Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
PAZAR GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Dinimizde Tırnak Kesmek Günleri Var Mı? Dinimizde tırnak kesme günleri şeklinde belirlenmiş gün ya da günler yoktur. Bu nedenle kişi istediği zaman tırnaklarını kesebilir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Tırnak kesen bireylerin abdesti bulunuyorsa, abdestleri bozulmuyor. Abdestin bozulması için bazı durumların oluşması gerekiyor. Tırnak kesmek, vücuda bir şey girmediği veya çıkmadığı için abdesti bozmuyor. Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur. Ama tırnakları çok uzayıp,sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır.
Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Tamamen batıl inanç olduğu söylenebilir. Tırnakları düzenli olarak kesmek hem sağlık açısından hem de görünüm açısında oldukça önemli sayılmaktadır. Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir.
Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür.
Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Söz konusu sol el tırnak olduğu vakit ise, serçe parmaktan başlamak suretiyle başparmağı doğru sırasıyla gider. Ayak tırnağı kesimi açısından ise herhangi bir sıralama bulunmaz. İsteğe bağlı olarak sağ ve sol ayaktan başlamak suretiyle tırnak kesimi yapılabilir.
Örneğin, İslam inancına göre, gece tırnak kesmek, günah değildir. Ancak, bazı kaynaklarda, gece tırnak kesmenin, mekruh (yapılması hoş karşılanmayan) bir davranış olduğuna dair bilgilere yer verilmektedir. Tırnak ne zaman kesilir? Tırnak, genellikle, sabah veya öğleden sonra kesilmelidir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." Denildi.
Çünkü haftanın her günü Allah'ındır. Kim, bu günlere uğursuzluk izafe ederse, kendi uğursuzluğunu bulur. Kim de Allah'tan başka hiçbir şeyin, fayda ve zarar vermeyeceğine tam olarak inanırsa, bu meselede hiçbir şeyin ona kötü tesiri olmaz. Ayrıca İslâmiyet'te uğursuzluk inancı yoktur.
Kimilerine göre batıl inanç olduğu da belirtiliyor. Gece tırnak kesmenin ömrü kısaltacağı inancı hakimdir. Kişinin ömrünün gece kesilen tırnak ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır.
Asgari süre olarak haftada bir tırnakların kesilmesi uygun görülmüştür. Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir.
Tırnak kesmek sadece, Hac veya Umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ geceleyin tırnak kesilmez şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
SALI GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Salı öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Salı günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri