İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur. Omega 3 yağları sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasına karşı koruma sağlar, ayrıca saçların parlak ve güçlü görülmesini sağlar. Potasyum, Magnezyum, Bakır, Kalsiyum, Demir, Selenyum, Çinko gibi vücut için faydalı vitamin ve mineralleri barındırır.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır. Aminoasit ve proteinler sayesinde vücudun sağlıklı bir şekilde büyümesini destekler. Omega 3 yağları içerir. Bu da saç dökülmesi ve kırılmasına karşı çok etkilidir.
- E vitamini bakımından oldukça zengin olması nedeniyle, cilt sağlığına fayda sağlar. - Kolon ve mide kanserini koruyucu etkiye sahiptir. - Kanserli hücrelerle savaşır. - Düşük oranda kolesterol içerdiği için, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
İlgili 19 soru bulundu
Damar esnekliğini koruyarak kan akışının artmasını desteklemektedir. Bitkisel protein nedeniyle antioksidan flavonoidler, doymamış yağ asitleri ve içeriğindeki posa sebebiyle karbonhidrat toleransını iyileştirdiği ve tokluk kan şekerini dengelediği için tüketimi şeker hastalarına önerilmektedir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
Yer fıstığı tohumunda bol miktarda riboflavin, tiyamin, nikotinik asit ve E vitamini bulunur. Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Tuzlu fıstık, akciğer için çok iyi bir iltihap giderici özelliğine sahiptir. Öksürüğü söktürmeye ve göğsü yumuşatarak hastalığı hafifletmeye yardımcı olur.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Alerji sorununuz yoksa yer fıstığı vitamin ve mineraller bakımından tam bir sağlık deposudur. Bol miktarda polifenolik asit, resveratrol, triptofan, niasin, riboflavin, tiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, çinko ve magnezyum mineralleri içerir.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Yer fıstığı: Yer fıstığı kan şekerine karşı etkilidir. Özellikle yer fıstığı ezmesi, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
Sağlıklı kemikler
Yer fıstığında bol miktarda bulunan demir ve kalsiyum, kana oksijen taşınmasında, sağlıklı ve güçlü kemiklerin teşvik edilmesinde önemli rol oynayan faktörlerdir.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
7 - Yer fıstığının içerisinde bulunan yağlar yüksek oranda polifenolik asit grubu barındırıyor. Bu asit grubu nitro amin diye bilinen vücudunuz için zararlı olan asitleri önler. Böylece mide yanmaları da dahil çoğu mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
Yer fıstığı Kalsiyum, Demir ve Magnezyum içermektedir. Besin değeri açısından değerlendirildiğinde yer fıstığı tam bir enerji kaynağıdır.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri