Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Taze erik, şeker hastalığı olan kişilerin tüketmesi için şiddetle tavsiye edilen bir besin türüdür. Her erik için 20 ila 25 arasında düşük bir glisemik indeks içerir ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Meyve sularının çoğu şekerli olsa da, domates suyu ve sebze suyu seçeneklerini deneyebilirsiniz.
Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebiliyor. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor.
Gerek taze sıkılmış, gerek pastörize meyve suları diyabet hastaları için uygun değildir. Bir bardak meyve suyunu oluşturmak için en az 3-4 porsiyon meyveye ihtiyacımız var. Sıkma işlemi esnasında meyve içindeki posalar yok olur ve bu durumda daha çok meyve, daha az lif tüketmiş oluruz.
İlgili 34 soru bulundu
Erik tip II diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesi ve düşürülmesinde etkilidir. Özellikle yaz aylarında 200 gr a yakın rahatlıkla tüketilebilir.”
Açlık ve tokluk hissinin belirlenmesinde en büyük etkenlerden biri kan şekeridir. Eğer, kan şekeri dengede olursa sağlıklı insanlar gibi acıkır veya doyduğunuzu hissedersiniz. Bunu sağlamanın en garantili yollarından biri de kan şekerini dengeleyen yeşil erik gibi besinler tüketmektir.
Doğal ve ev yapımı erik suyu, yüksek kolesterolün normal seviyelere düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı engelleyici bir görev üstlenmektedir. İltihabı ve Enfeksiyonu Önler: Erik suyu, vücutta meydana gelen iltihabın ve özellikle de idrar yolu enfeksiyonunun vücuttan sökülüp atılmasını sağlar.
Kırmızı erik lif açısından çok zengin olduğu ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu için diyet listelerinde mutlaka bulundurulmalıdır.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Hatta şeftali, kayısı gibi yoğun kıvamlarından dolayı %100 meyve oranı elde edilemeyen ürünlerde, şeker kullanmamak için tatlandırmak amacıyla elma suyu kullanıyoruz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde de DİMES %100 ve Sıkma ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerimiz asla ilave şeker içermez; meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekerini içermektedir.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Erik suyunuz iyice kaynadıktan sonra altını kapatıp, tekrar ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra buzdolabına koyup, soğutun. Servis sırasında içine buz parçacıkları atıp, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz. Süzülen meyve suyu dolaba konup soğuk olarak servis edilir. Afiyet olsun.
Erikleri saplarından ayıklayıp yıkıyoruz. Tencereye alıyoruz suyu ekleyip harlı ateşte eriklerin kabukları Çatlayana kadar tarçın ve karanfil ile pişiriyoruz daha sonra suyu süzüp erikleri kenara alıyoruz. Süzdüğümüz suyu biraz daha kaynatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara kapatıyoruz.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri