Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
- Dilimlenmiş, kesmiş ya da doğramış olduğunuz artan soğanları artmak yerine buzdolabında e fazla 10 güne kadar saklayabilirsiniz. - Doğranmış soğanları kapalı bir kaba alın ve ağzını güzel kapatın. Buzdolabınızı kokmaması için ayrıca kabı buzdolabı poşetinin içine koyup sıkıca bağlayın.
Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
Karamelize soğanı kapalı bir kapta gönül rahatlığı ile bir haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Soğanları yemeklik doğrayıp, biraz zeytinyağıyla yemek yaparken olduğu gibi kavurun. Çok fazla kızartmayın. Hâlâ pişiyorken, temiz kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin.
Kavrulmuş soğanı oda sıcaklığında bekleterek soğutun. Daha sonra kilitli poşetlere veya kaplara paylaştırarak ağzını kapatın ve buzluğa kaldırın. Yemeklik soğanı da buzlukta aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Kuru soğan alırken nemlenmiş, filizlenmiş, yumuşak ve kötü kokulu soğanlara dikkat etmek gerekiyor. Dışı düzgün görünse bile kötü bir koku olması içeride çürümenin başladığı anlamına geliyor. Kabuğunun yeşile dönmemiş olması önemli. Aksi halde hem lezzetsiz oluyor hem de evde çabuk bozuluyor.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Salatanız eğer soğanlı ise, soğan tadını ertesi güne daha çok değiştireceğinden soğanlarının bir kısmını ayırıp saklayabilirsiniz. Aynı şekilde domatesli bir salata ise, domates suyunu daha çok vereceğinden ertesi gün tüketmenizi öneririz.
Soğan bozulduğu nasıl anlaşılır? Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
İkinci dikkat edilmesi gereken husus soğanların kısık ateşte pişirilmesidir. Eğer harlı ateş kullanırsanız soğanlarınız yine pişmeden yanar. Soğanların iyi pişmesi neden bu kadar önemli diyecek olursanız eğer, soğanlar iyi pişmediği takdirde yemeğe soğan kokusu hakim olur.
Özellikle soğan, sarımsak ve salça küfü en sık görünenler. Hem en çok kullandığımız hem de dolabın temel taşı olan bu besinlerdeki küfü basit yöntemlerle engelleyebilirsiniz.
Soğan etkili bir antibiyotik olarak kullanılan ve sağlığımız açısından oldukça yararlı olduğu için sık sık tüketilmekte. Ancak yapılan araştırmalar soğanı yanlış tüketmenin ilerleyen zamanlarda vücutta enfeksiyon riskinin oluşmasına hatta sebebi bilinemeyen gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtiyorlar.
Soğan zarı da şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak hassasiyeti olanların çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketmeleri önerilir.
Kuru soğan alırken nemlenmiş, yumuşak, kötü kokulu ve filizlenmiş olan soğanlara dikkat etmek gerekiyor. Dışı normal görünse bile, normal soğan kokusundan daha kötü bir koku geliyorsa, bu durum içinin çürümeye başladığının göstergesidir. Aynı şekilde soğanın filizlenmesi de, uzun süre bekletildiği anlamına gelir.
soğanı rendeden uzak tutun. çok dikkatli yapılması gereken bir eylem. soğanın katlarından ve kayganlığından dolayı eliniz kayabilir, serçe parmağı sehpaya vurma eşdeğerinde bir acıyla parmağınızı rendeleyebilirsiniz.
Bu sebeple soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri