Kavlî Örf/ﯽﻟوﻘﻟا فرﻌﻟا: Bir topluluğun herhangi bir kelimeyi ya da bir cümleyi alışkanlık haline getirerek, sözlük Page 3 169 anlamından başka bir anlamda devamlı olarak kullanmasıdır.
Örf, İslam hukukunda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan ve aklı selim tarafından güzel kabul edilen, yadırganmayan şeylerdir. Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz.
Toplumda genel kabul gören, sürekli veya baskın tatbikatı bulunan sosyal davranış biçimleri ve dildeki yerleşik kullanımlar anlamında bir terim. Toplum nazarında genel kabul görmüş ve öteden beri tekrarlanarak yerleşmiş bulunan uygulama anlamında bir terim.
Fâkihlere göre bir toplumdaki örf ve âdetin geçerliliği için onun yaygın ve sürekli olması, nassların lafzına ve ruhuna yani İslâm hukukunun temel ilkelerine aykırı düşmemesi gerekir. Bu şartları taşıyan örfe sahih örf, taşımayana da fâsit örf adı verilir.
Genellikle eş anlamlı ve birlikte kullanılan örf ve âdet terim olarak, “toplumun geneli tarafından benimsenip süreklilik kazanan, kuşaktan kuşağa aktarılan davranış ve uygulamalar veya dildeki yerleşik kullanımlardır.” Türkçede “an'ane, gelenek, görenek, teâmül ve töre” gibi ifadeler de aynı anlamda kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre. Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Genellikle eş anlamlı ve birlikte kullanılan örf ve adet terim olarak, "toplumun geneli tarafından benimsenip süreklilik kazanan, kuşaktan kuşağa aktarılan davranış ve uygulamalar veya dildeki yerleşik kullanımlardır." Türkçede "an'ane, gelenek, görenek, teamül ve töre" gibi ifadeler de aynı anlamda kullanılır.
Örfün Tanımı
İnsanların çoğunun benimseyip alışkanlık haline getirdiği işlere ya da duyulduğunda insanın hatırına başka anlam gelmeyecek derecede özel anlamda kullanmayı âdet edindikleri lafızlara “örf” denir. Örf, âdet ve teâmül, ihtiyaç anında kendilerine müracaat edilen şer „î bir delildir.
Örf-adetler, bir toplumun kurallarıdır ve yasalar gibi kabul edilirler. Gelenek-görenek ise, bir toplumda yapılması veya yapılmaması gereken şeyleri ifade eder. Gelenek-görenekler, bir toplumun inançları veya alışkanlıklarıdır ve genellikle yazılı kurallar değildir.
Örfi Hukuk
İslamiyet öncesinden bu yana devam eden töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesiyle oluşan kurallardır. Örfi hukuka padişahın yönetim, maliye ve ceza gibi konularda çıkarttığı kanunnameler de dahildir. Örfi kanunlar hazırlanırken İslam hukukuna aykırı olmamasına dikkat edilirdi.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
şer'; daha çok kul menşeli olup Enderun ya da Acemi oğlanları mektebinde eğitim görmüş olan sipahi-sadrazam arası görevliler ehl-i örf olarak anılmaktadır.22 Reaya kanunnâmele- rinde ehl-i örf tabiriyle genellikle sancakbeyi, subaşı, voyvoda ve sipahi gibi görevliler kaste- dilir.
Seyfiye, Osmanlı toplum yapısında askerleri ve askeri yöneticileri tanımlayan toplumsal sınıf. Ehl-i seyf veya Ehl-i örf olarak da bilinir. Toplum içerisinde savaş zamanında savaş bölgesinde görev almaktan, barış zamanında ise halkın güvenliğini sağlamak ve iç karışıklık çıkmasını önlemekten sorumluydular.
Arapça ˁrf kökünden gelen ˁurf عرف “1. adap, erkân, pratik bilgi, misal ve tecrübe ile öğrenilen şeyler, 2. yükselti, tümsek, 3. yele” sözcüğünden alıntıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Anane kelimesi ''-an'' ekinden türetilmiştir. An, ''den'' anlamına gelirken, anane de geçmiş nesillerden aktarılan, kulaktan kulağa rivayet edilen demektir.
Büyüklerin ellerinden öpmek. Kız istemeye yaşça büyüklerle gitmek. Bayram ziyaretleri. Yemek yemek için aile fertlerinin bir araya gelmesini beklemek.
Gelenek veya görenek, “kuşaklar boyu sürdürülen ve bir kuşaktan diğerine aktarılan beşerî uygulama, inanç, kurum, alışılmış usül ve ritüelleri, kültür ve sanata ait tarz ve icra biçimlerini” içine alır ve bunları ifade etmek için kullanılır.
Öz. Halkbilimi halkın yaşayışı, örf, âdet, gelenek, inanışları kısaca halkı ilgilendiren tüm unsurları inceleyen bilim dalıdır.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Örf ve adet hukuku kuralının maddi unsurunun oluşması için üç koşul aranır: genel tekrar, istikrar ve sure.
Örnek: Ödemelerin peşin olup olmaması, ödemenin hangi para birimiyle olacağı… 45- “Örf ile tayin nass ile tayin gibidir.” Yani: Bir şeyin açık sözle belirlenmesi ne hüküm ifade ederse, örfler belirlenmesi de aynı hükmü ifade eder.
İnsanlar, halk, herkes. İnsanlar.
örf ve âdet için benzer kelimeler
örf ve âdet, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'r', 'f', ' ', 'v', 'e', ' ', 'â', 'd', 'e', 't', şeklindedir. örf ve âdet kelimesinin tersten yazılışı tedâ ev frö diziliminde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri