Tereyağı, pilav tavasına alınarak eritilir. Bulgur fabrikasyon olmadığından mutlaka ayıklanması gerekiyor. Yıkanıp süzülen Kavılca bulguru ısınan tereyağının içine koyularak 1-2 dakika kadar hafif kavrulur.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Kavılca buğdayında ilkel yapıda gluten (vahşi gluten) bulunur.
Siyez bulgurlu pilav tariflerinde bulgurun bol ılık suyla yıkanıp süzülerek kullanılması öneriliyor.
Besin değerleri oldukça yüksek olan kavılca unu, doğal beslenmeye önem veren, sağlıklı besinler tüketen kişiler için oldukça önemli bir un. Demir, fosfor ve magnezyum bakımından da zengin olan kavılca unu, modern unlara göre bir buçuk kata kadar faydalı mineral içeriyor.
İlgili 16 soru bulundu
- Siyez unu: Kastomonu bölgesinde yetişen siyez buğdayı genetiği bozulmamış ender türlerden biridir, gluteni çok düşüktür, besin değerleri oldukça yüksektir. Aroması keskindir. - Kavılca unu: Kars'ta yetişen kavılca cinsi buğdayın genetiği bozulmamıştır. Zor iklim şartlarına dayanıklı, güçlü bir yapısı vardır.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Kavılca (Emmer – Triticum dicoccon)
Diğer bir adıyla Gernik yine ülkemizde tekrar yetiştirilmeye başlanan eski antik buğdaylardan bir tanesi. Kars yöremizde bazı girişimcilerin faaliyetleri sonucu köylülerin ambarlarından bulunup tekrar ekimine başlanmış bir tür.
100 gr Kg Kavılca buğdayı (350-450 Kalori) olup Kan şekerini hızlı yükseltmeyen gıdalardandır. Kavılca buğdayı, bu buğday türü vücutta meydana gelebilecek kanser hastalıklarına karşı mükemmel bir koruyucu özellik taşır. Kars yöresine ait bir türüdür.
13 bin yıllık geçmişi olan Kavılca buğdayı Kars'ın soğuk ikliminde yetişmektedir. Sağlıklı bir karbohidrat olan kavılca buğdayı genetik yapısının koruması ve sağlığı iyileştirici sonuçları dolayısı ile diyet listelerinde yer verdiğim bir besindir.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Firik bulguru yıkanır. Tencerede ısıtılan zeytinyağı üzerine eklenir.
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
Firik bulgurunu bol suda iyice yıkayın ve süzün. Mantarları temizleyin ve minik küpler halinde doğrayın. Dilerseniz saplarını kullanmayabilirsiniz.
Demir ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin
Firik sadece besin lifi ya da B vitamini açısından değil, demir ve potasyum gibi birçok mineral bakımından da zengin olması sayesinde dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorileri arasında yerini alıyor.
Nohut et suyundan süzülerek bir tabağa alınır. Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir. Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kab yardımı ile bol su işine alınarak önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır. Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler. Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri