Sağılan inek sütü önce süzülüp pişirilir,ardından yoğurt ile mayalanarak yayıkta yayılır.Yağı alınır.artan süt bez torbayla süzülür ve katığa(süzme yoğurt) dönüşür.
Ayran yapılan yoğurt çalkalanıp yağı alınır. Ardından kalan yağsız ayran ince tülbentlerle süzülür. Çoğu zaman, düğün çorbalarında, böreklerde süzme yoğurda nispetle yağsız olduğundan dolayı daha uzun süre saklanabilen katık kullanılır.
Katık Türk ülkelerinde popüler olan geleneksel mayalanmış süt ürünüdür. Ayran'dan daha katı bir yoğurt şekline sahiptir.
Sütümüzü kaynatıyoruz ve ılınması için bekliyoruz. Daha sonra yoğurt mayalar gibi yogut ve peyniri içine ufalıyoruz biberimizi de doğrayıp cam yarım, bir kiloluk cam kavonozlara doldurup kapaklarini kapatıp 4 -5 saat uzerlerini örterek mayalandıp buzdolabına koyuyoruz. AFİYET OLSUN.
Tek yapmanız gereken yoğurdu temiz bir bez torbaya koymak. Osmancık'ta bu işlem için özel bez yoğurt torbaları var. Torbanın ağzını sıkıca bağlayın ve torbayı bir yere asın. Balkonda çamaşır asmak için olan demirler bu işlem için oldukça ideal.
İlgili 42 soru bulundu
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Bir kaba bezi yerleştirerek ağız kısmını açalım. Tüm yoğurdu bu beze alalım. Boşluk kalmayacak şekilde sıktırarak, kalan kısmı bağlayalım. Bezin dişini yıkayarak süzgece ya da kevgire alalım.
Üzerine bir cezvede ılıtmış olduğunuz ılık sütü doldurun, yarım kg'lık bir kavanoz için bir su bardağı süt yeterli oluyor. Kaynar suda sterilize edilmiş kapaklarını sıkıca kapatın. Bir saat dışarda beklettikten sonra buzdolabının kapak bölümüne alın 10-15 gün sonra tüketebilirsiniz.
Amasya özellikle Merzifon ve Gümüşhacıköy yöresine ait katıklardan tarhanaların yapılıp güneşte kurutularak sunulması. Doğal antibiyotiktir. Katık, yoğurt ve buğdayın birleşiminden unutamayacağınız bir lezzet meydana gelmektedir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Katık etmek sözcüğünün TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı, 'ekmeğin çok, yemeğin az olduğu durumlarda yemeği ölçülü yemek' anlamına gelmektedir.
Yüzde yüz yerli ve sağlıklı tavuk göğüs etinin, özel harcımız ile marine edilip, el yapımı lavaş ekmeğimizin, İskenderun usulü yağlanması ve bu ikilinin özel katık mayonezi ve yedi baharatlı sos ile buluşturulması sonucu ortaya çıkan lezzetin adıdır Katık...
Taş Gibi Yoğurt Nasıl Yapılır? Süt en kısık ateşte kaynatılırken arada kepçeyle savurarak karıştırılır. Püf noktası: savurarak karıştırılmasındaki mantık sütün içinde ki su miktarının buharlaşmasını kolaylaştırmak. 10 ya da 15 dk kaynattıktan sonra ocaktan alınır.
Salatalıkların kabukları soyalım ve rendenin kalın tarafı ile bir kap içine rendeleyelim. Geniş bir kasede yoğurt, soğuk su ve rendelenmiş sarımsağı bir tel karıştırıcı ile çırpalım.. Üzerine salatalıkları ve ince kıyılmış dereotunu ekleyerek karıştıralım. İsteğe bağlı olarak dereotunu eklemeyebilirsiniz.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Lavaşın üstüne tavuk dönerin eklenmesi ile birlikte, tam olarak Hatay usulü tavuk döner yapmak için patates ve diğer malzemeleri ekleyerek döneri tamamlamanız istenecektir. Bu şeklide döner tamamlanarak, direkt olarak hazır hale gelecektir.
1 Porsiyon, Katık Darı (Pişmiş) 57,00 kaloridir. Darı (Pişmiş) içeriğinde 10,81 Karbonhidrat(g), 1,74 Protein(g), 0,69 yağ(g), 0,69 lif(g), 0,50 Sodyum(mg), 8,50 potasyum(mg), 4,00 Kalsiyum(mg), 1,77 ve Demir barındırır.
Sos için tereyağını bir tencereye ekleyin ve üzerine salçaları ekleyin. Salçaların kokusu çıktıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu ekleyip karıştırdıktan sonra kısık ateşe alın ve kapağını kapatın. Sosun kıvamının geldiğini gördüğünüzde altını kapatın.
500 ml kavanoza bir avuç biberi koyup ardından üstünü kapatacak çekilde karışımı ekleyip, kavanoz dolana kadar bu işlemi yapıyoruz. En son çok yavaş şekilde sütü ekliyoruz. Sütün kavanozun aşağısına kadar dolmasını sağlıyoruz. Ağzını sıkıca kapatıp, buzdolabında 10 gün beklettikten sonra sokamız hazır.
Katık kelimesi, halk dilinde ayran anlamına da gelmektedir.
Halkalar şeklinde doğrayın (ne çok ince ne çok kalın). Geniş bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ koyun. Üzerine doğradığınız biberleri ilave edip, biberler yumuşayana kadar kavurun. Daha sonra kavrulan biberlerin üzerine 150 gr lor peynir ve az miktar tuz katıp, 5 dakika kadar daha kavurun.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Yoğurdumuzu kasede çırpıyoruz, üzerine sütten 4-5 kaşık ekleyip mayamızı sütün ısısına yaklaştırıyoruz. Daha sonra sütlerimize eşit şekilde paylaştırıp karıştırıyoruz. Kavanozların üzerine havlu kağıt kapatarak, battaniyeye sarıp, minimum 6 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ben akşamdan yapıp sabaha kadar bekletiyorum.
1 kg Sutten kac kg yoğurt cikar? Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor. Protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesiyle yoğurtta 1-1,1 litre sütten 1 kg yoğurt üretilmesi mümkün olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri