Coğrafi konumu. Samsun-Ankara karayolu üzerinde kurulmuş, Samsun iline bağlı bir ilçedir. Samsun merkezine uzaklığı 50 km'dir. Kavak doğusunda Asarcık, Batısında Havza, Kuzeyinde İlkadım ve Bafra, Güneyinde Ladik ilçeleriyle çevrilidir.
Kavak, Nevşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.
Cemallü kabilesi taifesi olarak da Karkın boyuna mensuptur. Bektaşlu: Bu Türkmen cemaati, Rişvan aşiretine tabi bir şahinci cemaat olup, şahin yetiştirirlerdi. 16. yüzyıl tahrir defterlerinde görüldüğü üzere Kavak kazasında şahincilikle uğraşanlar, bu cemaat olabilir.
İlçenin doğal gölü olmasa da sulama amacıyla yapılan göletleri vardır. İlçenin kuzeyinde Divanbaşı Göleti, güneyinde Kozansıkı Göleti, batısında ise Güven Göleti bulunur. Deniz seviyesinden oldukça yüksek olan Kavak'ta iklim, deniz ikliminden kara iklimine geçiş şeklindedir.
Büyükşehir belediyesi
Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Mustafa Demir ildeki büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanan 793.971 seçmenin oyu geçerli sayılan 751.088'inden aldığı %50.48'lik oy oranı ile makama vekâlet eden Zihni Şahin'den görevi devralmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Böyle bir kudsiyeti Türk halkı içinde barındıran bu ağaç; aşiret, oymak ve cemaat adlarına yansır. Kavak, adını buraya yerleşen Kavaklı/Kavaklu yörükan Türkmen taifesinden almış da olabilir. Bu cemaat Türkiye'de birçok bölgeye yayılmıştır. Bir tahrir defterinde bu cemaat "Kavak köyü yörükleri cemaati" adıyla anılır.
Kavak yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan tirittir. Kazın eritilen yağına batırılmış yufkalarla içinde kaz eti bulunan bulgur pilavı birlikte yenir. Ayrıca çakallı menemeni, ketesi ve tandır kebabı da meşhurdur. İlçede sac üzerinde yapılan hamur işleri de yaygındır.
İlçe ormanlık bir yapıya sahiptir. İç Anadolu üzerinden ilçe sınırına girileceği anda orman ziyaretçileri kucaklar ve Karadeniz sahili boyunca ayrılmaz. Ormanlarında genellikle Akmeşe, Karameşe (pelit ağacı) gürgen, kayın, yabani fındık, yabani ıhlamur, yabani erik, yabani kiraz, yabani kavak ve ardıç bulunur.
İl genelinde muhtelif Alevi köyleri olmakla beraber Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır. Karadeniz bölgesindeki Alevî topluluklarının büyük bölümü Güvenç Abdal ocağına bağlıdır. Samsun'da ise hemen bütün Alevi ocaklarına bağlı gruplar görülmektedir.
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.
Denizden yüksekliği 600 metre olan ve ormanlık bir yapıya sahip bulunan Kavak, İç Anadolu üzerinden ilçe sınırına girildiği anda ziyaretçilerini sık ağaçlarla kucaklar ve karadeniz sahili boyunca ayrılmaz.
Amasya ile Kavak arasındaki mesafe 83 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Bu sayfada Kavak ismindeki köylerin bilgisine yer vereceğiz. Ülkemizde Kavak isminde 14 adet köy vardır.
Kavak, 2016 yılında Meksika'da kuruldu ve ikinci el araba sektöründe ezber bozan bir şirket olmayı başardı.
Ankara - Kavak Arası Otobüs
Ankara ile Kavak arasındaki mesafe 390 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 5 saat 15 dakika kadar sürmektedir.
En ucuz Samsun - Kavak otobüs bileti 140,00 TL'dir.
Kavak - Konya arası yaklaşık olarak 619kms'dir. Kamil Koç ile Kavak - Konya seyahatiniz tahmini olarak en az 8 saat 50 dakika saat sürer.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Samsun Valimiz Sn. Orhan Tavlı ile Kavak Kaymakamımız Sn. Erdem Karanfil'i ziyaret ettik.
Türklerin Anadolu`ya girmesiyle birlikte 1. Türkler birlikleri zamanında Danişmentliler tarafından Samsun kuşatılmış ise de alınamamıştır. Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir.
Genel olarak iyi yetişme yerlerinde normal aralık mesafe düzenleri ile kurulmuş ve normal bakım görmüş kavak ağaçlamaları ortalama 10-12 yılın sonunda kesim çağına gelirler (Resim 12). Kavak ağaçlaması sıklaştıkça kesim yaşı küçülür. Seyrekleştikçe uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri