Egzoz katalitik konvertör arızası: Egzoz katalitik convertor arızası nedeniyle, egzoz gazları aracın içine kaçabilir ve bu nedenle beyaz duman çıkabilir.
Katalizör sistemin çalışması için motor silindirinde hava-yakıt karışımının mümkün bir yanma işlemi yapması gerekir. Yanma sırasında karbonmonoksit, azot oksit ve hidrokarbon gibi zehirli gazlar oluşur. Bu zararlı gazları süzen katalizör, havaya daha sağlıklı duman atılmasını sağlar.
Bu soruya istinaden bazı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.Tıkalı katalizörler araç rolantide çalıştığın veya gaz pedalına basıldığında egzozdan şıkır şıkır sesler geldiğini hissediyorsanız yani dağılmış gibi ise tıkanmıştır. Kopan parçalar egzoza girmektedir.
Katalitik konvertör (katalizör) arızalandığında aracınızın yakıt sarfiyatında ciddi bir artış meydana gelir. Ayrıca motor performansındaki düşüş de katalitik konvertör arızasına işaret edebilir.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Araçtan çıkan beyaz duman, kalın ve yoğunsa önemli arıza işaretleri arasında yer alır. Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Egzoz Susturucusu Arıza Belirtileri
Motoru çalıştırırken yüksek, tıkırtı ve titreşimli seslerin yanı sıra belirgin bir hırıltı veya kükreme fark edebilirsiniz.
Katalizör ömrü ürünün özelliklerine ve aracın yapısına göre farklılık gösterir. Katalizörlerin ömrü aracın yaşına ve diğer parçaların durumuna da bağlıdır. Bununla birlikte katalizörlerin ortalama ömrü 80000 ve 10000 km arası olarak baz alınabilir.
Geçmez, katalizörsüz araçlara pul vermiyorlar zaten. Ayrıca muayenede kontrol ediliyor.
Tıkanmış olan Filtre araç üzerinden sökülür daha sonra özel asit içermeyen kristal ilaç koyularak yüksek basınçlı dpf temizleme makinasının maximum 2 saat süren temizleme işlemi ile gerçekleşir.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Katalizör, sürüş koşullarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
KAT dumanı tutmaz..
Katalizör gerekli bir parçadır, iptal edilirse özellikle enjeksiyonlu motorlarda rölanti dengesizliği, stop etme gibi sorunlara yol açar. Yakıt artar, verimsiz bir yanma gerçekleşir, alt devirlerde performans düşer. Karbüratörlü motorlarda da benzer sorunlar yaşanır.
kısa dönemde hiç bir zararı yok.
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Katalizör temizliği için kesinlikle asit kullanılmamalıdır. Piyasada lavabo açıcı olarak bilinen "sodyum hidroksit (naoh)" ile rahatlıkla temizlenebilir. tazyikli suyu katalizöre direk tutulmamalıdır.
Hayır arttırmaz. Bende taktırdım aracıma yakıt tüketiminde değişiklik yok.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
Yağ değil yakıt kullanmanıza rağmen bu dumanı atıyorsa, hava filtreniz tıkalı olabilir. Egzoz siteminizde yağ kaçağı olabilir ya da aracınız ateşleme yapmıyor olabilir. Mavi renk duman atıyorsa; Piston ya da segmanlarınızda aşınma olabilir. Ya da yanma odasına yakıt yerine yağın sızdığının göstergesidir.
Araba neden beyaz duman atar? Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
Eğer dizel aracınız yoğun şekilde beyaz duman atıyorsa, mazot filitresi yada yakıt borularından hava alıyor olabilir, Pompa enjektör kaynaklı sorunlardan dolayıda yine beyaz duman atabilir veya silindir kapağında sorun oluşmuş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri