Zabıt katipliği pozisyonuna başvuruda bulunmak için adayların en az lise mezunu olmaları beklenir.
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Katip olmak isteyenlerin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir. Kişilerin eğitim durumunun, en az lise mezunu olma koşulu vardır. 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Erkekler, askerlik görevini yerine getirmiş olmalıdır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 4 yıllık bölümleri ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 2 yıllık (önlisans) bölümleri taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanlarını sayfamızdan öğrenebilirsiniz.
f) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, g) Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak ya da askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, h) En az lise veya dengi okul mezunu olup, öğretim yoluyla verilen daktilo ya da bilgisayar ...
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 05.02.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt Katibi olmak için Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) Adalet Meslek Yüksek Okuluna yetecek puanı almak gerekir. 2021 Adalet taban puanları 174,11987 olarak belirlenmiştir.
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
Üniversite Sayısı: Adalet bölümü toplam 99 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
Mübaşirlerin atamaları Adalet Bakanlığı'na bağlı olan Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılır. Mübaşir olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olma şartı aranır. Mübaşirler; lise, ön lisans ve lisans mezunu olarak KPSS'den en az 70 puan almaları halinde Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakata tabi tutulurlar.
Zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapabilmek için öncelikle KPSS sınavına girilmiş olması ve en az 70 alınması gerekir. Zabıt katipliği pozisyonuna başvuruda bulunmak için adayların en az lise mezunu olmaları beklenir. Zabıt katipliği pozisyonu için yaş sınırı yoktur.
Bir önceki ilana baktığımızda neredeyse tüm Türkiye için alımların yapıldığı görülmekte olup taban KPSS'nin 70,000 ile 70,900 arasında kapattığı görülüyor.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
En az lise mezunu olmak. Katiplik klavye sınavından geçer not almak. KPSS'den en az 70 puan almak (lise mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93, lisans mezunları için KPSSP3 puan türleri dikkate alınır) Pozisyon için resmi açıklanan bir yaş sınırı yoktur.
Katibin bir diğer adı zabıt olarak bilinir. Mahkemelerdeki davalarda, idari duruşmalarda ya da diğer resmi kurumlarda yürütülen hukuki işlemlerde kayda geçirilmesi gereken bilgileri birebir kaleme alan kişidir. Katip nerede çalışır sorusu sık sık sorulan sorular arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri