Mekanik saatlerin 5 temel parçadan oluştuğu söylenebilir. Bunlar; zemberek, dişli çark, balans çarkı, eşapman ve kadrandır. Mekanik saatler başka bir isimle kurmalı saat olarak da bilinir. Pil ya da başka herhangi bir enerji kaynağı olmadan çalışmaları mümkündür.
Otomatik Saatin Avantajları Nelerdir? Otomatik saatlerin en büyük artılarından biri pratikliği diyebiliriz. Pil ile çalışmadığından dolayı otomatik saatler, düzenli olarak pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Mekanik saatler, zamanı ölçmek ve göstermek için pil veya batarya gibi kimyasal enerji kaynakları olmadan, sadece yay veya zemberek aracılığıyla depolanan mekanik enerjiyle çalışan saatlerdir. Yani kasalarının içerisinde bir dizi karmaşık parça bulundururlar.
Pilli saatlerde Analog ve digital (elektronik) olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Mekanik saatler içindeki mekanizmaya yüklenen enerjiyi, ölçülü şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanın algılayabileceği şekilde, örneğin çan sesi veya kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan birer düzenektir.
İlgili 17 soru bulundu
Normal periyodik bakımı (2-3 yılda bir temizlik ve yağlama) yaptırılan bir mekanik saat, kullanıcısını hiçbir zaman randevusuna geciktirmez ve yolda bırakmaz.
Pilli saatlerde, pil gücünün zayıflaması geri kalmaya neden olabiliyor. Mekanik saatlerde ise saatin uzun süre kola takılmaması ve hareketsiz bir şeklide bırakılması ya da mekanik sistemlerde oluşan çeşitli sorunlar geri kalmaya neden olabiliyor.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
Saat Pili Ne Kadar Süre Gider? Kol saati pili yıllarca dayanabilen, uzun ömürlü bir pil çeşididir. Saatinizin pilinin normal şartlarda 2 – 4 yıl dayanması gerekmektedir. Eğer pili iki yıldan daha az dayanan bir kol saatiniz varsa, mutlaka bir teknik servise göstermeniz yararınıza olacaktır.
Mekanik saat 'de saatin dişlileri zemberek adlı spiral bir yay tarafından döndürülür. "Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır.
Kol saatleri, pille çalışan mekanizmaları sayesinde çalışırlar. Pilin ömrü, saat mekanizmasının türüne, markasına ve pilin kalitesine bağlı olarak değişebilir. Pilin ömrünü etkileyen bir diğer faktör ise saatin kullanım sıklığıdır.
Mekanik saatler, kurmalı saatlerdir. Saat, çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerji ivmesini içerisindeki yaylarda meydana gelen mekanik enerjiden alır. Bu sayede pil değiştirme derdini de ortadan kaldıran mekanik mekanizmaya sahip saat modelleri kullanım açısından büyük kolaylık sağlarlar.
SAAT NASIL ŞARJ EDİLİR VE BAŞLATILIR
Saati şarj etmek için tepeyi tekrar tekrar saat yönünde çevirin. Kurma kolu saat yönünde çevrildiğinde elektrik gücü üreten manuel sarma mekanizması çalışır. Saat, tepe ileri geri hareketle döndürüldüğünde de şarj edilebilir.
Ömür boyu dayanabilecek bir otomatik mekanizma oluşturmak çok fazla beceri gerektirir, ancak iyi bir otomatik saat onlarca yıl dayanabilir. Düzenli bakım, otomatik saatin zamanı doğru tutmasını sağlar ve mekanizmanın herhangi bir bileşeninin hasar görmesini önleyebilir.
Quartz (Kuvars) saat, mekanizmasının hareketinin bir pilin verdiği enerji ile sağlandığı saatlerdir. Günlük konuşmalarda genellikle pilli saat olarak adlandırılır.
Bazı kişiler yatarken kol saati takmanın uyku kalitesini etkileyebileceğini düşünürler. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda, kol saati takmanın uyku kalitesi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı belirlenmiştir. Yani, kol saatleri uykunuzu olumsuz yönde etkilemez.
Kol Saati Pili Bittiği Nasıl Anlaşılır? Saatin durması, yanlış zamanı göstermesi, teklemesi ve yavaşlaması pilinin bittiği anlamına gelir. Saatiniz darbe almadıysa ya da düşmediyse muhtemelen pili bitmiştir.
Pilin Boşaltılması
Saatlerin pil ömrünü uzatmak için pilin tamamen boşaltılması beklenmemelidir. Pil tamamen boşaltıldığında, pilin kimyasal yapısı bozulabilir ve pil ömrü kısalabilir. Bu nedenle, pil seviyesi düşükken pili değiştirmek, pil ömrünü uzatmak için önemlidir.
Mekanik saatlerin elle kurmalı saatler olduğunu belirtmiştik. Otomatik mekanizmalar ise otomatik sarma saatleri olarak da bilinen mekanizmalardır. Manuel sargıyı kullanmayan bu mekanizma, çalışma gücünü kişinin bileğinin doğal hareketinden alır. Saatin içindeki komplike parçalar bileğin hareketi sayesinde çalışır.
Mekanik saatler, kurmalı ve otomatik olarak iki sınıfa ayrılabilir. Kurmalı saatler tepe adı verilen saatin sağında bulunan buton yardımıyla yayı gererek çalıştırılır. Otomatik saat ise bilek hareketlerinin açığa çıkardığı kinetik enerji yardımıyla çalışır. Düzenli bir kurma işlemine gerek duyulmaz.
Kinetik Kol Saati ve Otomatik Kol Saati Arasındaki Fark
Otomatik saatlerde enerji rotor ile toplanır, muhafaza edilir ve işlenerek saat çalışır. Otomatik mekanizmalardaki zemberek, kinetik kol saatlerinde yerini pile bırakır. Kinetik saatler, adından da anlaşılacağı üzere hareket ile şarj olur.
Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
Bunun nedeni saati çıkarmadan sağ el ile ayarlamanın kolaylıkla yapılmasıdır. “Erkeklerde ve kadınlarda saat neden sol kola takılır?” sorusunun bir diğer cevabı da ürünü korumaktır. Ellerinizi kullanırken saatin bir yerlere çarpmasını, ıslanmasını ve zarar görmesini engellemek için baskın olmayan kol seçilir.
AA kalem pil ya da AAA kalem piller, geleneksel pillere göre daha yüksek kapasite sunmaktadır. Günümüzde kullanılmayan yassı piller, saat pilleri, uzaktan kumanda araçlar ve bilgisayarlarda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri