Mahreç işaretlerinin, ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Ürünün yöre ile bağı sadece ünü de olabilir. Mahreç işaretine Antep Baklavası, Hereke İpek Halısı örnek gösterilebilir.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir.
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.
Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilebilmektedir; çünkü ürün niteliklerini sadece ait olduğu yöre içinde üretildiği halde kazanabilmektedir. Menşe adına örnek olarak Finike Portakalı, Malatya Kayısısı, Afyon Kaymağı, Akkuş Şeker Fasulyesi, Arapgir Mor Reyhanı gibi çeşitli örnekler verilebilir.
Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.
İlgili 22 soru bulundu
Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilirler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Menşe adına Finike Portakalı ve Malatya Kayısısı örnek gösterilebilir.
Ordu fındıklı burma tatlısı coğrafi işaretle tescillendi.
Mahreç işareti ise, yöresel ürünlerin üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerden en az birinin sınırları belirlenmiş yöre, bölge ve ülke içinde gerçekleşen ürünleri tanımlamak için verilen coğrafi işaretlerdir (Sınai Mülkiyet Kanunu, 2016).
Kırşehir'de yetişen, ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizi, Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Kaman cevizi, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından tescillendi.
Tadı, Rengi ve Aromasıyla Bilinen Adana'nın Coğrafi İşaret Tescilli Karpuzu, 8 Ülkeye İhraç Ediliyor.
Menşe şahadetnamesi nedir? Gümrük Yönetmeliğinin 38 ila 42 nci maddelerine göre eşyanın tercihli olmayan menşeini gösteren belge, yönetmeliğin 7 no.lu ekinde yer alan menşe şahadetnamesidir. Ticaret ve/veya Sanayi Odalarınca düzenlenir. Gümrük İdaresince vize edilen bir belge değildir.
Menşe Şahadetnamesi (ya da ürün kimliği, ing. Cerfificate of Origin, CoO), uluslararası ticarete konu olan ürünlerin menşeini belirten belgelerdir. İhracatı yapan firmanın üyesi bulunduğu yerel ticaret ya da sanayi odalarınca onaylanan bir belgedir. Menşe Şahadatnamesi'nin bir örneği ektedir.
Menşei kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de vardır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Menşei demek başlangıç demektir. Menşeinin bir diğer anlamı ise bir şeyin çıktığı yerdir. Menşei kelimesinin son anlamı ise kökendir.
Mahreç kelimesinin sözlük anlamı “ÇIKIŞ YERİ” dir. Gümrük işlemlerinde sıkça kullanılan mahrece iade, bir eşyanın geldiği yere (çıkış ülkesine/ticaretin yapıldığı ülkeye) geri gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Mahrecine iade ise, Gümrük Mevzuatında düzenlenen önemli bir hukuki kavramdır.
Coğrafi işareti kimler kullanabilir? Coğrafi işaret tescili alan bir ürün alansal, yöresel, bölgesel, ülkesel genelliğe, bir anlamda anonimliğe sahip olup sağladığı hak belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz. Coğrafi işaret tescili almış ürün tescilde düzenlenen şartlara uygun üretim yapan herkes kullanabilir.
2021 yılında gerçekleştirilen 352 coğrafi işaret tesciliyle birlikte toplam tescilli coğrafi işaret sayımız 990'a ulaşmıştı. 2022 yılının Ocak sonu itibariyle bu sayı 1000'e tamamlandı.
Giresun Tombul Fındığı, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2001 yılında Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş, AB tescil başvurusu ise 2018 yılında gerçekleştirilmişti.
Ankara Ticaret Odası tarafından tescilli coğrafi işareti alınmış olan Ankara Döneri, kendine has bir floraya sahip olan Ankara'nın Polatlı, Beypazarı, Kalecik, Haymana ve Çubuk ilçelerinde…
Antakya Künefesi; Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı'nın ardından Avrupa Birliği'nde tescilli 9'uncu coğrafi işaretimiz oldu.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Ses yolunda harflerin çıktığı yerleri ifade eden kıraat ve lugat terimi.
Açıklama: Dilin onuncu ve son bölgesi ve on dördüncü mahreç, peltek harfler olan (ظ ذ ث) harflerinin mahrecidir. Bu harfler dil ile üst ön dişlerin uçlarının birbirine denk geldiği yerden çıkarlar.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
giresun fındığı serbest piyasada ordu fındığından 1-2 lira pahalıdır. iç piyasada bulmak zordur; genelde ihraç edilir. ordu fındığından daha ufak, daha yağlı ve lezzetlidir. giresun %48 verir, ordu %56.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri