Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
1. BALI SAKLARKEN DİKKAT ETMENiZ GEREKEN NOKTALAR. Balınızı cam kavanozda veya dayanıklı yapıya sahip güvenilir ambalajlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız.
Bal, uygun şekilde saklandığı sürece kaliteli ve taze kalacaktır. Peteklerden çıkan balı saklayacağınız yer soğuk ve kuru olmalıdır. Yüksek sıcaklıklar balın kristalleşmesine neden olabileceğinden sıcaklık 21°C'nin altında olmalıdır. Balı saklarken doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya dikkat edin.
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
İlgili 26 soru bulundu
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir. Bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Ancak balın lezzeti alacağı için bu balı tüketmek, tazeyken olduğu kadar keyifli olmayabilir.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır. Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır. Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.
Bulaşık makinesi yöntemi son derece pratik ve kolaydır. Kavanozları ve kapakları bulaşık makinenize yerleştirdikten sonra yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. İşlem bittikten sonra kavanozları bulaşık makinesinden çıkararak kurumasını bekleyebilirsiniz.
Hiç işlem görmeyen polenin 1 yıldan fazla soğuk hava deposunda tutulması ise, besin değerinin önemli bir kısmını kaybetmesine yol açar. Polen, depolanmadan önce nem oranı %5 olacak şekilde kurutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde, koyu renkli cam şişelerde birkaç ay muhafaza etmek mümkündür.
Cam Bal Kavanozu - (1 KG-720 CC) 720 CC Yani İçerisine Tam 1 Kilogram Bal Alır.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Normal kutusunda veya cam kavanozunda ya da satın alırken gelen metal kabın içerisinde saklayabilirsiniz. Kavanozu veya ambalajı nem ve hava almayacak şekilde sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. Uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Çünkü yediğiniz şey zaten bal değildir. Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz. İletişime geçtiğinizde muhtemelen size kurtlanmanın olumlu bir şey olduğunu söyleyeceklerdir.
Orjinal petek bal. kurtlanır. balın bulunduğu yerin ısı durumuna göre 2. hafta ile 2 ay arasında, bu yumurtalardan çıkan.
Balın son kullanma tarihi olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir. Bu yüzden buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında, kuru bir yerde, güneşe maruz bırakılmadan ve ağzı kapalı bir şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Evinize karınca gelmemesi için;
Yiyeceklerinizin ağzının yeterince kapalı olduğundan emin olur. Reçel ve bal kavanozlarınızı içi su dolu bir kapta tutabilirisiniz. Mutfağınızı ya da karıncaların sürekli geldiği yeri günlük elektrikli süpürgeyle süpürüp, ardından silin.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri