Gıda katkı maddeleri; gıdanın besleyici değerini korumak, diyet ürünleri gibi özel gıda üretiminde, gıdanın raf ömrünü uzatmak, gıdanın dokusal özelliklerini geliştirmek, lezzet ve rengi korumak ve daha güzel hale getirmek, lezzet kayıplarını önlemek ve besin değerlerini korumak, gıdada hastalık yapıcı ...
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.
Gıda katkı maddeleri, tüketiciye sunulan gıdaların görünüş ve lezzet gibi duyusal özelliklerini arzu edilen duruma getirmek, kalite özelliklerini korumak, gıda değerini korumak, raf ömrünü uzatmak ve gıda çeşitliliğini arttırmak için kullanılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Örneğin lohusa şerbeti alacaksınız, kırmızılığı veren sentetik bir boya. Veya turşu suyu içeceksiniz, içinde koruyucu sodyum benzoat bulunabilir. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil.
Katkı Maddelerinin Yararları;
Gıdaların görünüşlerini daha güzel bir hale getirir. Gıdaların kalite ile sağlamlığını korumalarını sağlar. Gıdalarda hastalık oluşmasına neden olan mikroorganizmaların oluşmasına engel olur. Gıdaların besleyici ve biyolojik değerlerinin korumalarına yardım eder.
Gıda Katkı Maddelerinin Sağlık Üzerine Etkileri
Gıda katkı maddeleri duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri ve astıma neden olabilir. Katkı maddelerine duyarlı kişiler olabilir. Ayrıca besinlere olan alerjik reaksiyonlar katkı maddelerine olan reaksiyonlardan çok daha yaygındır.
İşte bu ürünlerin kalitesinin sağlanması ve korunmasında hatta gerekli durumlarda artırılmasında katkı maddeleri büyük rol oynamaktadır [1]. Gıdaların tüketiciye ulaştırılıncaya kadar olan yolculuğunda korunmasının gıda güvenliğinin sağlanması açısından oldukça önemli olduğunu biliyoruz.
Prof. Dr. Gültekin, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin bir kısmının hayvani kaynaklardan elde edildiği bilgisini vererek, helal olmayan bir hayvandan elde edilen katkı maddesinin kullanıldığı bir gıdanın, İslam inancına göre tüketilmesinin uygun olmadığını söyledi.
👉E kodlu katkı maddeleri veya herhangi bi katkı maddesi için direk haram demek doğru olmaz. Katkı maddeleri; helal kaynaklardan üretilirse helal, haram kaynaklardan üretilirse haram olur. Katkı maddeleri dört kaynaktan elde edilir. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve sentetik kaynaklar.
Hayvan kemiklerinden elde edilen E-542 (Kemik Fosfati) kodlu katkı maddesi de Müslüman tüketiciler tarafından şüphe ile yaklaşılması gereken katkı mad- deleri arasındadır. Çünkü kemik fosfatı sığır, dana veya domuzdan elde edil- mektedir. Domuzdan elde edilen kemik fosfatları Müslümanlar için haramdır.
Doğal katkı maddeleri, bir gıda maddesinde doğal olarak bulunan maddelerdir. Doğal olarak kürlenmiş ürünler tipik olarak doğal nitrat kaynakları kullanılarak yapılır, ancak bazı doğal bileşenler ayrıca nitrit içerebilir.
Nişasta işlenmiş gıdalarda sıkça kullanılan bir katkı maddesidir.
Et ve et ürünlerinde kullanılan koruyucu katkı maddeleri
Et ve et ürünlerinde kullanılan başlıca antimikrobiyal maddeler; sorbatlar, nitrit ve nitratlar, etil ve propil parabenler, kükürtdioksit, asetik asit ve tuzları, antibiyotikler ve CO2'dir.
İşlenmiş gıdaların genellikle rafine karbonhidrat içeriği yüksektir. Başlıca sorunlardan biri, rafine edilmiş “basit” karbonhidratların hızlı bir şekilde sindirim sisteminde parçalanıp, kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı artışlara yol açmasıdır.
Karagenan, Selüloz sakızı, Arabik sakız, Pektin, Jelatin. Asit ve Bazlar: Besinlerin asiditesini ve alkalitesini kontrol altına almak. Sitrik asit, Adipik asit, sodyum bikarbonat, laktik asit, Potasyum tartarat asit, Fosforik asit.
İşte onlara öncelikle şunu söylemekte fayda var: HER KATKI MADDESİ ZARARLI DEĞİLDİR! Katkı maddeleri gıdaların bozulmasını önlemek, dayanıklılığını artırmak, kalitesini korumak, besinin renk, tat, koku ve lezzetini iyileştirmek için kullanılır. Her zaman sentetik ya da zararlı kimyasallar değillerdir.
Ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri ve yerel mevzuatların kuralları doğrultusunda kullanılan gıda katkı maddeleri güvenlidir.
Kullanımında teknolojik zorunluluk bulunmalıdır. İzin verilen besinlerde ve izin verilen miktarlarda kullanılmalıdır. Besinin besin değerini düşürmemelidir. Gıda katkı maddeleri kalitenin korunması amacıyla kullanılmalı, kötü kaliteyi gölgelemek amacıyla kullanılmamalıdır.
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Doğadan sofralara gelen Torku ürünleri hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilir.
Sucuk; koyun, sığır veya manda etinin, iç veya kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrit/nitrat, sarımsak, karabiber, kırmızıbiber, kimyon gibi çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilmektedir.
6-)Sodyum Sülfit
Etiketlerde E250 koduyla yer alan raf ömrü uzatıcı koruyucu madde işlenmiş et ürünlerinin (şarküteri) vazgeçilmezi. Özellikle çocukların bolca tükettiği tost, pizza gibi ürünlerde kullanılan sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerde bulunur. Hazır baharat ve köfte karışımlarında da bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri