Gaziantepin özel lezzetlerinden olan külek pekmezi, bölgenin seçkin pekmezlik üzümlerinden elde edildikten sonra yüzyılların öğretisiyle mayalanıp küleklere doldurulur. Muhteşem lezzeti ile sıvı pekmezler gibi tahinle karıştırılarak çok rahat tüketilebilir. Ayrıca ekmeğe sürülerek tüketildiğinde çok lezzetlidir.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur.
Katı Pekmez; Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tokat' ta ise üzümün yumurtayla karıştırılmasıyla elde edilir. Pekmez Nedir? Meyve şırasının yoğunlaştırılıp kaynatılmasıyla oluşan pekmez; üzümün yanı sıra dut, hurma gibi meyveler ve keçiboynuzu ile de yapılmaktadır.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Zengin besin değeri ile severek tüketilen pekmez, yüksek oranda şeker içerdiği için kilo aldıran bir besindir. Birkaç hafta düzenli tüketildiğinde özellikle kilo almakta zorlanan kişilere kilo aldıran pekmezin tüketildiği miktar çok önemlidir.
DUT PEKMEZİ Mİ ÜZÜM PEKMEZİ Mİ? Pekmez dutun ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun, tatlı bir şuruptur. Üzümden yapılan pekmeze göre dut pekmezi biraz daha lezzetli olur. Pekmeze koyu rengini ve akıcılığı düşük olan kıvamını veren işlem kaynatma dır.
Belen yöremize bağlı Kömür Çukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzüm ile yapılan muhteşem bir tat. Üzüm suyundan kaynatılarak elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir. İpeksi yapısı ile damağınızdan gitmeyecek bir lezzet olacaktır.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
ANTEP PEKMEZİ NASIL YAPILIR? Toplanan üzümler, özel hazırlanan çuvallara konularak ve ezilerek şıraları çıkartılıyor. Harlı ateşlerde kaynatılan üzümler, soğuşma işleminin ardından tekrar süzülerek yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak, pekmez hâline getiriliyor.
Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir.
Bitlis'in Hizan ilçesindeki vatandaşlar, 3 bin 200 rakımdaki Karlıtepe'den getirilen kar ile pekmezi karıştırarak "karsambaç" tatlısını hazırlıyor.
Zile Pekmezi cevizli ve sade olmak üzere iki çeşitte üretilmektedir. Ceviz zile pekmezinin üzerine serpilerek yenilir. Genellikle sabah kahvaltılarından ekmeğe sürülerek tüketilir.
Keçiboynuzu pekmezi ve andız pekmezi balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
Andız pekmezi astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır.
Andız (Ardıç) Pekmezi:
Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı bir pekmezdir.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
Her gün bir kaşık üzüm pekmezi yemek kilo aldırmaz, aksine sağlık açısından da faydalı olur. Fakat üzüm pekmezinin ya da diğer pekmezlerin sıklıkla tüketilmesi kişilere yüksek şeker oranından dolayı kilo aldırır.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri