi pişirirken tıpkı reçeldeki gibi sıcakken daha akışkan olacağını unutmayın. Normalden daha sulu bir kıvamda iken ocaktan alın. Üzüm pekmezi dışında farklı olarak dut, elma, armut ve ayvadan da pekmez yapabilirsiniz.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
Organik pekmezler tat, kıvam ve koku olarak farklılıklar içerir. Pekmez, türüne göre farklı kıvamlarda olabilir. Ancak genelde pekmezler su kadar akışkan olmaz ve kendine has bir kıvamı vardır. Hangi meyveden yapılmışlarsa o meyvenin kokusu pekmezden rahatlıkla alınabilir.
Anlamak gayet basittir. Bozulmamış pekmez içerisine batırılan kaşığın üzerindeki pekmezin rengi açık kahverengi olur. Bozulmuş pekmez ise kaşığın üzerinde koyu kahverengi hatta neredeyse siyah renk bırakır ve kolay akmaz. Pekmez kavanozunun dibinde tortu kalınlaşmışsa bu da bozulmanın göstergesidir.
Bu şekilde oluşan köpükler tehlikelidir ve fark edildiği anda gereği yapılmalıdır. Bu köpükler bakteri üreterek pekmezin bozulmasına neden olur. Eğer zaman içinde fark edilmezse bakterilenme durumu artar ve pekmezin rengi daha da koyulaşmaya başlar.
Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Katı Pekmez; Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir.
Pekmez ve kuru üzüm üretimi için ekşikara adı verilen üzüm cinsi tercih ediliyor. Bu üzümden diğer çeşitlere göre daha çok pekmez şırası ve kuru üzüm elde edilebiliyor. Aladağ ya da Hadim pekmezi olarak adlandırılan pekmezin en önemli özelliği ise 5-6 saat ardıç odunuyla kaynatılması.
Katı pekmez, tek başına tüketilebileceği gibi çok bilinen bir yol olmayan meyve suyuna karıştırılarak da tüketilebilir. Fındık ve badem gibi kuruyemişlerle birleştiğinde muazzam bir lezzet haline gelen pekmez, bu şekilde de tercih edilebilir. Ayrıca ekmek üzerine sürülerek de yenebilir.
Cevap. Açıklama: Sıvılara örnek olarak pekmezi verebiliriz çünkü pekmez sıvıların özelliklerini taşır.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri