Sonuç olarak kavga etmenin memuriyete engel olup olmayacağı hususu, kavga neticesinde alınacak olan cezanın miktarına bağlıdır. Çünkü kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar Devlet Memurları Kanununa göre memur olamazlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu memuriyete engel mi
Söz konusu suç memuriyete girişte engel oluşturmaz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde, Devlet memuru olmanın genel ve hususi şartları belirtilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer fiil fiili saldırıya dönüşürse bu durumda ceza memuriyetten çıkarmaya kadar gitmektedir. Nitekim 657 sayılı Kanun'un 125/E-f bendinde; amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmanın memuriyetten çıkarma cezasını gerektirdiği belirtilmiştir.
Örnek olarak, taksirle adam yaralama suçunu işleyen kişi bu suça verilen hapis cezasının ardından memurluk mesleğine alınabilir ya da söz konusu suçu memur iken işlemiş olan kişinin bu suç sebebiyle memuriyetine son verilmez.
1- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, silsile yoluyla durumu en yakın amirine bildirmelidir. Amir eğer yetkisi dahilindeyse konuya eğilmeli, değilse talebi yetkili amire bildirmelidir.
Merhaba, zina nedeniyle memur hakkında disiplin cezası verilmesi hukuka uygun değildir. İdari işlemin iptali istemiyle açılacak davada bu işlem iptal edilecektir. Zina hem adli yönden suç teşkil etmemekte hem de idari yönden disiplin cezasını gerektiren bir eylem niteliğinde sayılmamaktadır.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
TAKSİRLİ SUÇLARDAN KAYNAKLANAN MAHKUMİYETLER
DMK 48/A–5 numaralı alt bendine göre taksirli suçlardan dolayı alınan cezanın miktarı ve nevi ne olursa olsun memuriyete engel değildir. Yani, taksirli suçlardan dolayı bir yıldan fazla bir hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
Görevi kötüye kullanma suçundan dolayı 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
Maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen kasten yaralama sonucu oluşan etkinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilecek ölçüde hafif olması durumunda ise verilecek ceza dört aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.
Kasten işlenen bir suç nedeni ile hakkında 1 sene ya da daha çok hapis cezası verilmiş olan birey memur olamaz ve şayet bu suçu memuriyet süresince işler ise memuriyetten çıkarılmasına karar verilmektedir. Fakat bir sene süresi hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi durumunda memuriyete kabul mümkün olmaktadır.
Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
Zina yüz kızartıcı suç mudur? Devlet memurları kanununda yüz kızartıcı suç olarak zina suçu yer almaz. Diğer kanun maddelerinde de böyle bir suç tanımı bulunmamaktadır. Ancak zina suçu boşanma davalarında boşanma nedeni olarak sayılmaktadır.
“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
Bu kapsamda, izinsiz veya Kurum tarafından kabul edilen herhangi bir mazereti olmaksızın görevini kesintisiz 10 gün terk eden Devlet memuru görevinden çekilmiş sayılacaktır. Dolayısıyla 10 gün süren kesintisiz terk durumu bir nevi zımni çekilme (istifa) talebi olarak değerlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri