Ülkemize Norveç somonu olarak giren balıklar, doğada yetişmiyor. Doğada yetişen balıklara ulaşabilmek hiç kolay değil tüketimi üretimlerinden kat kat fazla. Durum böyle olunca talebe yetişebilmek için somon balıkları çiftliklerde kalabalık havuzcuklarda üretiliyorlar.
Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor."
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
Çiftlik somonu deniz somunundan nasıl ayırt edilir? Deniz somonunun eti tabii astaxanthin' den dolayı parlak kırmızı-pembe bir renktedir ve üzerindeki yağ çizgileri çok incedir. Soluk renkle beraber yağ çizgilerinin kalın olması etin çiftlik somonuna ait olduğunun işaretidir.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
Norveç somonu ile kıyaslandığında yüzde 50 daha az yağ oranına sahip ama yakın protein değerleri içeren bir tatlı su balığıdır ve yetiştiricilik aşamasında deniz suyuna uyum sağlamaktadır. “Türk Somonu”, Omega 6 açısından Norveç Somonuna göre daha zengin, Omega değeri açısından da diğer balıklardan ayrılmaktadır.
lezzet olarak çiftlik alabalığına nazaran daha vasat bir lezzeti vardır. *genelde ızgara ya da fırın güveçte sebzeli olarak (mantar,domates vs.) yapılır.ozellikle diyet programlarında güvenle tüketilebilir.kronik rahatsızlığı olan kırmızı et tüketmesi sakıncalı kişilerde alternatif bir protein kaynağıdır.
Detaylı Ürün Bilgisi :
Türkiye'nin en yaygin ve en büyük alabalik türüdür. Vücut siyahimsi gri renktedir. Diger alabaliklardan ayirici özelligi tatli su yerine tuzlu sulari tercih etmesidir. Agirliklari 5-7 Kg'i bulabilir.
Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlısuda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler.
Malatya'da yılda 52 milyon yavru alabalık üretiliyor. Kentteki tesislerden Karadeniz'deki kafeslere yıllık ortalama 950 ton balık naklediliyor. Samsun'un Bafra ilçesinde de Derbent Baraj Gölü'nde yetiştirilen ve belirli büyüklüğe ulaşan yavru alabalıklar denizde yetiştirilerek Türk somonu olarak ihraç ediliyor.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
Rengi bildiğimiz alabalığa oranla biraz daha pembedir ama somon rengine yaklaşmaz.
Beyaz-siyah ten rengine sahip beyaz etli yabani somon balığı oluşmasına rağmen, somon eti genellikle turuncu ila kırmızıdır. Somonun doğal rengi, büyük ölçüde astaksantin ve aynı zamanda etteki kantaksantin karotenoid pigmentlerinden kaynaklanır.
Yumurtlama dönemi: Karadeniz somonu, yumurtlamak için kıyı bölgelerindeki dereler ve nehirlerde yaşar. Bu süre zarfında, tatlı suda yaşayan bir balık olarak kabul edilir (1).
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Özellikle Norveç'te çiftliklerde yetişen ve dünyanın dört bir yanına satılan somon balığı, Karadeniz'de de geçtiğimiz yıllarda yetiştirilmeye başlandı. Lezzetiyle dikkat çeken somon balığının fiyatı da ithaline göre çok daha ucuz.
Ayda bir kezden daha fazla çiftlik somonu yemek, alınan kimyasallar ve antibiyotikler nedeniyle gelecekte kanser olma riskini arttırıyor. Çiftlik somonu inflamasyona neden olan omega 6 yağlarını çok miktarda içeriyor. İnflamasyon da bütün kronik, dejeneratif hastalıkların altındaki temel neden.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
İthal Somon Fileto, ülkemize Norveç'ten ithal edilen, yumuşacık, pembe etli bir balık türüdür. Soğuk denizlerden gelen bu lezzetli balık, az kılçıklı yapısı ile mutfağınızın favorilerinden biri olacak. İthal Somon Fileto, ülkemize Norveç'ten ithal edilen, yumuşacık, pembe etli bir balık türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri