Katarsis kişinin arınmasını ve temizlenmesini sağlayan bir yöntem olarak bilinir. Bireyin, içindeki gerilimi sona erdirerek rahatlamasını sağlayan ve bilinçaltındaki duygularını gün yüzüne çıkararak, kişinin o hislerden kurtulması sağlanır.
Mimesis, herhangi bir şeyi taklit yolu ile yeniden yaratma olarak tanımlanırken, katharsis ise seyircinin taklit edilen olaydan aldığı hazzı ve acıma, korku gibi duygularından arınmasını ifade etmektedir. Kısacası buradaki amaç; mimesis yolu ile katharsis'e ulaşmaktır.
Katarsis, bir kişinin yoğun duygusal veya zihinsel bir deneyim sonucunda duygusal temizlik, rahatlama veya aydınlanma yaşaması olarak tanımlanır. Bu terim özellikle antik Yunan tiyatrosuna dayanır. Katarsis, kişinin içsel duygusal gerginliği veya çatışmaları dışa vurarak bunlardan arınma sürecini ifade eder.
Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılmasıdır. Antik Yunan'da bir tür "ruh dönüşümü" olarak kabul edilen Katharsis, ruhun kötülüklerden arındırılması olarak benimsenmiştir.
Örneğin yorucu ve yıpratıcı bir ilişkinin bitiminde gelen yeniden doğmuşçasına bir sevinç yaşadığımız veya gün sonunda izlediğimiz bir filme ağladığımızda “Niye bu kadar ağladım bilmiyorum…” dediğimiz zamanlar hep çözüldüğümüz anlardır. Bu çözülmenin/çözünmenin adı katarsis.
İlgili 22 soru bulundu
Psikoterapide bir yöntem olan katarsis, içte biriken duyguların gün yüzüne çıkarılması ile gerçekleşir. İçe atılan ve yüzleşilemeyen duyguları, endişeleri ve travmaları, bilinçdışına (bilinçaltına) itilen duyguları gün yüzüne çıkarmak ve onlarla yüzleşerek ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.
Bir danışma oturumunda psikolojik danışmanın uygun zamanı kollayarak ve uygun tepkileri vererek danışanını duygusal olarak açmasıyla gerçekleşir. Aktarım söz konusudur. Danışan, yoğun duygularını, aslında ifade etmek istediği kişinin yerine koyarak psikolojik danışmana aktarır.
«Katharsis», arınma anlamına gelmektedir. Ona göre edebiyat yapıtları, okurda korku ve acıma duygularını uyandırarak duygularının arınmasını sağlar. Okur, bu yapıtlar aracılığıyla gerek olumsuz duygularını tüketerek gerekse de korku ya da acıma duyguları yaşayarak ahlaki bakımdan kazanımlar elde eder.
10 Mayıs 2023 tarihinde Sakarya'da TED Koleji'nde klinik psikolog Gökhan Çınar'ın sunumuyla gerçekleşecek Katarsis - Gel Yeniden Başlayalım Sakarya etkinliğine bilet almak için elinizi çabuk tutun.
“Katharsis”, yani korku ve acıma duygularıyla coşkulardan arınma, hala özellikle devlet ve şehir tiyatrolarında, Hollywood yapımı ortalama filmlerde sıkça kullanılan ve egemen ideolojinin tekniklerinden biri haline gelmiş bir kavram.
Katarsis, “saf” kelimesinden türeyen bir kelime olup; bireyin, ruhunu kötülüklerden arındırması olarak nitelendirilir. Aynı zamanda, temizlenme olarak da ifade edilebilir. Antik çağlarda dinsel açıdan ruhun aydınlanması şeklinde ifade edilse de sosyal psikolojide saldırganlık olarak kullanılır.
Olumsuz duyguların yok edilmesi/uzaklaştırılması (katarsis), dışsal göstergelerle birlikte (örn. ağlamak, titremek, soğuk terleme vs), daha çok içsel, istemsiz süreçler olarak tanımlanmaktadır.
Κάθαρσις: Türkçe “katarsis” okunuşu yanlış olmamakla beraber “katharsis” kanaatimizce daha doğrudur. Zira θ (theta) harfi “th” olarak okunur.
Katarsis kelimesinin sözcük anlamı arınma olarak tanımlanır. Bu tabir felsefi bir terim olarak psikoloji bilimi ile alakalıdır. Burada anlatılan arınma, insanın ruhunun kötü şeylerden kurtulması olarak ifade edilir. Buna ruh dönüşümü de denilmektedir.
Mimesis, doğayı taklit ederek sanat eseri üretmek anlamına gelir. Örneğin bir ormana bakarak onun resmini çizmek, mimesistir. Aristoteles'e göre, sanatın kökeni taklittir.
Mimesis, (Kadim Yunanca: μίμησις, mīmēsis) Klasik Yunan'da "öykünmek" anlamına gelen felsefî terimdir. Eflâtun ve Aristo düşüncesinde mimesis, doğaya öykünmek, doğa ve gerçeği yansıtmaktır.Maddeci estetikçilerden H. Koch'a göre ise, sanat, özel bir gerçekliği yansıtma biçimidir.
Bugüne kadar Katarsis ve Katarsis X-TRA programlarında; Hayko Cepkin, Haluk Levent, Kalben, Faruk Sabancı, Can Bonomo, Melek Mosso, Gökhan Türkmen, İlyas Yalçıntaş ve İrem Derici gibi birbirinden ünlü onlarca müzisyen konuk oldu.
Programda Akalın'ın çocukluk, gençlik dönemi ve yaşadığı travmalar anlatıldı. Programın ardından geçen günlerde program kaydının silinmesi üzerine RTÜK'ün programa ceza kestiği ve yayından kaldırılmasını istediği ortaya çıktı. Oda tv'den Selen Öktem'e konuşan Akalın, “Program gayet keyifli geçti.
#Katarsis ve #KatarsisXTRA Bana Göre TV YouTube kanalında!
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Antik Yunan dünyasında “mimêsis”, taklit anlamına gelen bir kelimedir. Bu kelime Platon'da estetik, Aristoteles'te ise estetik ve sanatsal bir terim olarak kullanılmıştır. Platon ve Aristoteles sanatı “mimêsis” yani taklit olarak görmüştür.
Tragedya, yaşamın kendisindeki trajik şeyleri sanat dolayımıyla yaratır ve onların taklidini gerçekleştirir. Olay örgüsü, soylu eylemlerin taklidini amaçlayan tragedyanın özüdür. Tragedyada hedef trajik etki uyandırarak acıma ve korku gibi duygulardan arınmadır.
Psikolojide direnç, egonun dış bir kaynaktan tehdit edildiğinde bilinçsiz şekilde savunmaya geçme durumu için kullanılır, Psikanalitik teorinin kurucusu Sigmund Freud, kendi direnç konseptini seans sırasında birden gelişen aksi davranış olarak nitelendirmiştir.
Psişik determinizm (nedensellik) klasik psikanalizde ve bu akımın kişilik oluşumu üzerindeki varsayımlarında önemli bir yer teşkil eder. Bu fikre göre psikolojik etmenler davranışlara ve semptomlara sebep olur. Zihindeki her oluşum, ondan öncekiler tarafından belirlenir. Dolayısıyla hiçbir şey şans eseri olmaz.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri