İngiliz mandası iken bağımsızlığını 1971'de kazanan ve Birleşik Arap Emirliklerine katılmamayı tercih eden Katar, eski bir aşiretten gelen Es-Sani hanedanı tarafından şeriatla yönetiliyor.
Şeriatla yönetilen Katar'da erkekler arasında homoseksüel ilişkiler hapis ve hatta idam cezasıyla sonuçlanabiliyor. Aynı zamanda tüm eşcinsel ve transseksüel vatandaşlar yasal olarak cezalara tabii tutulabiliyorlar.
Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin çoğu, büyük bölümü Orta Doğu'da olmak üzere, İslam'ı sadece resmî devlet dini olarak kabul eder (Irak, Cezayir, Fas, Mısır vb.).
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
“Şeriat ikidir. Birincisi, alem-i asgar olan insanın ef'al ve ahvalini tanzim eden ve sıfat-ı kelamdan gelen bildiğimiz şeriattır. İkincisi, insan-ı ekber olan alemin harekat ve sekenatını tanzim eden, sıfat-ı iradeden gelen şeriat-ı kübra-yı fıtriyedir ki, bazan yanlış olarak tabiat tesmiye edilir.”
İlgili 28 soru bulundu
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Dubai'nin yasaları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin federal yasaları temelinde şekillenir, ancak aynı zamanda özerklik ve yerel karar alma yetkisine sahiptir. Dubai, modern ve gelişmiş bir şehir olarak kabul edilir ve şeriat yasaları, özellikle aile ve miras konuları gibi belirli alanlarda uygulanır.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
Hayır, Osman Devleti Şeriat ile yönetilmemiştir. Ki Osmanlı padişahları İçki, alkol ve esrar gibi maddeleri tüketmiş; harem gibi İslam'ın kabul etmediği (haram kıldığı) aktiviteleri yapmışlardır. Osmanlı Devleti daha çok töre hukuku ile yönetilmiştir. Şeriat benimsenmemiştir.
Zıtlıklar prensibine göre iki zıt bir arada bulunmaz ilkesinden hareketle din, laikliğe zıt bir konuma yerleştirilirse, dini kabul eden laikliği kabul edemez; laiklik dine zıt ise, laik olan da dini kabul edemez17 gibi, son derece yanlış bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
İçi gösteren kumaşlar, kadın giyiminde olduğu gibi, erkekte de kullanılmaz. Hanefî, Şafii ve Malikilerin anlayışında Şeriat kurallarına göre hünsâ olarak tanımlanan ara cinsiyet (hermafroditler, interseksüeller) kadınlar gibi örtünmeye zorlanır. Hanbelîlere göre ise onun örtünmesi erkek gibidir.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
ŞERİAT HÜKÜMLERİ ARTIK UYGULANAMAZ
Şer'i hükümlerin olanaksız oluşunun ana nedeni, Peygamberin şeriat hükümlerinin uygulanmasındaki otoriteyi, hilafetin süresi olan otuz yılla kısıtlamış olması, dolayısıyla süreli hilafetin sonrası için şerî cezayı zımnen (Üstü örtülü, dolaylı) kaldırmış olmasıdır.
Katar'da yaşayan kadınların kapanması ya da örtünmesi zorunlu değildir. Türkiye'de nasıl giyiniyorsanız, Katar'da da o şekilde giyinmeye devam edebilirsiniz.
İdare şekli monarşi olan ülke, El Thani hanedanı tarafından yönetilmektedir. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani, 25 Haziran 2013 tarihinde yönetimi babası Şeyh Hamad Bin Khalifa El Thani'den devralmıştır.
Nüfusu yaklaşık 2.6 milyon olan ülkede sadece 313.000 kişi Katar vatandaşı iken geri kalan 2.3 milyon kişi yabancı ülkelerden çalışmaya gelen gurbetçilerden oluşur. Ülkenin resmi dini İslam'dır. Resmî dili Arapçadır.
Şeriat ile amel her Müslümana farzdır.
Osmanlı'da laikliğin ilk belirtileri II. Mahmud zamanında görülmüştür. Tanzimat dönemindeki reformlarla laik Nizamiye mahkemelerinin ve Batılı tarzda eğitim için Maarif Nezareti'nin kurulması, II. Meşrutiyet döneminde Şeyhülislamın kabineden çıkarılması gibi adımlarla Osmanlı'da devlet kurumları kısmen laikleşmiştir.
İslam cumhuriyeti, İslam dinine dayalı cumhuriyet şeklidir. Bu yönetim şekli İran, Moritanya, Pakistan gibi ülkelerde mevcuttur. İslami yasaların anayasaya yön verdiği, halkı temsilen görev yapan idarecinin yine halkın seçimi doğrultusunda işbaşına geldiği bir hükûmet amaçlanır.
Allah, Kur'an ile şeriatı 1411 yıl önce getirmiş, Resulü Hz. Muhammed Mustafa'sı aracılığı ile de insanlığa tebliğ etmiştir. Şeriatın gelmesinden 1327 yıl sonrada ülkemizde 1937 yılında laiklik ilkesi Atatürk tarafından ilan edilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Şeriatın Maksatları, Makasıdu'ş-Şeria terimi ile ifade edilir. İnsanların yararına olan şeyleri gerçekleştirmek ve bu maslahatları korumak, insanlara bu maslahatlarla ilgili gelebilecek zararları def etmek, dinin asıl maksadı kabul edilir.
İslam hukukuna göre köle statüsünde olan cariyeler, başta devlet erkânı vasıtasıyla olmak üzere çeşitli biçimlerde hareme alınırlardı. Müslümanlaştırılan cariyelere harem adabına uygun bir terbiye verilirdi.
Dubai'de yaz tatili için yanınıza almanız gerekenler
Sıcak havalarda hafif ve nefes alabilen kumaşlar ilk tercihiniz olmalı. Kadınlar için elbiseler, şortlar ve tulumlar çok yönlü kullanıma uygundur. Erkekler içinse bol pantolonlar ve diz boyu şortlar gündüzleri çok iş görür.
Öncelikle Dubai ile ilgili yanlış bilinenleri düzeltmekle başlayalım: Şeriatla yönetilen bir şehir olmasına rağmen herhangi bir kıyafet zorunluluğu yok! Abaya yahut kara çarşaf giymek, başınızı örtmek zorunda değilsiniz!
Dubai yasalarına göre, Müslüman olmayan ve 21 yaşından büyük kişiler polisten bir alkol ruhsatı almak koşuluyla içki içebiliyor. Barlarda ve gece kulüplerinde içki ruhsatı pek kontrol edilmiyor olsa da, ruhsatsız içerken yakalananlar gözaltına alınıp, para cezasına çarptırılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri